1000 Sanatçıdan Sanat Merkezine Filistin Boykotu

1000’den fazla sanatçı Bristol kentindeki sanat merkezi Arnolfini’yi Filistin kültürüne sansür uyguladığı için boykot ediyor.

İngiltere’de 1000’den fazla sanatçı, Bristol kentindeki sanat merkezi Arnolfini’yi boykot ediyor. Aralarında Ben Rivers, Brian Eno, Adham Faramawy ve Tai Shani gibi isimlerin yer aldığı sanatçılar, Arnolfini International Centre for Contemporary Arts’ı Filistin kültürüne sansür uygulamakla suçluyor. Tepkiler, sanat merkezinin şehirdeki Filistin Film Festivali kapsamındaki iki etkinliği iptal etmesi üzerine geldi.

Açık bir mektup yazan sanatçılar, bir daha Arnolfini ile çalışmayacaklarını belirterek, tüm sanatçıları boykota katılmaya davet etti. Sanatçıların tepki gösterdiği iptallerden biri, 2021 yapımı “Farha” adlı filmin planlanan gösteriminin yapılmaması oldu.

“Farha”, 2021

Ürdünlü-Filistinli yönetmen Darin J. Sallam’ın filmi, 1948 Filistin savaşı sırasında ve sonrasında evlerinden edilen yüz binlerce Filistinli’nin hikayesini anlatıyor.

Darin J. Sallam “Farha” setinde

Film gösteriminden sonra Filistinli yazar ve doktor Ghada Karmi ile yapılacak soru-cevap etkinliği de iptal edildi. Bunun üzerine sanatçılar iptalleri eleştiren bir açık mektup kaleme aldı. Arnolfini ise bir sanat merkezi olarak siyasi faaliyet olarak yorumlanabilecek etkinliklere yer vermelerinin uygun olmadığını belirtti.

İlginizi çekebilir:  Kenzo Takada Covid-19 Nedeniyle Yaşamını Yitirdi
Dr. Ghada Karmi

Sansür ve Baskı

Geçmiş yıllarda Ukrayna’ya bağış toplama, mülteci ve sığınmacı haklarına destek gibi birçok siyasi etkinliğe imza atan kurum, bu açıklaması nedeniyle eleştirildi. ARTnews’in haberine göre mektuba imza atanlar, iptalleri sanat sektöründe endişe verici bir sansür ve baskı modelinin parçası olarak nitelendirdi. Son dönemde İsrail hükümetine yönelik eleştiriler içeren çok sayıda sergi ve etkinliğin iptal edilmesine atıfta bulundu. Mektupta, “Arnolfini, Filistin için hiçbir istisna olmaksızın ifade özgürlüğünü sürekli olarak destekleyeceğini açıkça taahhüt edene ve yol açtığı zararı düzeltmek için Bristol’ın sanat camiasıyla gerçek anlamda temasa geçene kadar sanat merkeziyle iş birliğini reddedeceğiz ve hiçbir etkinliğine katılmayacağız” denildi.

Previous Story

Gazetecinin Ödül Törenine İsrail İptali

Next Story

Mini Rembrandtlar

1 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.