3D Baskı Paslanmaz Çelik Köprü Hizmete Girdi - ArtDog Istanbul

3D Baskı Paslanmaz Çelik Köprü Hizmete Girdi

//
İlginizi çekebilir:  "İnci Küpeli Kız Seni Çok Özleyeceğiz"

Deneysel tasarımlarıyla öne çıkan tasarımcı Joris Laarman’ın tasarladığı ve MX3D isimli Hollandalı şirketin üç boyutlu baskı yöntemi kullanarak inşa ettiği köprü, proje başladıktan altı yıl sonra Amsterdam’da kullanıma açıldı.

Paslanmaz çelik çubuklardan altı eksenli robotik kollar tarafından yapılan köprü, Amsterdam’ın Red Light Bölgesi’ndeki Oudezijds Achterburgwald’da yer alıyor. İsmi “MX3D Köprüsü” olan yapı Joris Laarman Lab ile Laarman’ın ortak kurucularından olduğu teknoloji şirketi MX3D ile mühendislik firması Arup iş birliğiyle tasarlandı.

Robotlar Kullanıldı

4 bin 500 kilogramlık paslanmaz çelik kullanılan yapı kanal üzerindeki yerine oturtulmadan önce, robotlar tarafından altı aylık bir çalışma sonucunda üç boyutlu olarak basıldı. Kıvrımlı S şekilli formu ve kafesi andıran korkulukları parametrik modelleme yazılımı kullanılarak tasarlandı.

Instagram / @mx3d.metal.printing
Photo: Adriaan gjalt de groot / @degrootag

Sürdürülebilir Yapılar için Öncü

Dezeen’in haberine göre, köprünün yaratıcıları, üç boyutlu baskı teknolojisinin daha az materyal kullanılarak daha verimli yapılar inşa edilmesine kapı açacağının altını çizdi. MX3D’nin kurucularından Gijs van der Velden, robotik teknolojisinin sonunda daha büyük tasarımların üç boyutlu metal baskılarına izin verdiğini vurgularken bu gelişmenin ağırlıkta ciddi bir azalmaya yol açacağına dikkat çekti.

İlginizi çekebilir:  "İnci Küpeli Kız Seni Çok Özleyeceğiz"
Instagram / @mx3d.metal.printing
Photo: Adriaan gjalt de groot / @degrootag

Endüstride “Karbon Nötr” Olma Yarışı

Yaratıcı ekip bu tekniğin daha sürdürülebilir yapılara öncülük edeceğini belirtirken Arup’tan mühendis Stijn Joosten endüstri 2050 yılında “karbon-nötr” olma yarışında olacağını söyledi. “Tasarımcılar ve mühendisler olarak yaratıcılığımızı ve kalitemizi artırarak yarının dünyasında bir fark yaratmak için gerekli yeniliği sağlayabiliriz” diye konuştu. New South Wales Üniversitesi’nden akademisyen ve mimar Philip Oldfield ise yapıda kullanılan paslanmaz çeliğin en az 27,7 ton somutlaşmış karbon içerdiğini hesapladı.

Instagram / @mx3d.metal.printing
Photos by Adriaan gjalt de groot (@degrootag) and @merlinmoritz

Türünün İlk Örneği Değil

Öte yandan MXD3 köprüsü 3D olarak basılan ilk köprü değil, daha farklı materyaller kullanılarak 3D basılan köprüler hizmete girdi.  2017 yılında inşaat şirketi BAM Infra, kendi ifadeleriyle “dünyanın ilk 3D baskılı beton köprüsü”nü inşa etmişti.

Previous Story

“House of Gucci” Fragmanıyla Merak Uyandırdı

Next Story

4. Kez Efes Opera ve Bale Festivali

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.