Arter, Matthias Osterwold sanat yönetmenliğinde gerçekleştirdiği Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin üçüncü edisyonunda odağına çeşitlilik, ulaşılabilirlik ve geçişkenliği alacak. Bu yıl 25–27 Şubat tarihlerinde çevrimiçi ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek festival, paneller ve yeni müziğin çok yönlü doğasına odaklanan film gösterimlerini de izleyiciyle buluşturacak.
Deneysel müzik ve kavramsal sanat dünyasının önde gelen figürlerinden, Klangspuren Schwaz Tirol, Maerz Musik / Berliner Festspiele, Ruhrtriennale gibi köklü festival ve bienallerin sanat yönetmenliğini ve müzik küratörlüğünü üstlenen Matthias Osterwold’un sanat yönetmenliğinde düzenlenen festivalin üç güne yayılan programı, 25 Şubat Cuma günü çağdaş sanatta müzik ve ses üzerine bir seminerle başlayacak.
Festival Programı
Yürütücülüğünü Rana Gediz İren’in üstlendiği oturum, 20. yüzyılın başlangıcından itibaren müzik ve ses ile görsel sanatlar arasında artan geçişkenliği, güncel bestecilerin çağdaş sanatçılarla gerçekleştirdikleri iş birliklerini Arter’de yer alan sergilerin de dahil olduğu çeşitli örnekler üzerinden incelemeye açacak.
Cuma gününün ikinci etkinliği ise, küratörlüğünü Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği “Dinleyen Gözler İçin” sergisi içinde, Amy Salsgiver tarafından icra edilen performansa ait filmin prömiyeri olacak. Besteci ve perküsyonist Amy Salsgiver’ın, “Dinleyen Gözler İçin” sergisinde yer alan, ses ve sessizliğin dengesini sorgulayan eserlerle bağlantılı gerçekleştirdiği konser, John Cage ve John Luther Adams parçalarının yanı sıra Jarosław Kozłowski’nin “Exercises in Ethics” adlı eserinden esinle Salsgiver tarafından yazılan yeni bir besteyi de içeriyor.
Panel ve Belgesel Gösterimleri
Besteci ve akademisyen Sandeep Bhagwati’nin sunumuyla başlayacak festivalin ikinci gününde, festivalin Sanat Yönetmeni Matthias Osterwold moderatörlüğünde gerçekleşecek panel; yeni müzik alanındaki çeşitlilik, kimlik politikaları, uluslararası ve ulusaşırı müzikal topluluklar ve etnomüzikoloji üzerinden tartışacak. Öte yandan 26 Şubat Cumartesi günü yönetmen ve müzisyenlerin katılımıyla, farklı kültürlerden beslenen performanslara ve gelenekler ötesi ilişkileri yansıtan uluslararası projelere dair kısa belgeseller gösterilecek.
27 Şubat Pazar günü ise Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nde ulaşılabilirlik ve beden–enstrüman ilişkilenmesi konu edilecek. Günün ilk paneli, müzikte popülerlik tuzağına düşmeden erişilebilirliğin artırılması ve yaratım–paylaşım sürecinin girift yapısı üzerine bir tartışma alanı açacak.
Bedenin Ritmi ile Müzikal Deneyler
İkinci oturum ise, enstrümanlaşan bedenlerden ve insan bedeninin doğal ritminin müziğe dönüşümünden yola çıkacak. Panel teknolojik zenginleştirmeler ve transhümanizme dayanan müzikal deneyler ile en temel hareket yolu olan dans/titreşimi konu edinecek.
Aynı günün akşamı, Merce Cunningham’ın 50Looks adlı koreografisinin, Arter’deki “Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)” sergisi içinde İBB Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen yeniden yorumu niteliğindeki 50 Looks in Rainforest performansının belgeseli izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini ve hareket yerleşimini Emre Koyuncuoğlu’nun gerçekleştirdiği, Ayşe Günyüz, Hazal Uprak Senem Oluz, Serkan Bozkurt ve Volkan Öztürk tarafından icra edilen performansın süreçlerini belgeleyen, Selçuk Metin yönetmenliğindeki filmin dünya prömiyeriyle festival sona erecek.
Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.