122 Sanatçıdan 140 Eser “EKOL TATBİKİ” - ArtDog Istanbul
“EKOL TATBİKİ” sergisinden

122 Sanatçıdan 140 Eser “EKOL TATBİKİ”

122 sanatçının resim, heykel, seramik, fresk, mozaik, camaltı, tekstil dokuma, ahşap, vitray eserler, illüstrasyon, karikatür ve fotoğraflardan oluşan 140 eserinin bir arada görüleceği karma sergi “EKOL TATBİKİ” Maltepe’de Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açıldı. 1 Kasım'a dek görülebilecek sergideki 140 eserin ortak yanı Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun ruhunu yansıtmaları...

İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da açılan ‘En Büyük Bauhaus Okulu’ kabul edilen, Bauhaus Ekolü’nün ülkedeki temsilcisi Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan bugünkü adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin farklı bölümlerinden 122 sanatçı ve 140 eser ile hazırlanan karma sergi “EKOL TATBİKİ” Maltepe’de Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açıldı. Farklı boyutlarda, farklı tekniklerle yapılmış, farklı imzaları olan eserlerin ortak yanı bir ekolü; TATBİKİ ekolünü ve TATBİKİ ruhunu yansıtmaları.

“EKOL TATBİKİ” sergisinden

Resim, heykel, seramik, fresk, mozaik, camaltı, tekstil dokuma, ahşap, vitray eserler, illüstrasyon, karikatür ve fotoğrafların bir arada görüleceği karma sergide, Tatbiki ve Marmara Üniversitesi başta olmak üzere farklı kurumlarda eğitim veren bir çok sanatçıya hocalık yapmış değerli isimlerin eserleri görülebiliyor.

Erol Ünal Arşivi.

Sergi fikrinin sahibi ve küratörü Berrin Aksu; afişte yer alan 122 ismin sergi hazırlık sürecinde ulaşabildikleri sanatçılar olduğunu belirtiyor. Ulaşamadığı sanatçı arkadaşlarını şimdiden gelecek yılın sergisine davet ediyor ve ekliyor:

“Bu bir ilk. Dileğim EKOL TATBİKİ her yıl açılacak sergilere ilham olur, Bauhaus eğitimli sanatçı sayımız ve ürettikleri eserler her yıl çoğalır”

Erol Ünal Arşivi.

Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okuku, Seramik Bölümü mezunu sanatçı Gülistan Genç ise Bauhaus Sanat Hareketi ve etkilerini şöyle kaleme alıyor:

“Bauhaus, 1919’da Almanya’nın Weimar kentinde mimar Walter Gropius tarafından kurulan ve 1933 yılına kadar varlığını sürdüren bir sanat ve tasarım okulu ve akımıdır. Temel amacı, sanat, zanaat ve teknolojiyi birleştirerek hem sanatsal hem de işlevsel eserler yaratmaktı. Bauhaus, özellikle endüstriyel üretim süreçlerine uygun, pratik ve minimalist tasarımların öncüsü olarak bilinir.

“Bauhaus, tasarımın sadece estetik değil, aynı zamanda işlevsel ve üretilebilir olmasını vurguladı. Endüstriyel üretimin artışıyla, sanat ve zanaat arasındaki ayrımı kaldırarak, el yapımı nesnelerin yerini seri üretim alabilecek biçimde tasarımlar yapılmasına öncülük etti. Bu yaklaşımla, sanatçılar ve tasarımcılar yeni materyallerle (çelik, cam, beton gibi) çalışarak, mobilya, iç mekân tasarımı, grafik sanatlar ve mimari gibi alanlarda çığır açtılar.”

Erol Ünal Arşivi.

Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu

Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu, endüstrinin ihtiyaç duyduğu tasarımları estetik değerleri koruyarak üreten yaratıcı tasarımcılar yetiştirmek için 1957 yılında Beşiktaş Akaretler’de kuruldu. İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da açılan ‘En Büyük Bauhaus Okulu’ kabul edilen Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu çağın gereksinim duyduğu yaratıcı, araştırmacı, yenilikçi ve uygulamacı özelliklerine sahip fonksiyonel sanat ürünü tasarlayan sanatçılar yetiştirdi.

İlginizi çekebilir:  Nazi Yağmalarının İzinde
Erol Ünal Arşivi.

Okul bugün kurulduğu mekandan farklı bir konumda ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi adıyla çoğu Tatbiki mezunu olan eğitmenlerinin varlığıyla Bauhaus Ekolü’nü ve Tatbiki ruhunu yaşatmaya devam ediyor.

Previous Story

İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde Yeni Sergi: “Tat ve Sanat”

Next Story

ASTİM, Çanakkale Bienali’nin Yeni Mekânı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.