Yılmaz Dziewior’den 2021 Venedik Bienali Değerlendirmesi

//

Salgınla birlikte altüst olan bir dünyada, 2021 senesinin uzak bir gelecek gibi görünse de, sanat dünyasından bir kesim yılda bir düzenlenen Venedik Bienali için hazırlıklara başladı.

2021’de gerçekleşecek olan Venedik Bienali’nde Alman Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlenecek olan Yilmaz Dziewior, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada festivalin 2021’de gerçekleşeceğinden emin olduğunu belirtirken sanat dünyasının şimdiden nasıl değiştiğine dair gözlemlerini paylaştı.

Dijitalin Öne Çıkışı

Prestijli bienalde Almanya pavyonunun küratörü olacağı açıklanan Museum Ludwig Direktörü Dziewior, DW.com’a yaptığı açıklamada “Sanat dünyası da diğer her şey gibi koronavirüsten oldukça fazla etkilendi” dedi. “Birkaç hafta içinde çok fazla şey değişime uğradı ve bu durum sanatta ‘dijital bir itici güce’ sebep oldu. Fakat aynı zamanda orijinaline de ne kadar ihtiyacımız olduğunu anlamamızı sağladı.” şeklinde devam etti.

Venedik, İklim Değişikliği, Turizm Bağlantısı

Görünüşe göre 2021 yılında yüz binlerce sanatsever Venedik’e akın edecek. Fakat bu turist akını Venedik için hem
iyi hem de kötü bir durum. Bienal gibi büyük kültürel etkinlikler, küresel ısınmanın yaşandığı çağda iklim
değişikliğine katkıda bulunması nedeniyle eleştirilerin hedefi oluyor. Öte yandan 2019’da yaşadığı yıkıcı sellerle gündeme gelen Venedik, konumu itibarıyla gittikçe daha da tehlikeli bir hal alıyor. Yılmaz Dziewior ise “Buluşmalar ve kişiler arası paylaşımların sanat dünyasının önemli bir parçası” olduğunda dikkat çekiyor.

Ulusal Pavyonları Sıralayıp Ödül Vermek, Sanatın Doğasına Uygun Değil

Bir diğer gündem ise globallik üzerine: Venedik Sanat Bienali kozmopolit bir sanat festivali olmayı hedeflerken bir yandan da festivalde ülkeler ulus pavyonlarını sunmaya devam ediyor. Bu durum akıllara, günümüzün küreselleşmiş dünyasında ulus kavramının kullanımına ait soru işaretleri getiriyor.

İlginizi çekebilir:  10 Belgesel Filmle Moda Efsanelerinin Dünyalarına Yolculuk

Ulusal pavyon dalında Altın Aslan ödülünün verilmesini “Sanatın doğasına yabancı” olarak yorumlayan müze direktörü, öte yandan bunun bir yarışma olduğunu ve rekabetin de doğal olduğu inkar etmenin anlamsız olduğunu anladığını söylese de pavyonları sıralamak ve “Birinci, ikinci, üçüncü demenin anlamsız olduğunu” düşündüğünü açıkladı.

Sanata Kimlerin Erişimi Var: Katılımı Artırma Çağrısı

Son olarak, pek çok müzenin çevrimiçi aktivitelerini çoğalttığı bilinse de, koronavirüs krizinin sanat sektörü için önemli bir soruyu daha gündeme getirdiğini belirtiyor Dziewior: “Kimler sanata erişebiliyor? Kimler maddi gücü sanat için yeterli oluyor?” Küratörye göre internette sanal turlar, sergiler ve çok daha fazla kültürel imkan sunulsa da erişimin daha demokratik bir hale geldiği söylenemez. Virüsün yayılmasını engellemeye yönelik kısıtlamalar göz önüne alındığında, zengin ve fakir arasındaki ekonomik uçurum daha da genişledi. Pek çok kişinin bir müzeyi sanal olarak gezebilecek teknik ekipmanı ya da parası olmayabilir. Dziewior ise katılımı artırmak istediğinin özellikle altını çiziyor.

Kaynak: Deutsche Welle

Yazar: Stefan Dege

Tarih: 12.09.2020

Başlık: Germany’s Venice Biennale Curator Talks About the Future of the Festival After Covid-19

Previous Story

BASE 2020 Seçkisi Belli Oldu

Next Story

Madonna Hayat Hikayesini Anlatan Filmi Yönetecek

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.