2021'de Sanat Dünyasını Neler Bekliyor? - ArtDog Istanbul

2021’de Sanat Dünyasını Neler Bekliyor?

//

Coronavirüs pandemisi bugüne dek bildiğimiz anlamıyla sanat sektörünü ‘darmadağın’ etti fakat daha önce görülmeyen ölçüde bir yenilik ve iletişimin de fitilini ateşledi. 2020’yi yansıtan sanat piyasası rakamlarına bakarak 2021’de neler yaşanabileceğine dair tahminler yürütebilmek mümkün. İşte The Art Newspaper’da yer alan, gelecek seneye dair yürütülen tahminler…

Marc Spiegler (Art Basel Global Direktörü)

“Mevcut tahminlere dayanarak gelecek senenin ortalarına doğru bir aşı beklemek mümkün ve dolayısıyla uluslararası seyahat de yeniden başlayacak. 2019’dan bildiğimiz gibi bir sanat dünyasına geri dönüş hemen mümkün olmayacak fakat insanların sanatı yeniden bizzat görmek için can attıklarını da biliyoruz. Aynı zamanda dijitalleşme de ortadan kalkmayacak.”

“Sanat Eğitimine Devlet Desteği Kritik”

Alex Logsdail (Lisson Gallery Yürütücü Müdürü)

“Siyahi, yerli ve diğer ırklara mensup insanların (BIPOC), kadınların ve yeterince temsil edilemeyen sanatçıların, sanat tarihine olan katkısı artık kabul görüyor. Özellikle sanatın sosyal ve politik diyaloglardaki yeri ile iktidar konumundakilerin etkileri ve bunu nasıl kullandıklarıyla ilgili pek çok şey halen daha belirsiz. Ancak piyasa garip bir güç ve ‘sanat dünyasının sağlığı’ söz konusu olduğunda genelde iyi bir barometre değil. Piyasanın var olmasında rolü olan daha geniş bir ekosistemi hesaba katmazsanız, sürdürülebilir bir piyasa için de anlamlı diyaloglar sağlayamazsınız. Piyasanın uzun vadeli sağlığı için, hayırseverlik ve sanat eğitiminde devlet desteği, kısa vadeli iş arzı kadar kritik öneme sahiptir.”

“Online Sanat Eseri Alışverişi ve Yeni Teknoloji Platformları Hızla Benimsendi”

Victoria Siddall (Frieze Yönetim Kurulu Başkanı)

“Bu yıl, pek çok açıdan inanılmaz derecede zorlu bir yıl oldu, ancak bazı pozitif gelişmeler de en karanlık anların dahi arasından parladı… Mesela bir toplum olduğumuzun ve bizi bu süreçten iyi bir halde çıkaracak olanın iş birliği olduğunun kabul edilmesi. Bir diğeri ise, insanların yeni teknolojik platformları hızlıca benimsemeleri ve çevrimiçi sanat satışı konusundaki ‘mitleri’ çabucak yıkmaları. En nihayetinde bu yılın sonuna dair benim hissiyatım, sanatı ve birbirimizi görmeyi ne kadar çok özlediğimizin farkına vardığımız yönünde.”

“Eskisi Kadar Seyahat Edilmeyecek, Sanat Fuarları Birliği Kaçınılmaz”

Rakeb Sile (Addis Fine Art Kurucu Ortağı)

“Bu dönem, işletme sahipleri ve galeriler arasında açıklığın yolunu açtı. Kriz tartışmalarıyla başladı şimdi ise iş birliklerine dönüştü, özellikle galeriler birbirleriyle çalışmanın yenilikçi yollarını buluyorlar. Sanat dünyası artık kendi başına bir ada gibi işlemiyor…Koleksiyonerlerde uluslararası alım öncesi, yerele bakma trendi bekliyorum. Pandemi sanat dünyasının çevreye olan etkisi konusunda da ilerici tartışmaları getirdi, dolayısıyla insanlar karbon ayak izleri konusunda daha bilinçli hale geldiklerinden eskisi gibi bir ‘seyahat konvoyu’ olacağını düşünmüyorum. Bu yüzden bir sanat fuarları birliği kaçınılmaz.

Stuart Shave  (Modern Art Gallery Kurucusu) 

“2020 ciromuz azaldı, ancak bu dönemde benim için gerçekten önemli olan, brüt kar marjlarımıza bakmak ve karantina boyunca arttığını hatta bazı aylarda önceki yılın dört katına çıktığını görmek… Bu durum yalnızca galerilerin nasıl hayatta kaldığıyla alakalı değil, daha çok pandemi-öncesi uluslararası sanat dünyası faaliyetlerinin mali sonuçlarıyla da ilgili. Bu, gelecekle ilgili ve bu deneyimden hareketle işin hangi yönlerini değiştireceğimiz konusunda ilginç sorular ortaya çıkarıyor. Benim için esas olan şey ise, kendi şartlarımla, kendi galerimde sergiler sunmaya devam etmek.”

“Online Canlı Müzayedeler ve Online Sanat Fuarları Covid Bitene Kadar Sürecek”

Kenny Schachter (Yazar, Sanatçı ve Sanat Taciri)

“Sanat dünyası, ırk ve cinsiyet eşitliğine ve teknolojik gelişmelere uyandı… Profesyonel anlamda 10 farklı sektör içinde bulundum ve aralarında en muhafazakar ve geri kafalı olan sanat sektörüydü… Online müzayede izlemelerinin bu kadar fazla olması bu çalkantılı yılın en şaşırtıcı noktasıydı. 2021’de de Covid krizi kontrol altına alınana kadar aynısını bekliyorum, online sanat fuarları ve online canlı müzayedeler askıda kalmaya devam edecek.

“Londra Brexit’e Rağmen Avrupa’daki Konumunu Kaybetmeyecek”

Nicholas Maclean (Eykyn Maclean Kurucu Ortağı)

“…Kişisel olarak, 2021’de dünya çapındaki sanat piyasası hakkında iyimser hissediyorum, çünkü sanat belirsiz zamanlarda her daim güvenli bir sığınak olmuştur. New York, birkaç adım gerisinde Hong Kong olacak şekilde, merkez konumda olmaya devam edecek. Brexit gerçekleşse de Londra’nın Avrupa’daki konumunu kaybedeceğine inanmıyorum. Londra uluslararası yatırımcılar çekmeye ve Paris’e karşı avantajını sürdürmeye devam edecek. ”

“Tamamen Dijital Formata Güvenmek Çözüm Değil”

Emily Tsingou (Sanat Danışmanı)

“2020’nin kalıcı mirası, tamamen dijital bir formata güvenmenin, sanat piyasasının geleceği için bir çözüm olmadığı olacak. Sanat koleksiyonu yapmaktansa sanat eseri biriktirenler 2021’de ‘out’. Erbaplık ve seçicilik öne çıkıyor…”

Guillaume Cerutti (Christie’s CEO)

“Tarih, sanat piyasasının doğal bir dayanıklılığa sahip olduğunu gösteriyor, bu yüzden 2021’in 2020’den daha iyi olacağına inanıyorum. Ancak sanat piyasasının bütünü öncelikleri hakkında, sadece elit bir kitleye hitap eden ve şeffaf olmayan bir piyasa olarak imajı hakkında yeniden düşünmezse; eşitlik ve çeşitlilik söz konusu olduğunda geride kalırsa, 2021 kaçırılmış bir fırsat olur. 2021 için temel öncelikler, müşteri tabanımızı özellikle yenilikler aracılığıyla ve aynı zamanda daha çok şeffaflık ve daha fazla çeşitlilik yoluyla genişletmeye devam etmek.”

“2020 Dijital Deneyimin Yeniden Keşfedildiği Yıl Oldu”

Charles F. Stewart (Sotheby’s CEO)

“2020, dijital deneyimin yeniden keşfedildiği yıl oldu. Bana göre 2021, fiziksel deneyimin yeniden keşfedildiği yıl olacak. Sıra dışı fiziksel deneyimlerin gerçekten değerlendiğini göreceğiz… Bu pandemiden çıkacak iyi bir şey varsa, bu, tüm toplumlarda ve coğrafyalarda sürdürülebilirlik ve toplumsal amaç gibi iki temel konunun öneminin anlaşılmasıdır.”

Melanie Clore (Clore Wyndham Art Advisory Kurucu Ortağı)

“Az ama öz: Daha az fuar, daha az müzayede, daha çok birebir deneyim, daha az Zoom; güven, bilgi, bütünlük ve ilişkilerin uzun vadeli faydalarını anlamak…”

“Çevrimiçi Satış Varsayımsal Değil, Gerçek Strateji Haline Geldi”

Maureen Bray (Art Dealers Association of America (ADAA) Yürütücü Direktörü) 

“2020 galericilerin, diğer tüm küçük işletme sahipleri gibi, esnek, uyumlu ve dirençli olarak dayandıklarına bize kanıtladı. Çevrimiçi satışlar varsayımsal, deneysel olmaktan çıktı ve galerilerin benimsediği gerçek bir strateji haline geldi. Yine de çevrimiçi satışlar hiçbir zaman sektörü tam olarak ele geçiremeyecek. Yine de henüz tahminlerde bulunmuyorum. 2020 bize bir şey öğrettiyse, dünyadan kopuk planlar yapmanın verimsiz bir çaba olduğudur.”

Previous Story

“The Crown”un Kraliçesinden Oyunculuk Tavsiyeleri

Next Story

Karantina Günlerinin Üretimleri E-Kitapta Buluştu

0 0,00