2024’te Edebiyat: Olaylar, Ödüller ve Kadınlar - ArtDog Istanbul

2024’te Edebiyat: Olaylar, Ödüller ve Kadınlar

2024 edebiyat dünyasında boykotlar, sansürle mücadele ve prestijli ödüllerle öne çıkarken, kadın yazarlar başarıları ve güçlü duruşlarıyla yılın en dikkat çeken isimleri arasında yer aldı.

/
2024, edebiyat dünyasında boykotlar, sansürle mücadele ve önemli ödüllerle gündemdeki yerini korurken, kadın yazarlar ödülleri ve etkili duruşlarıyla yılı şekillendiren isimler arasında yer aldı. Han Kang Nobel’i, Samantha Harvey Booker’ı kazanarak dikkat çekerken, Claire Jiménez ve Arundhati Roy gibi yazarlar ses getiren eserleriyle öne çıktı. Öte yandan, Gabriel García Márquez ve Alice Munro’nun eserleri ve hayatlarına dair tartışmalar da yıl boyunca gündemde kaldı. Kadın yazarların edebiyat sahnesindeki güçlü varlığı, 2024’te öne çıktı. İşte 2024’te ArtDog Istanbul’un edebiyat radarına takılan önemli olaylardan bazıları…

Edebiyat Dünyası Boykotta

2024’te, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarına karşı dünya çapında güçlü bir tepki oluştu. Nobel ödüllü Annie Ernaux, Judith Butler, Viet Thanh Nguyen, Arundhati Roy, Sally Rooney ve Rachel Kushner gibi pek çok yazar, İsrailli yayıncılara boykot çağrısında bulundu. Bu duruş, “21. yüzyılın en büyük ahlaki ve siyasi krizine” bir tepki olarak nitelendirildi.

Annie Ernaux, Judith Butler, Sally Rooney

Trump’la Mücadele

Okuma ve yayımlama özgürlüğü için birleşmiş yazarlar ve editörlerden oluşan Authors Against Book Bans, yayınevlerine  Trump yönetimine hazırlık yapmaları çağrısında bulunan bir açık mektup yayımladı. Mektupta, Trump’ın “sansür yanlısı, kitap yasaklarını destekleyen bir yönetim” getireceğinin altı çizilerek, bununla mücadele için açık çağrı yapıldı.

Jenny Erpenbeck Fotoğraf: Alberto Pezzali / AP

Uluslararası Booker Ödülü

2024 The International Booker Prize, Jenny Erpenbeck’in Michael Hofmann tarafından çevrilen Kairos adlı romanına verildi. Bu ödül, ilk kez bir Alman yazara verilmiş oldu. Türkçe çevirmeni Regaip Minareci olan roman, Türkiye’de 2023 yılında Can Yayınları tarafından yayımlanmış ve aynı yıl Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’ne değer görülmüştü.

Alice Munro Ölümü ve Sonrası

Kanadalı öykü yazarı ve Nobel Ödülü sahibi Alice Munro hayatını kaybetti. 60 yıldan fazla bir süre boyunca genellikle Kanada’daki kırsal yaşamı, kadınları, aile ilişkileri, evlilik, aşk ve kayıp gibi temaları sıklıkla işleyen yazar, öykülerinde geçmişe dönüşler ve anıları sıklıkla ele alıyordu. Ölümü elbette edebiyat ve yayın dünyasında bir üzüntü yarattı ama asıl olay sonrasında gerçekleşti. Ölümünün ardından, kızı Andrea Robin Skinner, annesinin kendisini üvey babasının cinsel istismarından koruyamadığını anlattı.

Alice Munro. Fotoğraf: Chad Hipolito/ The Canadian Press

Kendi Ülkesinde Yasak

Fransa’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Prix Goncourt, 2024 yılında Cezayirli yazar Kamel Daoud’a layık görüldü. Gelin görün ki roman, Cezayir’de 1992-2002 iç savaşını konu alan tüm kitapları yasaklayan kanunlar sebebiyle yazarın kendi ülkesinde yayımlanamadı.

Nobel Edebiyat Ödülü Han Kang’ın

2024 Nobel Edebiyat Ödülü‘nün sahibi Güney Koreli yazar Han Kang oldu.  İsveç Akademisi tarafından yapılan açıklamada Han Kang için “Tarihsel travmalarla yüzleşir ve her bir eseri insan hayatının kırılganlığını gözler önüne serer. Beden ve ruh, yaşayanlar ve ölüler arasındaki bağlantılar konusunda eşsiz bir farkındalığa sahip olan yazar, şiirsel ve deneysel üslubuyla çağdaş düzyazıya yenilik getirmiştir” denildi.

Han Kang, Fotoğraf: Ferran Nadeu

Frankfurt Kitap Fuarı 2024

2024 Frankfurt Kitap Fuarı’nın bu yılki açılış konuşmasını Elif Şafak yaptı. Şafak, dünyanın içinde bulunduğu, endişenin hâkim olduğu kaotik ortama, sevgisizliğe, şiddete ve tüm olumsuzluklara karşın edebiyatın, hayal gücünün ve iyimserliğin iyileştirici gücüne değindi. Fuarda bu yıl en çok yapay zekânın edebi yaratıcılıktaki rolü tartışıldı.

Elif Şafak Frankfurt Kitap Fuarı açılış konuşması.

Booker Ödülü

2024 The Booker Prize, yenilikçi anlatı yapısı ve duygusal derinliğiyle öne çıkan Orbital adlı romanıyla Samantha Harvey’ye verildi. Samantha Harvey’nin Orbital romanı yakında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Çağdaş Dünya Edebiyatı Dizisi kapsamında yayımlanacak.

Samantha Harvey

PEN Pinter Ödülü

Türkiye’de Küçük Şeylerin Tanrısı, Mutlak Mutluluk Bakanlığı gibi kitaplarıyla tanınan Hintli yazar Arundhati Roy  PEN Pinter Ödülü’ne değer görüldü. Aktivist ve insan hakları savunucusu olarak tanınan Roy, 14 yıl önce yaptığı siyasi yorumlar nedeniyle hakkında yasal işlem yapılmasına Hint makamlarının onay vermesinden iki hafta sonra PEN Pinter Ödülü almış oldu.

Arundhati Roy Fotoğraf: Mayank Austen Soofi

Tezer Özlü Çevirisine Ödül

Tezer Özlü’nün 1980 yılında yayımlanan ilk ve kült romanı Çocukluğun Soğuk Geceleri  Türkiye’de 44. baskısını yaparken İngilizce çevirisi ise ödül aldı. Amerika’nın önemli edebiyat ödüllerinden biri olan Gregg Barrios Çeviri Ödülü’nü Tezer Özlü’nün Çocukluğun Soğuk Geceleri romanının çevirisiyle Maureen Freely kazandı.

Kadınların Dayanıklılığına

2024 PEN/Faulkner Kurgu Ödülü’nü What Happened to Ruthy Ramirez kitabıyla Claire Jiménez kazandı. Jüri, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kadınlar, karşılaştıkları tehlikeler ve dayanıklılıkları üzerine etkileyici bir anlatı sunan bu roman, öfke, kahkaha, keder ve sevgiden oluşan hayat dolu bir direnç portresi çiziyor.”

Márquez’den Haberler

Gabriel García Márquez, Ağustosta Görüşürüz romanının imha edilmesini istemiş olsa da bu dileği yerine getirilmedi ve eser 30 ülkede yayımlandı. Hayattayken tüm dizi ve film tekliflerini geri çeviren Márquez’in oğulları, babalarının ölümünden beş yıl sonra Yüzyıllık Yalnızlık romanının haklarını Netflix’e devretti. Şimdi ise dünya bu diziyi konuşuyor.

Previous Story

“Con Fuoco” ile Şiirin, Sanatın ve Tutkunun İzinde

0 0,00