29 Eylül günü, bir kamyon, Londra Goldsmiths Üniversitesi’ndeki Ben Pimlott binasının dışına 32 ton taze havuç döktü. Öğrencilerin bazıları kocaman havuç yığınının bir şaka olduğunu düşündü. Ancak havuçların, İspanyol-Galli sanatçı Rafael Perez Evans’ın Grounding (Topraklama) isimli enstalasyonu olduğu ortaya çıktı.
Times Muhabirinin Tweet’iyle Eser Fark Edildi
Times muhabiri George Greenwood’un çarşamba günü Twitter’da Grounding’in fotoğrafını paylaştı. Perşembe öğleden sonra, Greenwood’un tweet’i 67 binden fazla beğeni topladı. İnsanlar havuç yığının ne anlama geldiğini anlamadılar ve tahmin yürütmeye başladılar. Daha sonra Greenwood, havuç yığınının bir sanat eserinin parçası olduğunu açıkladı. Greenwood daha sonra yaptığı açıklamada, sanatçı Rafael Pérez Evans’ın, havuçların sergi alanından kaldırılması ve çiftlik hayvanlarına götürülmesini planladığını açıkladı. Sanatçı Rafael Pérez Evans, bu konuda yorum yapmadı.
Yiyecek İsraf Ettiği İçin Eleştirildi
Enstalasyon, öğrenciler tarafından yiyecek israfı gerekçesiyle eleştirildi. Eseri protesto etmek için dört sanat öğrencisi, “Goldsmith Carrots” isimli bir Instagram hesabı oluşturdu. Instagram hesabını yöneten öğrenciler enstalasyondan alınan havuçlarla, havuçlu kek pişirdi. Havuçlu kek satışlarından elde ettikleri parayı yerel gıda bankalarına bağışladılar.
Eser, Protesto Amaçlı Atılan Büyük Ürün Yığınlarını Temsil Ediyor
Evans’ın eseri, kentsel alanlara, bazen hükümet binalarının dışına veya yoğun kavşaklara atılan ve barikatlar oluşturan büyük ürün yığınlarını ima ediyor. 2009 yılında, Avrupalı mandıra çiftçilerinin fiyatlardaki düşüşün ardından üretim kotalarını dondurma şikayetlerinin duyulmaması üzerine, Belçika’daki protestocular ülkedeki tarlalara üç milyon litre süt dökmüştü. Protestolar daha sonra başkent Brüksel’e sıçramıştı. Sokaklara süt dökülürken, AB merkez binasına da yumurta fırlatılmıştı.
Havuçlar, Satışa Uygun Bulunmayan Ürünlerden
Grounding’de kullanılan havuçlar, sanatçının web sitesinde yayınlanan bir açıklamaya göre, İngiltere gıda dağıtımcıları tarafından satışa uygun bulunmayan ürünlerden. 2018’de Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Avrupa’da yetiştirilen 50 milyon tondan fazla ürünün veya yetiştirilen tüm malların yaklaşık üçte birinin, kısmen marketlerde satılamayacak kadar çirkin görüldükten sonra, her yıl atıldığını bildirdi.
Goldsmiths Üniversitesi
Goldsmiths Üniversitesi 80’ler ve 90’larda, kavramsalcı dürtülere sahip sanatçıları yetiştirmesiyle tanınıyor. Aralarında Damien Hirst ve Sarah Lucas gibi sanatçıların olduğu Young British Artists (Genç İngiliz Sanatçılar) yetiştirdi. Young British Artists, çoğu zaman tartışmalara neden ilginç sanat eserleriyle biliniyor.
Kaynak: Art News
Yazar: Tessa Solomon
Tarih: 02.10.2020
Orijinal Başlık: Art Installation Composed of 32 Tons of Carrots Becomes Bizarre Viral Sensation