1000 Yıllık Fotoğraf - ArtDog Istanbul
Lake Tahoe'da bir iğne delik kamera. Fotoğraf: Ryland West, Tahoe
Lake Tahoe'da bir iğne delik kamera. Fotoğraf: Ryland West, Tahoe

1000 Yıllık Fotoğraf

Arizona State University (Arizona State Üniversitesi) bünyesinde çalışan deneysel filozof ve araştırmacı Jonathon Keats, 1000 yıl pozlama süresine sahip fotoğraf projesi ile dünyadan çeşitli manzaraların bu süreçteki değişimini belgelemeyi amaçlıyor.

Kamera, tarihi boyunca bir gözetleyen olarak gözetim sistemleriyle özdeşleştirildi, kurumsal sansür mekanizmaları ve mahremiyet ihlalleri ile eleştirildi. Özel alandan kamusal alana kadar toplum güvenliğinin sağlanması maksadıyla (bahanesiyle?) çeşitli yerlere yerleştirilen kameralar, baskıcı birer gözetleme ve kontrol araçlarına dönüştü, Michel Foucault’nun modern toplumda gözetimi anlatmak için kullandığı Bentham’ın “Panoptikon” metaforunu tamamladı. Şimdi, bir fotoğraf-zaman kapsülü deneyi, bu teknolojiyi “hayırlı bir çerçevede” kullanmak, 1000 yıllık fotoğraf çekmek, bir felsefe deneyiyle çevre ile ilişkimizi dönüştürmek ve sürdürülebilir kalkınmaya aracılık yapmak istiyor.

Bir bakır silindir ve delikli altın levha ile yapılan “The Millennium Camera” (Milenyum Fotoğraf Makinesi) projesi, ışığın sadece iğne delikleriyle delinmiş ince altın levhalardan içeri sızmasına izin veren ışık geçirmez bakır silindirlerden oluşan fotoğraf cihazlarını kullanıyor. Işık cihazdan geçtikçe, bir Rönesans yağlı boya tekniğinden ilham alarak kırmızı boya ve pomza ile kaplanmış bir ışığa duyarlı yüzeye bir görüntü yavaşça baskı yapıyor. 1000 yıllık fotoğrafın 3023 ‘teki sonucunun aradan geçen zamanda manzaranın bir projeksiyonunu oluşturması bekleniyor.

Keats'in Milenyum Fotoğraf Makinesi uygulaması. Kameranın bakır kasası ve 24 ayar altın diyaframının yanı sıra cihazın iç kısmında kullanılan gül rengi kök boya da görülebiliyor. Rob Mattson, Amherst Collage (Amherst Koleji)
Keats’in Milenyum Fotoğraf Makinesi uygulaması. Kameranın bakır kasası ve 24 ayar altın diyaframının yanı sıra cihazın iç kısmında kullanılan gül rengi kök boya da görülebiliyor. Fotoğraf: Rob Mattson, Amherst Collage (Amherst Koleji)

Başkalarının Bakış Açılarından Bugünkü Eylemlerimiz

Zamana adeta Nolan filmlerini çağrıştıran bir şekilde yaklaşan filozof ve araştırmacı Jonathon Keats, iğne deliği fotoğraf makinelerini kullanarak (modern lensler yerine pin delikleri aracılığıyla görüntü yakalayan basit cihazlar) gelecek 1000 yılı fotoğraflamayı amaçlıyor. Fotoğrafçılığın bu konuda izlenecek ilginç bir yol olduğunu söylüyor ve “bugünkü eylemlerimizden etkilenenlerle zaman içinde nasıl bir ilişki kurabiliriz?”, “böylece eylemlerimizi onların perspektifinden, onların bakış açısından değerlendirebiliriz?” sorularına yanıt arıyor.

Girişim, 2015 yılında başladı, Keats ve ekibi ilk fotoğraf makinesini Arizona State kampüsüne yerleştirdi. Daha sonra, Massachusetts’teki Amherst College ve Nevada’daki Lake Tahoe’ya iki kamera daha konuşlandırıldı. Son olarak başka bir kamera Tucson’daki Tumamoc Tepesi’nin üstüne monte edildi ve şehrin Star Pass mahallesini gözetlemeye başladı. Ekip bu yıl da diğer kameraları Avusturya Alpleri’ne ve Los Angeles’a yerleştirmeyi planlıyor, ayrıca Çin’de olası yerlere bakıyor.

Tucson, Arizona'daki Tumamoc Tepesi'ndeki Milenyum Fotoğraf Makinesi 1000 yıllık fotoğraf için geri sayımda. Fotoğraf: Arizona State University (Arizona Eyalet Üniversitesi), Jonathon Keats'in izniyle
Tucson, Arizona’daki Tumamoc Tepesi’ndeki Milenyum Fotoğraf Makinesi 1000 yıllık fotoğraf için geri sayımda. Fotoğraf: Arizona State University (Arizona Eyalet Üniversitesi), Jonathon Keats’in izniyle

1000 Yıllık Fotoğrafı Çekecek Kameralar Dayanabilecek mi?

Keats, 1000 yıllık fotoğraf için kameraların bu süre boyunca dayanacağının garantisi olmadığını, bozulma veya insan müdahalesi gibi gelişmelerin olabileceğini bekliyor. Ancak projenin asıl amacı deneyi 1000 yılda tamamlamaktan çok, uzun süreli değişimleri ve etkilerini sorgulamak olduğu için, yaşanabilecek teknik başarısızlıkların pek bir önemi yok.

Previous Story

Sanat Saldırıları İşe Yarıyor mu?

Next Story

Transhumances III: Konargöçerlik Kapadokya’da

0 0,00