267 Sanatçının 568 Eseri CI Bloom’da - ArtDog Istanbul
Bedri Baykam “Maskeli Balo”, Mixed media on canvas, 149x202,5 cm, 2024 Piramid Sanat

267 Sanatçının 568 Eseri CI Bloom’da

Çağdaş sanat fuarı CI Bloom’un 3. Edisyonu, 24 Nisan'da ön izleme ile başlıyor. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları'nda 25-28 Nisan arasında genel ziyaretle devam edecek fuarda 267 sanatçının 568 eseri sergilenecek.

/

CI Bloom Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, 24 Nisan’da ön izleme, 25-28 Nisan arasında genel ziyaret ile izleyiciyle buluşacak çağdaş sanat fuarı CI Bloom’un 3. Edisyonu ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Güreli, CI Bloom ile Türkiye’deki çağdaş sanatın canlı ve yenilikçi dünyasını öne çıkarmayı ve bu yolla uluslararası bir buluşma noktası olmayı amaçladıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“CI Bloom, Türkiye’deki çağdaş sanat sahnesine dinamizm kazandıran ve uluslararası alanda yeni bir soluk getiren Contemporary Istanbul’un genç fuarı olarak  sanat dünyasında yerini aldı. CI Bloom, yaratıcı İstanbul ve özgür İstanbul vizyonuyla uyumlu bir şekilde, Türkiye’nin her köşesine ulaşmayı ve kültür-sanatın yeni oyuncularını uluslararası koleksiyonerlerle ve sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor. Uluslararası alanda İstanbul’un görünürlüğünü artırmak ve Türkiye’nin çağdaş sanat ortamını geliştirmek için kültürel diplomasiye önem veren CI Bloom, yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerle bu misyonla hareket ediyor.”

Vahram Davtian, Paparazzi, Oil on canvas, 140x140cm, 2021, Galeri 77

2023 küresel sanat pazarının durumu ile de ilgili veriler paylaşan Güreli, geçen yıl sanat pazarındaki satışların dünya genelinde yüzde 4 düşerek 65 milyar dolara gerilediğini belirtti. Dünyada ve Türkiye’deki yüksek enflasyon ve ekonomideki daralmanın sanat piyasasını etkilediğinin altını da çizerek, “Yüksek faiz oranları, enflasyon ve siyasi istikrarsızlık üst segmentte satışların seyrekleşmesine neden oldu. Üst segmentten kastımız, empresyonistlerle başlayıp devam eden dönemin sanat eserleri artık yoğun bir şekilde el değiştirmiyor. Koleksiyonerler ellerindeki bu eserleri satmıyor. Bir kısmı satmak zorunda kalırsa satıyor. Yani önceden o dönemin sanat eserlerinin yılda 300 tanesi el değiştiriyorsa bugün bu 50’ye düştü,” dedi.

Çin İkinci Sıraya Yerleşti

“Bu düşüşe rağmen 2023’te pazarın işlem hacmi de artıyor. Bu da sanatın yaygınlaşması açısından önemli ve olumlu bir gelişme,” diyen Güreli, “Öte yandan müzayedelerin ve galerilerin satışları azalıyor. Galerilerde yüzde 3, müzayedelerde yüzde 7 gibi bir daralma oluyor. Müzayedelerin durumu  daha ciddi. Ama bunun da sebebi biraz önce bahsettiğim yüksek değerli satışların azalmış olması,” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkelerin küresel sanat pazarındaki yeri hakkında da bilgiler paylaşan CI Bloom Yönetim Kurulu Başkanı, geçtiğimiz yıl yüzde 3’lük bir düşüş yaşasa da ABD’nin dünya çapında lider pazar konumunu koruduğunu söyledi. Dünya çapında ikinci en büyük pazar olan İngiltere’nin ise yüzde 17’lik düşüşle yerini Çin’e kaptırdığına dikkat çekerek Fransa’nın ise dördüncü sıradaki yerini koruduğunu belitti.

Güneş Çağlarcan, Hidden Lifes-Saklı Hayatlar, Karışık teknik- mixed media, 80×120 cm, 2024, Belm’art Space

CI Bloom Direktörü Bike Çetinel ise konuşmasında 3. Edisyonu düzenlenen çağdaş sanat fuarının devamlılığının Türkiye’deki çağdaş sanat piyasasındaki etkilerine odaklandı. “Genç bir fuarız ve Türkiye’deki çağdaş sanatı hedefliyoruz,” diyen Çetinel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yeni, genç, dinamik ve farklı Türkiye’deki sanatı nasıl ön plana çıkartabiliriz, yeni koleksiyoner ve genç kitle ile nasıl buluşturabiliriz diye uzun zamandan beri çalışmalarımızın sonucunda bu sene üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz CI Bloom’un. 24 çağdaş sanat galerimiz var. Bu galerin içinde çok daha yeni kurulmuş, iki-üç senedir faaliyet gösteren, hiç fuar ya da büyük sergi açılış tecrübesi olmamış galerilerimiz var. CI Bloom’daki önemli detay aslında tamamen yeni genç ve farklı kimlikleri, sanatçıları ve projeleri ağırlamak olacak.”

Bike Çetinel, Contemporary Istanbul’un  gücünü de kullanarak Türkiye’deki sanat sahnesini uluslararası arenaya taşımayı planladıklarını belirterek, “Biz Türkiye’deki çağdaş sanatı sadece CI Bloom olarak değil, Türkiye’deki yeni açılan mimari projeler, gastronomi ya da sanatçı atölyelerine de götürerek, uluslararası arenanın içerisinde Türkiye’nin çağdaş sanatını tanıtmayı hedefledik. Bu yılda davet ettiğimiz on farklı yabancı yayının temsilcisini bu amaçla ağırlayacağız. Sadece CI Bloom’da değil aynı zamanda İstanbul Modern gibi Feshane gibi birçok sanatçı atölyesine de davet ederek daha geniş kapsamlı bir program sunmayı hedefliyoruz,” dedi.

Sinem Demirci, “Untitled”, Oil on canvas, 110 x 130 cm, 2024, Pg Art Gallery

Galeriler ve İnisiyatifler

3. CI Bloom’da katılımcı galeriler arasında Art On Istanbul, İstanbul; Belm’art Space, Ankara; Bozlu Art Project, İstanbul; brieflyart, İstanbul; BüroSarıgedik, İstanbul; C.A.M. Galeri, İstanbul; den art, Antalya; DifoArt, İstanbul; Dirimart, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Muse Contemporary, İstanbul; One Arc Gallery, İstanbul; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Piramid Sanat, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Simbart Projects, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul; Vision Art Platform, İstanbul; x-ist, İstanbul; Zilberman , İstanbul, Berlin, Miami; 10_12 Gallery, İstanbul yer alıyor.

Kurum ve inisiyatifler arasında ise Borusan Contemporary, İstanbul; Contemporary Istanbul Vakfı, İstanbul; Koli Art Space, İstanbul; MAHAL, Çanakkale; NOKS Art Space, İstanbul bulunuyor. Fuarda bu yıl Ankara’dan Bel’m art space, İstanbul’dan 10_12 Galeri ve Briefly Art Galeri ile birlikte Çanakkale’den inisiyatif Mahal’i ilk kez izleyiciyle buluşuyor.

Living Things

CI Bloom, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL işbirliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapıyor. Living Things, geleneksel yaşam ve suni yapılar gibi kavramlara odaklanarak organik ve inorganik âlemler arasındaki karmaşık etkileşimi inceliyor. Her bir yerleştirme, teknolojinin doğal dünyanın unsurlarını nasıl taklit edebileceğini, geliştirebileceğini ve onlarla nasıl etkileşime girebileceğini gösteriyor.

Baran Kurtoğlu, Kanaatler Kümesi, tuval üzerine airbrush, yağlı boya, tül, 70x90cm, 2023, den art

1000 Hands

CI Bloom’un 3. Edisyonu’nda Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda temsil edilen sanatçı stüdyolarından Universal Everything’in 1000 Hands Projesi de izlenebiliyor. 1000 Hands Projesi, bir mobil uygulama aracılığıyla interaktif biçimde üretilmiş çizimlerden oluşuyor. Kolektif bir çalışmanın ürünü olan eserde, göz alıcı şekiller fon müziğinin yükselen ve alçalan tonuna bağlı olarak sürekli deviniyor. BMW Motorrad Genel Müdürü Can Mete Paker projeyle ilgili, “CI Bloom boyunca, Yeni BMW X2 ve modelle özdeş bir tasarım anlayışıyla sunularak otomobili de içine alan 1000 Hands Projesi’ni, sanat ile otomobili ilişkilendirerek somutlaştırmaktan gurur duyuyoruz,” şeklinde konuştu.

Shepard Fairey

Sokak sanatçısı, sosyal aktivist ve OBEY sokak giyim markasının kurucusu Shepard Fairey ile LG OLED’in  gerçekleştirdiği global işbirliğini de 3. Edisyonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Günümüz toplumunun karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan bazılarına dikkat çeken çalışmaların yer aldığı sergide, sanatçının tanınmış eserlerinden bir seçki LG OLED ekranlarında izlenebiliyor. LG Türkiye Ürün Direktörü Kenny Cho ise basın toplantısında “CI Bloom’un ilk edisyonuyla başlayan partnerliğimizi üçüncü yıl da devam ettirmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. CI Bloom’un bu yılki edisyonunda çağdaş sokak sanatı hareketinin önemli isimlerinden Shepard Fairey ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğini son teknoloji LG OLED ekranlar aracılığıyla sanatseverlerin beğenisine sunmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Nunzio Paci, Where Dreams Dance With Memories, tempera and graphite on canvas, 50×50 cm, 2024, C.A.M. Galeri

Lal Batman’ın Enstalasyonu

Multidisipliner sanatçı Lal Batman’ın video art, dijital manipülasyon, heykel ve yağlı boya üretimlerini dijital ve plastik araçları kullanarak harmanladığı yeni mekânsal Blended Valley adlı  enstalasyonu da CI Bloom’un 3. Edisyonu’nda görülebiliyor.

Uluslararası Basın

Türkiye’deki çağdaş sanat, mimari ve gastronomi odaklı CI Bloom basın turunda bu yıl Wallpaper, The Art Newspaper Rusya, The National, Infobae, L’officiel Spain, Conde Nast Traveller, Architecture Digest, La Nacion, Tribe Photo Mag, Widewalls yayınlarının gazetecileri de bulunuyor.

Contemporary Istanbul tarafından organize edilen CI Bloom, Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW ve LG OLED partnerliğinde, Türk Hava Yolları, Miles & Smiles işbirliğinde düzenliyor.

Çağdaş sanat fuarının üçüncü edisyonu, 24 Nisan’da ön izleme, 25-28 Nisan genel ziyaret ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda . 

İki Büyük Sergi

CI Bloom’un destekçisi Contemporary Istanbul Vakfı, ayrıca iki büyük sergi projesi gerçekleştiriyor. Contemporary Istanbul, Mustafa Taviloğlu’nun 1972’den beri büyük bir tutku ve özveri ile oluşturduğu Taviloğlu Koleksiyonu’ndan 2 bin 400 eseri, Eylül ayında 5 farklı mekanda aynı anda açılacak sergilerle izleyiciye sunuyor. Koleksiyon dört ay boyunca İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Artİstanbul Feshane, Müze Gazhane, Haliç Tersanesi, Metro Han, İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Contemporary Istanbul Vakfı, 60. Venedik Bienali ile eş zamanlı olarak sanatçı Tomokazu Matsuyama’nın solo sergisini Venedik’e taşıyor. Türk-Japon ilişkilerinin 100. yılında Türk Hava Yolları partnerliğinde gerçekleştirilecek “Mythologiques” adlı sergi, 60. Uluslararası Venedik Bienali sergisine paralel olarak Venedik’te açılıyor. İsviçreli Christoph Doswald’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, 20 Nisan – 24 Kasım tarihleri arasında altı ay boyunca Magazzino No. 41, Marina Militare, Arsenale di Venezia’da görülebilecek.

 

Previous Story

Yabancılar Her Yerde

Next Story

İsrail Pavyonu Ateşkes Olana Kadar Açılmayacak

0 0,00