1000 Göçmenin Hayatını Kaybettiği Gemi Anıt Olacak

//

Altı yıl önce, 2015’te Afrikalı kaçak göçmenleri Libya’dan İtalya’ya taşırken başka bir gemiyle çarpışarak batan ve 1000’den fazla göçmenin boğularak hayatını kaybettiği gemi, Sicilya’ya geri döndü. İsviçreli-İzlandalı sanatçı Christoph Büchel’in “Barca Nostra” adıyla Venedik Bienali’nde sergilediği ve tartışmalara yol açan gemi, İtalya’da kalıcı bir anıta dönüştürülecek.

Barca Nostra, Venice Biennial 2019, Wikimedia Commons.

Büyük Tepki Çekti

2019 yılında gemiyi Venedik Bienali’nde sergilemeye karar veren Büchel büyük tepki çekmiş; 1000 kişiye mezar olan geminin sergi kapsamında ziyaretçilere açılması ve ziyaretçilerin geminin önünde selfie çekip, poz vermeleri tartışmalara yol açmıştı. Artnet’in haberine göre, bienal bittiğinde gemiyi Sicilya’ya geri vereceğini söyleyen Büchel bu sözünü de tutmadı.

© Barca Nostra

Hatıra Bahçesine Dönüşecek

The New York Times’ın haberine göre bienal ekibi ve Sicilya’nın sanatçıdan iade etmesini istediği gemi, geçtiğimiz hafta Sicilya’nın Augusta şehrine geri götürüldü. Geminin bir ‘hatıra bahçesi’ne dönüştürülme planı üzerine Times gazetesine konuşan Augusta Belediye Başkanı Giuseppe Di Mare, gemiyi kapalı bir alanda sergilemenin hikayeyle ters düşeceğini, bu sebeple açık havada sergileneceğini belirtti.

İlginizi çekebilir:  Almodóvar'ın Filmi Dizi Oluyor

Avrupa Göçmen Politikalarının Sembolü

Balıkçı gemisi, Libya açıklarında Portekiz bandıralı bir yük gemisiyle çarpıştıktan sonra içerisindeki Mali, Mauritius ve diğer Afrika ülkelerinden gelen 1000’den fazla göçmen boğularak yaşamını yitirmişti. Batan gemi 2016 yılında suyun içerisinden çıkarılmış ve Avrupa’nın yetersiz göçmen politikalarının sembolü haline gelmişti.

Previous Story

“Druk”un İngilizce Versiyonunda DiCaprio Sürprizi

Next Story

Aşk, Büyü, Vs. MUBI’ye Geliyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.