4 Ülkeden 30 Sanatçı, Misafir Sanatçı Programına Konuk Oldu - ArtDog Istanbul

4 Ülkeden 30 Sanatçı, Misafir Sanatçı Programına Konuk Oldu

/

Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’deki misafir sanatçı programlarıyla işbirliği içinde gerçekleştirdikleri kültürler ve disiplinler arası “Be Mobile – Create Together!” projesi sona erdi.

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog programı kapsamında gerçekleştirilen proje, kariyerinin başındaki sanatçı ve yazarlara Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’nin saygın sanatçı evlerinde misafir olma olanağı sundu.

“Be Mobile – Create Together!” projesi kapsamında dijital ve görsel sanatlar, sahne sanatları veya edebiyat alanlarında faaliyet gösteren, kariyerlerinin başındaki Türkiye’den sanatçı ve yazarlar Avrupa’da, Avrupa’dan benzer sanatçı ve yazarlar ise Türkiye’deki misafir sanatçı programlarına katılım olanağı buldu. Proje süresince 4 ülkeden 30 sanatçı, 13 kentte 16 misafir sanatçı programına konuk oldu.

Neler Oldu?

Be Mobile – Create Together! projesinin Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’den görsel ve dijital sanatlar, performans sanatları ve edebiyat alanlarında kariyerlerinin başındaki sanatçılara yönelik açık çağrı duyurusu 20 Mart 2019’da Salon İKSV’de gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla yapıldı. Açık çağrı, son üç yıldır bu ülkelerin birinde yaşayan ve çalışan, kariyerinin başında, yeterli bir portfolyo sahibi ve pratiğini geliştirmeye açık tüm sanatçıları, hiçbir yaş sınırı olmaksızın, projeye başvurmaya davet etti.

Projenin 20 Mart’ta başlayan ve 6 hafta süren açık çağrı döneminde programa 600’ün üzerinde başvuru gerçekleşti.

Be Mobile – Create Together! projesinin yürütücü kurumları Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) temsilcileri ile Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’deki misafir sanatçı programı temsilcileri, 25 Haziran 2019’da projeye yapılan başvuruları değerlendirmek üzere İstanbul’da bir araya geldi; aynı akşam Nejat Eczacıbaşı Binası’nın altıncı katında yer alan Firuze’de sanat dünyasıyla iletişime geçtikleri bir resepsiyon düzenlendi.

Sanatçı Evleri

Eylül 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen proje süresince 30 sanatçı farklı zamanlarda ve sürelerle Fransa’da Paris, Cassis, Issy-les-Moulineaux; Almanya’da Dresden, Berlin ve Stuttgart; Hollanda’da Amsterdam, Maastricht ve Lahey; Türkiye’de ise İstanbul, Ayvalık, Bursa ve Şirince’de yer alan ve farklı disiplinlere odaklanan misafir sanatçı programlarında ve sanatçı evlerinde kaldı.

30 Haziran 2020’de tüm sanatçıların, partnerlerin, misafir sanatçı programı temsilcilerinin ve proje ekiplerinin katılımıyla projenin kapanış etkinliği Zoom üzerinden gerçekleştirildi.

Temmuz 2020’de projenin kitabı basıldı. Sait Fehmi Ağduk’un yayın yönetmenliğinde, Zeynep Berik’in editörlüğünde, Ka Atölye’den Nazlı Deniz Oğuz ve Oğuz Karakütük’ün tasarım ve sanat yönetiminde hazırlanan kitabın elektronik versiyonuna https://www.bemobilecreatetogether.eu/TR/781-e-kitap/ üzerinden erişilebiliyor.  

Türkiye’den 15 Sanatçı

Proje kapsamında Türkiye’den 15 sanatçı Fransa, Hollanda ve Almanya’ya giderken Fransa, Hollanda ve Almanya’dan 15 sanatçı Türkiye’ye geldi. Katılımcıların kalma süreleri seçildikleri misafir sanatçı programına göre minimum 1, maksimum 6 ay arasında değişti. Sanatçıların seyahat ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra yeni işlerinin üretimleri proje tarafından karşılandı.

Fransa’da Camargo Foundation Ekin Can Göksoy ve Sibel Horada’yı, Cité internationale des arts İlayda Tunca ve Lara Ögel’i, Camargo & Cité internationale des arts ortak projesi Alper Turan’ı, Le Cube Didem Yalınay’ı ağırladı.

Almanya’da Künstlerhaus Bethanien Gülşin Ketenci’yi, Hellerau – European Centre for Arts Gizem Aksu ve Melih Kıraç’ı, Akademie Schloss-Solitude Kuzey Topuz’u ağırladı.

Hollanda’da Dansmakers Canan Yücel Pekiçten’i, Jan van Eyck Academie Burcu Yağcıoğlu’nu, Theater Rast Diren Demir’i, Writers Unlimited Barbaros Altuğ ve Çağla Meknuze’yi ağırladı.

Türkiye’de İKSV Sanatçı Evi Nina Kuttler, Kasia Fudakowski, Lina Gómez, Annemarie van Splunter, Helena Kauppila, Mirak Jamal, Marianne Villiére, Simon(e) van Saarloos, Mairi Pardalaki, Rebecca Topakian, Mirsini Artakianou, Vivien Tauchmann’ı; arthereistanbul ise Abel Korinsky, Jehsong Baak ve Léa Roch’u ağırladı. İKSV Sanatçı Evi’ne katılan sanatçılar ayrıca Barbara Sanatçı Evi (Ayvalık), Göl Yazıevi (Bursa), Misi Sanat Evi (Bursa) ve Nesin Sanat Köyü’ne (Şirince) bir haftalık araştırma gezileri kapsamında konuk oldu.

Sanatçıların Be Mobile – Create Together! deneyimlerini anlattığı videoyu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=E-9cToJdaEc

İstanbul’un Farklı Noktalarında Performanslar

Be Mobile – Create Together! projesi kapsamında Fransa, Almanya ve Hollanda’dan gelen sanatçılar, İstanbul’da İKSV Sanatçı Evi ve arthereistanbul’da konakladı. Proje kapsamında şehri deneyimleyen ve üretimlerini devam ettiren sanatçılar, yaptıkları çalışmaların bazılarını yine İstanbul’da sergileme imkânı buldu.

İstanbul’da üretilen ve sergilenen projeler arasında Abel Korinsky’nin Haydarpaşa İskelesi’nde sergilenen bir ışık ve ses enstalasyonu, Lina Gómez’in Hasköy Yün İplik Fabrikası’nda gerçekleşen bir performansı, Kasia Fudakowski’nin çektiği kısa metrajlı bir film, Nina Kutler’in yürüttüğü bir deniz çöpü araştırması, Marianne Villiere’in düzenlediği bir mikro karnaval, Helena Kauppila’nın üçgen şekilli genetik kodlardan esinlenerek ürettiği İznik çinileri, Léa Roch’tan bir yağlı boya resim sergisi, Vivien Tauchmann’dan performatif bir ders serisi ve Simon(e) van Saarlos’un tekeşlilik üzerine yazılmış kitabının lansmanı ve söyleşisi yer aldı.

Sanatçılar ve üretimleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için: bemobilecreatetogether.eu/TR/

Türkiyeli Sanatçılar Almanya, Hollanda ve Fransa’da Neler Yaptı?

Eylül ayından bu yana farklı disiplinlerden on beş Türkiyeli sanatçı da Almanya, Hollanda ve Fransa’daki misafir sanatçı programlarına katıldı.

Almanya, Hollanda ve Fransa’da üretilen ve sergilenen projeler arasında İlayda Tunca’dan bir kitap tanıtımı, Didem Yalınay’dan veri üzerine düşünmemizi sağlayan bir kurulum, Canan Yücel Pekiçten’den Seylan Çayı’nın tadını çıkarmanın alternatif yollarını arayan bir dans gösterisi, Burcu Yağcıoğlu’ndan bitkilerin mutasyonunu inceleyen bir sunum, Diren Demir’in itiraflara odaklanan interaktif enstalasyonu, Gülşin Ketenci’den kadın atletleri konu alan bir sergi, Alper Turan’dan bir sunum deneyi ve Gizem Aksu ve Melih Kıraç’ın sahne sanatları için seyircisiz kalmak üzerine kaydettiği bir podcast yer aldı.

Sanatçılar ve üretimleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için: bemobilecreatetogether.eu/TR/

‘Be Mobile – Create Together!’ Projesi Bir Kitaba Dönüştü

548 güne yayılan Be Mobile – Create Together! projesinin çıktıları bir kitaba dönüştü. Sait Fehmi Ağduk’un yayın yönetmenliğinde, Zeynep Berik’in editörlüğünde, Ka Atölye’den Nazlı Deniz Oğuz ve Oğuz Karakütük’ün tasarım ve sanat yönetiminde hazırlanan kitapta programa katılan tüm sanatçılar birbirleriyle diyalog hâlinde, farklı coğrafyalarda üretim imkânı bulmanın kendi sanat pratiklerine katkıları üzerine sohbet ediyor, deneyimlerini ve kurdukları yeni ilişkileri anlatıyor, süreç içinde ürettikleri işlerinin ayrıntılarını fotoğraflar eşliğinde paylaşıyor.

Kitabın çevrimiçi versiyonuna https://www.bemobilecreatetogether.eu/TR/781-e-kitap/ üzerinden erişilebiliyor.

Projenin Podcast Serisi

Be Mobile – Create Together! ayrıca programdaki misafir sanatçıların sohbetlerinden oluşan bir podcast serisi başlatıyor. Bu sohbetlerle program süresince sanatçılar arasında kurulan diyaloglar ve etkileşimler farklı bir platformda dinleyicilerle buluşuyor. Ağustos ayı içinde İKSV Spotify hesabından yayımlanacak podcast serisi için takipte kalın.

Be Mobile – Create Together! Hakkında

Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi öngören Be Mobile – Create Together!, genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın sanat ortamları arasında kalıcı bağların oluşumuna katkı sunma amacıyla yola çıktı.

Projeyle birlikte sanatçıların yerel kültürü daha derinlemesine tanıması ve anlaması, yerel sanat ortamına dâhil olmaları, yeni bağlantılar kurmaları, fikirlerini paylaşmaları, birbirlerinden ilham almaları, sanat projeleri ve araştırmaları yürütmenin yanı sıra konuk oldukları ülkelerin sanatçılarıyla birlikte çalışma ve üretme olanaklarından faydalanmaları hedeflendi.

Be Mobile – Create Together! projesi, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Kültürlerarası Diyalog Programı çerçevesinde hayata geçirildi. Projenin parçası olduğu Kültürlerarası Diyalog Programı ise Avrupa Birliği Başkanlığı’nın liderliğinde kurgulanan Sivil Toplum Sektörü fonları kapsamında tasarlandı.

 

Previous Story

Marina Abramovic ‘Mizah Yok Oldu’ Diyor

Next Story

Dijital Sanatlar Alanında Yeni Bir Girişim: De Artium

0 0,00