FILE PHOTO: Jon Fosse poses, in Oslo, Norway, September 6, 2019. NTB/Hakon Mosvold Larsenvia REUTERS/File photo

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Jon Fosse oldu

2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Norveçli yazar Jon Fosse aldı. Yazar, "Söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları için" Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Nobel Edebiyat ödülünü sahibi belli oldu. Bu yılki ödülü Norveçli yazar Jon Olav Fosse  kazandı.

İsveç Akademisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki ödül için “söylenemez olana ses veren yenilikçi oyunları ve düzyazıları” nedeniyle Fosse’e layık görüldü.

Yazar hakkında bilgi veren Nobel Edebiyat Komitesi üyesi Anders Olsson, Fosse’nin eserinin “Norveç kökeninin diline ve doğasına” dayandığına vurgu yaptı. Açıklamada “Onun Norveççe Nynorsk dilinde yazdığı ve çeşitli türlere yayılan muazzam eserleri, çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyada en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmakla birlikte, düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır” denildi.

“Şaşkının ve biraz da korkuyorum”

Ülkesinin en çok sahnelenen tiyatro yazarlarından biri olan 64 yaşındaki Fosse, 40’a yakın oyunun yanı sıra romanlar, kısa öyküler, çocuk kitapları ve denemelerin yanı sıra, şiirleriyle de tanınıyor.

İlginizi çekebilir:  Almanya'da Filistinli yazar Adania Shibli'nin ödül töreni iptal edildi

Ödülün açıklanmasının ardından yayınevi aracılığıyla görüş bildiren Fosse “Şaşkınım ve biraz da korkuyorum. Bunu, her şeyden önce edebiyat olmayı amaçlayan edebiyata verilen bir ödül olarak görüyorum.” dedi.

Fosse, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan dördüncü Norveçli yazar oldu. Ödülü 1903’te  Bjørnstjerne Bjørnson, 192’de Knut Hamsun ve 1928’de Sigrid Undset layık görülmüştü.

Bu yıl, Japon yazar Haruki Murakami, Kanadalı yazar Margaret Atwood ve İranlı yazar Salman Rüşdi’nin de adaylar arasında yer alıyordu.

kaynak: Euronews

Previous Story

Adalet Atlası söyleşileri kitap oldu

Next Story

Almanya’da Filistinli yazar Adania Shibli’nin ödül töreni iptal edildi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.