Kadınlar Kulübü

/

8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Çoktan yer etmiş olması gereken ideolojilerin, yaklaşımların ve doğal hakların mumla arandığı eğreti bir gün, hep yüksek olan seslerin yalnızca bir günlüğüne duyulduğu ve ertesi gün unutulduğu eğreti bir kutlama.

Mart ayı aynı zamanda arkasında 82 kadının olduğu Bazaart Projesi ayı. 2010 yılında kurulan Türkiye’deki tek kadın Rotary Kulübü olan Yeniköy Rotary Kulübü, farklı meslek dallarından gelen kadınların gönüllü olarak çalıştığı bir Sosyal Toplum Kuruluşu. Topluluk, 2011 yılında Londra’da yapılan Affordable Art Fair (ulaşılabilir sanat)  fikrinden esinlenerek Bazaart adlı projelerini gerçekleştirmeye başlar. Bazaart kökünü “pazar” anlamına gelen “bazaar” kelimesinden alıyor. Sanatın ulaşılabilir olmasına katkı sağlamak isteyen Bazaart Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde öğrenim gören sanat öğrencilerine ve yeni mezunlara eserlerini sergileme imkânı sağlayan bir sanat yarışması. Projenin amacı sanatçı adaylarını, koleksiyoncular ve sanatseverlerle bir araya getirerek onlara platform oluşturmak ve sanat kariyerlerindeki ilk adım olarak konumlanabilmek. Sanatın ve sanat koleksiyonu yapmanın bir lüks olmadığının altını çizerek, sanatın herkes tarafından ulaşılabilir olmasının benimsenmesini amaçlıyorlar. Misyonları, “Her Eve Bir Sanat.”

Bazaart Projesi bu yıl 10. yılında. Kadınlar tarafından el yordamıyla yapılmış, gönüllülük esasları üzerine kurulmuş ve bugünlere özenle taşınmış bir proje. Sanat Komitesi’nin başkanı Nur Soylu projenin samimiyet ve anaç duygular üzerine kurulduğunu söylüyor. Geçmiş yıllarda Esra Aliçavuşoğlu, İnci Aksoy, Marcus Graf, Yahşi Baraz, Barış Sarıbaş, Ali Şimşek, Denizhan Özer, Celine Chalabi ve Tijen Şitar gibi isimlerin jüri üyesi oldukları projenin bu seneki seçici kurulunda AkbankSanat Direktörü Derya Bigali, Sanatçı Mustafa Horasan, Koleksiyoner Öner Kocabeyoğlu, Adas Galeri Kurucusu Ömer Özyürek ve sanat tarihçi akademisyen Nazlı Pektaş var. Jüri üyeleri tarafından seçilen, sergilenen ve ödül alan sanatçı adayları, aslında yine bu jüri üyeleri sayesinde bir kariyer oluşturuyor denebilir. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin, Türkiye’deki sanat dünyasının önde gelen küratörleri, sanatçıları, galericileri, sanat yazarları, akademisyen ve sanat tarihçileri ile bir araya gelmeleri  onların hayatında bir dönüm noktası oluşturuyor. Bazaart’tan çıkıp başka yarışmalara katılan ve ödüller alan, kişisel sergiler açan, fuarda iş sergileyen, galeriler tarafından temsil edilmeye başlanan hatta bağımsız ilerleyen bir çok sanatçı var. Taner Ceylan’ın Olimpos Sergileri’nin ilkinde gördüğümüz Şeyma Barut, C.A.M tarafından temsil edilen Sevim Kaya ve Oğuz Kaleli, ilk kişisel sergisini DDesign Gallery’de açmış olan Melih Koçali, yurtiçinde ve yurt dışında cam işleri ile karşımıza çıkan Hale Feriha Hendekçigil bunlardan sadece bir kaçı.

İlginizi çekebilir:  "İnsan Ruhu İçin Bir Gen Yok"

Bazaart Projesi’nin artık ayrılmaz parçalarıysa Bazaart Talks ve Sanatçıdan Sanatçıya etkinlikleri. Bazaart Talks her yıl Bazaart sırasında gerçekleşen, üç panelden oluşan, küratörlüğünü Melike Bayık’ın üstlendiği sanat konuşmaları. Hüsamettin Koçan, Derya Yücel, Hamit Hamutçu, Sinan Demirtaş, Leyla Emadi, Orhan Cem Çetin, Ferhat Özgür gibi isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı Bazaart Talks bu yıl 24 Mart’ta gerçekleşecek. Ali Kerem Bilge, Derya Bigalı, Memed Erdener gibi isimlerin yer alacağı  yer Bazaart Talks özellikle İstanbul dışından gelen öğrenciler için önemli bir platform. Dayanışma temellerine dayanan Sanatçıdan Sanatçıya bölümündeyse 90 civarı sanatçı Büyükdere35’te bir araya gelip işlerini sergileyip ve satışa sunuyorlar. Elde edilen gelirin bir kısmı Bazaart Projesi’ne bağışlandığı bu etkinlik sanat öğrencileri için fon olarak kullanılıyor. Böylece Bazaart’tan yolu geçmiş sanatçılar aynı şekilde Sanatçıdan Sanatçıya katılabiliyor ve Bazaart Projesi’ne destek verebiliyor. Sanatçıdan alınanın sanatçıya gitmesi  gibi bir sistem işliyor.

Kadın dayanışmasıyla yola çıkan ve güçlenen Bazaart Projesi bu yıl 23-25 Mart tarihleri arasında The St.Regis Hotel’de gerçekleşecek.

Bazaart’ın bu yılki seçici kurulunda; Akbank Sanat Direktörü Derya Bigali, Sanatçı Mustafa Horasan, Koleksiyoner Öner Kocabeyoğlu, Adas Galeri Kurucusu Ömer Özyürek ve sanat tarihçi akademisyen Nazlı Pektaş yer alıyor.

 

Previous Story

2 Bin Kadına Ses Veren Belgesel

Next Story

Görmezden Gelinen Kadınlar Tarihe Yazılıyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.