Zor Hayatlardaki "İnsan"lar - ArtDog Istanbul
Hoda Afshar. İsimsiz no. 2, 2015–20, Sanatçının ve Milani Gallery'nin izniyle, Brisbane

Zor Hayatlardaki “İnsan”lar

Arter, Victoria & Albert Museum'dan sonra dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet'nin onuncu edisyonu "Human" sergisine ev sahipliği yapıyor.  24 Temmuz'a dek açık kalacak sergide "İnsan" temasının çeşitli yönleri ele alınıyor.

/

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet’in 10. edisyonu, Victoria & Albert Museum’daki ilk sergilenişinden sonra, 26 Nisan’da Arter’de açıldı. “Human” (İnsan) başlıklı sergide ödülün onuncu döneminde finale kalan 12 fotoğrafçının yapıtları var.

Eserlerin merkeze aldığı konular yerli halkların yaşadığı zorluklar, çatışma, çocukluk, ekonomik süreçlerin çöküşü, insan yerleşiminin izleri, sanayinin gelişmesi, çete şiddeti, sınır toprakları ve göç… Bu temalar arasından seçilen portfolyolar belgesel, portre, manzara fotoğrafçılığının yanı sıra ışık ve süreç üzerine farklı denemeleri kapsıyor.

Yerli Halklar, Göç, Çocuklar

Bağımsız jürinin değerlendirmesi sonucu Prix Pictet Human’ı kazanarak 100 bin İsviçre Frangı değerindeki ödülün sahibi olan Hindistanlı fotoğrafçı Gauri Gill’in eserleri de sergide yer alıyor. Gill, 20 yılı aşkın süredir Kuzey Hindistan’ın batısındaki Racastan çölünde yaşayan topluluklarla ve son 10 yıldır da Maharaştra’da yerli sanatçılarla yakından ilgileniyor.

Gauri Gill, “Jannat, Barmer”, 1999–devam ediyor. Sanatçının ve James Cohan’ın izniyle, New York

Prix Pictet Halkın Seçimi Ödülü’nün sahibi olan Kolombiyalı fotoğrafçı Federico Rios Escobar’ın fotoğrafları ise anne babaları Kolombiya-Panama sınırında, tehlike dolu Darien Geçidi’ni aşmak için risklerle dolu bir göç yolculuğuna kalkışan, Güney Amerikalı çocukların trajik yaşamlarını yansıtıyor.

İlginizi çekebilir:  Pera Müzesi’nde “Yunanistan Sineması Günleri”
Federico Ríos Escobar, Yıkılmış Hamlet, 2022

Sergide Gill ve Escobar’ın yanı sıra Hoda Afshar, Gera Artemova, Ragnar Axelsson, Alessandro Cinque, Sian Davey, Michal Luczak, Yael Martinez, Richard Renaldi, Vanessa Winship ve Vasantha Yogananthan’ın eserleri görülebilir.

Siân Davey, Alice, 2022. Sanatçının ve Michael Hoppen Gallery’nin izniyle

Siân Davey eserlerinde bahçeyi hem insan yüreğinin bir metaforu hem de olası bir ahenk kaynağı, umut ve yeniden bağ kurma alanı olarak ele alırken, Vanessa Winship Türkiye’nin sınır bölgelerinden okullu kızların özenle bir araya getirilmiş portrelerini sunuyor.

Vanessa Winship, Tunceli — Doğu Anadolu, 2007. Sanatçı ve Agence VU, Paris’in izniyle

İran’ın tuhaf, uhrevi adaları Hürmüz, Qeshm ve Hengam, Hoda Afshar’ın çalışmalarının mihenk taşını oluşturuyor. Yael Martínez’in delikli fotoğrafları ise Meksika’nın Guerrero eyaletinde gündelik yaşamın parçası olan şiddetin kurbanı aile üyelerinin ortadan kayboluşlarının peşinden gidiyor.

Prix Pictet Ödülü Hakkında

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet, 2008 yılında Pictet Group tarafından küresel sürdürülebilirlik gibi hayati bir meseleye fotoğrafın gücünden yararlanarak dikkat çekmek amacıyla kurulmuştu. Ödül, bugüne kadar her biri sürdürülebilirliğin belirli bir yönüne vurgu yapan on farklı tema altında veriliyor.

Previous Story

İstanbul Film Festivali Ödülleri Verildi

Next Story

Yasaklı “Kanun Hükmü” İşçi Filmleri Festivali’nde

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.