60. Venedik Bienali’nde Kimler Var?

20 Nisan 2024’te başlayacak olan 60. Venedik Bienali yaklaşırken sanatçılar açıklanmaya devam ediyor. Bienalin Türkiye Pavyonu’nda Gülsün Karamustafa yeni bir eseriyle yer alacak.

/

2024 Venedik Bienali’nin sanatçıları açıklanmaya devam ediyor. Artnet Türkiye Pavyonu’nda Gülsün Karamustafa’nın yer alacağı bienale katılımları açıklanan sanatçıları derledi. 20 Nisan-24 Kasım 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek 60. Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü Esra Sarıgedik Öktem üstleniyor. Pavyonda Karamustafa’nın bienale özel üreteceği yeni bir eseri yer alacak.

Gülsün Karamustafa. Photo: Muhsin Akgün.

Bienalin küratörü Adriano Pedrosa, geçtiğimiz ay etkinliğin temasının “Foreigners Everywhere” (Yabancılar her yerde) olacağını açıklamıştı. Tema dünyanın neresine gidilirse gidilsin yabancı olarak algılanan insanlarla karşılaşılacağını ifade ediyor. Aynı zamanda insanın en derinlerde kendisine bile yabancı olduğunu anlatıyor. Küratör, sanatçıların bu hisse yabancı olmadığını söylüyor. Yani başlık göç ve sürgün temalarının yanı sıra marjinalleşme ve ötekiliği ifade ediyor.

CATPC ve Renzo Martens. Photo- © Koos Breukel, 2023.

Şimdiye dek sanatçı ve küratörü açıklanan ülkeler arasında Hollanda dikkat çekiyor. Kongolu tarım işçileri kolektifi The Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), 2024 Venedik Bienali’nde Hollanda’yı temsil edecek. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen kolektif, bienal için Hollandalı sanatçı Renzo Martens ile iş birliği yapacak. Gelecek yıl Nisan ayında yapılacak olan bienalde Hollanda’yı temsil edecek olan grup, 2014 yılında Kongo’nun Lusanga şehrinde kuruldu. Kolektif, dünyanın dört bir yanındaki tarlalardan toplanan kakaolardan yaptığı heykellerle tanınıyor. Hollanda Pavyonu’nun küratörü ise Hicham Khalidi olacak.

Okoyomon’un 2022 Venedik Bienali’ndeki eseri Earth Before the End of the World (2022). Photo Ben Davis.

Bienalde Nijerya’yı dokuz sanatçı temsil edecek. Küratörlüğünü Aindrea Emelife’nin üstleneceği pavyonda Tunji Adeniyi-Jones, Ndidi Dike, Onyeka Igwe, Toyin Ojih Odutola, Abraham Oghobase, Precious Okoyomon, Yinka Shonibare ve Fatimah Tuggar’ın eserleri yer alacak. Nigeria Imaginary adlı serginin en dikkat çeken ismi geçen bienalde de enstalasyonu yer alan Okoyomon. İzlanda, Hildigunnur Birgisdóttir tarafından temsil edilecek. Küratörlüğünü Dan Byers’ın üstleneceği pavyonda heykeltıraş Birgisdóttir’in gündelik objeleri bağlamlarından koparıp yarattığı tasarımlar yer alacak.

Márton Nemes ve Rona Kopeczky. Photo- Dávid Tóth.

Macaristan Pavyonu’nun küratörlüğünü Rona Kopeczky üstlenecek. Pavyonda Marton Nemes’in rave kültürü ve sokak sanatını hatırlatan resimleri sergilenecek. Bienalde Avusturya’yı Anna Jermolaewa temsil edecek. Pavyonun küratörü ise Gabriele Spindler. Sovyetler Birliği’nde doğan ve oradan 1989’da ayrılan sanatçı ülkenin ilk muhalefet partisinin de kurucularındandı. Şimdi Viyana’da yaşayan sanatçı 1999’daki 48. Venedik Bienali’nde Chicken Triptych adlı video çalışmasını sergilemişti.

Gabriele Spindler ve Anna Jermolaewa. Photo- © Maria Ziegelböck.

Avustralya’nın bienaldeki sanatçısı Archie Moore olacak. Pavyonun küratörü ise Ellie Buttorse olarak açıklandı. Queensland’den gelen sanatçı Avustralya’nın sömürgeci geçmişine odaklanıyor. Kanada Pavyonu’nun küratörü Gaëtane Verna, sanatçısı ise Kapwani Kipwanga olacak. Aynı zamanda bir antropolog olan sanatçı Paris’te yaşıyor. Kipwanga, bilimkurguyu Afrika mitolojisi ile birleştiren afrofütürizmden etkileniyor.

İlginizi çekebilir:  Avusturalya Yangınları ve Sanat Mekânları
Vidha Saumya, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ve Pia Lindman. Photo- Jo Hislop, courtesy of Frame Finland.

Finlandiya Pavyonu’nun sanatçıları Pia Lindman, Vidha Saumya ve Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, küratörleri ise Yvonne Billimore ve Jussi Koitela olarak açıklandı. Sanatçılar tekstil, performans, heykel ve çizim gibi birçok türde eser üretecek. Estonya’nın sanatçısı Edith Karlson, küratörü ise Geir Haraldseth olacak. Başkent Tallinn’de yaşayan heykeltıraş, hayvan figürlü heykelleriyle tanınıyor.

Julien Creuzet. Photo- © Spela Kasal, courtesy of Document Space.

Fransa’yı temsil edecek sanatçı Julien Creuzet olarak açıklandı. Ancak küratörün ismi henüz belli değil. Martinik doğumlu sanatçı, heykellerini atık malzemelerden yaratıyor. Büyük Britanya bienalde John Akomfrah tarafından temsil edilecek. Küratör ise henüz açıklanmadı. Daha önce iki kez bienalde yer alan Akomfrah bir yönetmen. Londra’da yaşayan yönetmen Afrikalıların tarihine dair çektiği belgesellerle tanınıyor.

Pakui Hardware. Photo- Laura Schaeffer.

Litvanya bienalde Neringa Cerniauskaite ve Ugnius Gelguda’nın oluşturduğu Pakui Hardware tarafından temsil edilecek. Pavyonun küratörlüğünü Valentinas Klimašauskas ve João Laia üstleniyor. Sanatçı ikilisinin hazırlayacağı enstalasyonda 2007’de hayatını kaybetmiş olan Litvanyalı sanatçı Marija Terese Rozanskaite’nin eserleri de yer alacak. Güney Kore bienalde Koo Jeong A tarafından temsil edilecek. Küratörler ise Jacob Fabricius ve Lee Seol-hui olacak. Bu pavyonda koku, ışık, ses ve değişen sıcaklıklar kullanılarak izleyiciler bir Kore koku yolculuğuna çıkarılacak.

Guerreiro do Divino Amor. Photo- © Diego Paulino.

İspanya Pavyonu’nun sanatçısı Sandra Gamarra, küratörü ise Agustín Pérez Rubio olarak açıklandı. Peru doğumlu Gamarra Madrid’de yaşıyor. 53. Venedik Bienali’nde ülkesi Peru’yu temsil eden Gamarra, İspanya’nın sömürgeci geçmişine odaklanacak. İsviçre’yi bienalde Guerreiro do Divino Amor temsil edecek. Küratörlüğünü Andrea Bellini’nin üstleneceği pavyonda, karmaşık küreselleşme ve sömürgecilik ağlarını inceleyecek olan siyasi bir iş sergilenecek. Belçika’nın bienaldeki sanatçıları Simona Denicolai, Ivo Provoost, Antoinette Jattiot, Nord ve Spec uloos olacak. Sanatçılar bienale Petticoat Government adını verdikleri kolektif olarak katılıyor. Eserler mitolojiden devleri odağına alacak.

Petticoat Government. Courtesy of Petticoat Government.

İrlanda bienalde Eimear Walshe ile yer alacak. Pavyonun küratörü ise Sara Greavu olarak açıklandı. Walshe’ın performans, yazı ve video sanatını içeren eserleri İrlanda’daki konut krizi, cinsellik ve cinsiyet gibi konuları merkezine alıyor. Japonya Pavyonu’nun sanatçısı Yuko Mohri, küratörü ise Sook-Kyung Lee olarak açıklandı. Tokyo’da yaşayan sanatçı, 14. Gwangju Bienali’nde de yer almıştı. Mohri kinetik enstalasyonlarıyla tanınıyor.

Eimear Walshe. Photo- Mark Steadman.

İskandinav ülkeleri Norveç, Finlandiya ve İsveç’in birlikte yer alacağı pavyonun sanatçıları Lap-See Lam, Kholod Hawash ve Tze Yeung Ho olacak. Asrin Haidari’nin küratörlüğünü üstleneceği pavyonda İsveçli enstalasyon sanatçısı Lap-See Lam, Hawash ve Ho eşliğinde izleyicileri peri masalları dünyasında bir yolculuğa çıkaracak.

Yuko Mohri. Photo- kugeyasuhide.
Previous Story

Resim ve Oyunculuk

Next Story

“Elinin Altında Hep Beyaz Bir Kağıt… İlhan Berk’e Desenler…”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.