Kağan Güner, Kırım Kralı Thoas, 2001, Tuval üzerine akrilik, 76x91 cm.

“Zaman Çemberi” Ankara’da

/

UNICEF Sanatçısı Kağan Güner’in “Zaman Çemberi” adlı retrospektif sergisi 2-25 Şubat tarihleri arasında Çankaya Belediyesi ev sahipliğinde, Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde sanat severlerle buluşuyor. “Zaman Çemberi” sergisinde sanatçının  tuval ve kâğıt üzerine akrilik, kağıt üzerine kömür, kağıt üzerine pastel, kolaj ve karışık tekniklerden oluşan çocuk kitabı illüstrasyonları, tiyatro afişi tasarımları, kamusal alan proje tasarımları, kendi şiirlerinden ve şair Nevzat Çelik’in dizelerinden esinlenerek resmettiği “Kağan’ın Şiir Sandukası” adlı çalışmalarından yaklaşık 80  eser yer buluyor.

Kağan Güner, Tatanka Yatanka, 1986, kağıt üzerine pastel, 45×60 cm.

Kağan Güner, “Zaman Çemberi” isimli sergisini şu sözlerle özetliyor:

“Uzun zamanlardır, geriye dönüp dönüp hayatımı seyrediyorum. Fark ettim ki hep masallara/efsanelere -yazılmış olan ve kendi yazdığım- inanmayı seçtim/tercih ettim. Neden? Aptallığımdan ya da saflığımdan değil. Masallara inanmanın doğruluğuna, devrimciliğimin tam kıvancıyla sarıldığım için.”

Yaşamı boyunca ressam, illüstratör, köşe yazarı, üniversite hocası, tasarımcı, politik aktivist, çevreci gibi çok farklı kimlikleri üzerinde taşıyan Güner, tüm bu kimliklerden süzülen deneyimlerini eserlerine yansıtıyor. Yazar Ogan Güner ise kardeşi Kağan Güner’i ve sanatını, “Büyü, mitoloji, metafizik, bugünle konuşmanın bir yoludur onun için. Her şey üst üste ve iç içe katmanlar halinde bir aradadır ona göre. Kağan’a göre, hayat, sanat, politika, rüya, insan, geçmiş, gelecek ve bugün, zaman çemberinde hiç durmadan yoğrulmakta ve birbirleriyle konuşmaktadır,” cümleleriyle ifade ediyor.

Sanatçının daha önce sergilenmiş eserlerinden “Axis Mundi” (Dünya Ekseni), Z. Eyüboğlu’nun aynı adlı kitabından esinlenerek oluşturduğu “Anadolu Büyüleri”, İngiliz gazetesi “The Guardian”dan alıntılanmış bir dizi gazete kupürünün işlenmesiyle oluşturduğu “The Guardian” ve 10 farklı ülkenin halk masalları üzerine illüstrasyonlardan oluşan “Dünya Masalları” isimli çalışmaları da bu sergide görmek mümkün.

“Zaman Çemberi” adlı retrospektif sergi 2 – 25 Şubat tarihleri arasında  Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

İlginizi çekebilir:  Kafatası Raporunu Bozmak
Kağan Güner, Amazon Kralicesi Myrina, 2001, Tuval üzerine akrilik, 61X91 cm.

Kağan Güner Hakkında

UNICEF ve UNESCO Asya Pasifik Kültür Merkezi ulusal sanatçılarından Güner, eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Chelsea College of Art and Design’da tamamladı. Kamusal sanat, resim, heykel ve çocuk kitapları illüstrasyonları alanlarında ürünler verdi. Uluslararası sanat konkurlarında ödüller alan eserleri, New York, Londra, Cardiff, Paris, Bologna, Lizbon, Bratislava, İstanbul, Tahran, Tokyo, Seul gibi dünya kentlerinde ve Londra Müzesi, Itabashi Müzesi ve Pompidou Merkezi gibi uluslararası merkezlerde sergilendi. 20 yıllık Londra yaşamının ardından 2009 yılında, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde tasarım eğitimi vermek üzere Gazi Mağusa’ya yerleşti. 2011 yılında aramızdan ayrılıncaya kadar çalışmalarına Kıbrıs, İstanbul ve Londra üçgeninde devam etti. Sanatçının eserleri geçtiğimiz yıl “Kağan Güner Dünya Masalları Resim Sergisi” adı altında Akaretler Kültür Merkezi ve Müze Gazhane’de İstanbullu sanatseverlerle iki kez buluşmuştu.

Kağan Güner, UNICEF, Kalp, 1993, kagit üzerine pastel, 23×32 cm.

Kurumsal Koleksiyonlar

‘The Guardian’ Gazetesi

Londra Müzesi

Doğuş Grubu (Londra)

British Refugee Council

Medical Foundation for the Care of Victims of Torture ( İşkence Kurbanları Merkezi)

Ülker Grubu (İstanbul)

Sergilerinin yer aldığı müze ve kurumlar

Pompidou Center – Paris

United Nations Headquarters – New York

ITABASHI Museum – Tokyo

Museum of London – Londra

UNICEF Headquarters – Zurih

International Federation of Children’s Books Illustrators – Bratislava

Bolognafiere – Bolonya

Seçme kişisel sergiler

2022  “kağan güner, bir hikâye anlatıcının sergisi”, Akaretler Kültür Merkezi /  İstanbul / Türkiye

2011  Retrospektif Sergi, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi Tek Kubbe Salonu /  İstanbul / Türkiye

2010  “Anadolu Büyüleri”, Meke Sanat Galerisi / İstanbul / Türkiye

2009  “Axis Mundis”, Petit Coin Gallery / Londra / İngiltere

2008  “My Guardian”, , Petit Coin Gallery / Londra / İngiltere

2007  “In the Light of Memory: Beyond Borders”, Newington Green Park/ Yerleştirme / Londra / İngiltere

Previous Story

2023 Sanat Fuarları Takvimi

Next Story

“Ruh-Mavi, Ten-Menekşe”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.