Fotoğraf: Mayank Austen Soofi

Yazar Arundhati Roy’a PEN Pinter Ödülü

Hintli yazar Arundhati Roy, 14 yıl önce yaptığı siyasi yorumlar nedeniyle hakkında yasal işlem yapılmasına Hint makamlarının onay vermesinden iki hafta sonra PEN Pinter Ödülü'ne layık görüldü. Ödül, cesur ve olağanüstü edebi değere sahip yazarlara veriliyor.

/

Türkiye’de Küçük Şeylerin Tanrısı, Mutlak Mutluluk Bakanlığı, Dağılmış Cumhuriyet ve Kapitalizm Bir Hayalet Hikâyesi kitaplarıyla tanınan Hintli yazar Arundhati Roy Harold Pinter’ın anısına düzenlenen PEN Pinter Ödülü’ne değer görüldü.

Ödül her yıl, oyun yazarı Harold Pinter’ın ifadesiyle, dünyaya “gözü kırpmadan bakan” ve “toplumların gerçek hakikatini tanımlamak için entelektüel bir kararlılık gösteren, cesur ve olağanüstü edebi değerlere sahip yazarlara veriliyor. Arundhati Roy’un bu ödülü alması da boşa değil.

Hakkında Soruşturma Açılmıştı

Aktivist ve insan hakları savunucusu olarak tanınan Roy, Başbakan Narendra Modi ve genel olarak Hindistan hükümetini politikalarını eleştiriyordu. 14 Haziran’da Delhi’nin en üst düzey yetkilisi ve BJP’li bir siyasetçi olan VK Saxena, Roy’un 2010 yılında bir etkinlikte tartışmalı bölge olarak kabul edilen Hindistan yönetimindeki Keşmir hakkında kamuoyuna yaptığı yorumlar nedeniyle terörle mücadele yasaları kapsamında yargılanmasına onay vermişti.

İlginizi çekebilir:  Tabelalardan Şirket İsimlerine: İngilizce İsimlerin Ayıklanması İçin Yasa Önerisi

“Onun Yerini Doldurmaya Çalışmalıyız”

Önceki yıllarda Michael Rosen, Malorie Blackman, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Tom Stoppard ve Carol Ann Duffy gibi yazarların aldığı bu ödülü kazanması üzerine Roy, “Bugün Harold Pinter’in dünyadaki neredeyse anlaşılmaz dönüş hakkında yazmasını isterdim. O olmadığı için, bazılarımız elinden gelenin en iyisini yaparak onun yerini doldurmaya çalışmalı,” dedi. Arundhati Roy, 1997’de Booker Ödülü’ne, 2004’te ise Sydney Barış Ödülü’ne değer görülmüştü. Yazarın kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Previous Story

Geçmişten Bugüne “İstiklalden İstikbale Çocuk Davamız”

Next Story

Kültür Sanatın Yeni Durağı: Tariria

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights