Paris Champs-Elysees'teki Louis Vuitton mağazası. Görsel: Instagram / @24s

Yayoi Kusama x Louis Vuitton’da İkinci Perde

/
İlginizi çekebilir:  Picasso ve Sanyu İşlerine Toplam 31.5 Milyon Dolar

Uluslararası tanınan Japon sanatçı Yayoi Kusama ve Fransız modaevi Louis Vuitton’ın iş birliği moda dünyasında son dönemin en çok ses getiren olaylarından. Marka, bu iş birliğini önce New York’taki mağazasının vitrinine koyduğu bir robotla duyurdu. Kusama’nın robotu vitrinin camına, sanatçının alameti farikası puantiyelerini resmederek büyük ilgi gördü.

İş birliği Louis Vuitton’un Paris ve Tokyo mağazalarında duyurulmaya devam edildi. Paris mağazasının üzerine sanatçının dev bir heykeli yerleştirildi. Tokyo mağazası ise tamamen sarı puantiyelerle kaplandı. Markanın yeni koleksiyonundaki 450’den fazla parça Kusama’nın eserlerinden izler taşıyor.

“Geçmişin Yorgun Bir Tekrarı”

Kusama ve Louis Vuitton işbirliği bazı eleştiriler de alıyor. The Art Newspaper, iş birliği hakkında resmi olarak bir yorum yapmayan Kusama’nın bu ortaklığa ne kadar dahil olduğunu sorguladı. Markanın 2012 yılında da Kusama ile bir işbirliği gerçekleştirdiğini hatırlatan gazete, bu yeni ortaklığın geçmişin yorgun bir tekrarı olduğunu yazdı.

Louis Vuitton Paris mağazası. Blondet Eliot / ABACA / Shutterstock

Yazıyı kaleme alan Georgina Adam, “Kusama’nın, bugün onun adına satılan her şeyin ne kadar farkında olduğunu merak ediyorum” diyerek bu iş birliğini sanatçı adına kimin imzaladığını sorguladı. 93 yaşındaki sanatçı yaklaşık 40 yıldır kendi isteğiyle Tokyo’daki bir psikiyatri kliniğinde yaşıyor.

New York’taki Kusama robotu. Guerin Charles / ABACA / Shutterstock

Yayoi Kusama Retrospektifi Hong Kong’da

Öte yandan avangart sanat akımının en önemli temsilcilerinden olan sanatçının retrospektifi Hong Kong’daki M+ Museum’da devam ediyor. Sergi 14 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Retrospektife eşlik etmek için müze ve Thames & Hudson tarafından “Yayoi Kusama: 1945 to Now,” adlı bir kitap yayımlandı. Doryun Chong ve Mika Yoshitake’nin editörlüğünü üstlendiği kitap 200 sayfa. Kitap 65 dolardan satışa çıktı.

Louis Vuitton Tokyo mağazası. Courtesy Louis Vuitton.

Renkli katalog, sanatçının 1945-2022 yılları arasındaki kariyerine odaklanıyor. Sanatçının hayatının resimli bir kronolojisini içeren kitapta Kusama hakkındaki makaleler, en önemli şovlarını düzenleyen küratörlerin sözleri ve hayatını gözler önüne seren fotoğrafları yer alıyor.

İlginizi çekebilir:  23 Nisan Hediyesi Çocuk Atölyeleri
New York. Guerin Charles/ABACA/Shutterstock

“Fikirlerim Asla Tükenmez”

Kitap için konuşan Kusama, “Daha önceki üretimlerimle şimdikiler arasında bir fark görmüyorum. Fikirlerim asla tükenmez bu yüzden yeni şeyler göstermeye devam edeceğim” diyor. Kariyeri sırasında yolu Andy Warhol, Donald Judd ve birliktelik yaşadığı Joseph Cornell gibi sanatçılarla kesişmiş olsa da Kusama kimseden etkilenmediğini söylüyor. “Uzun zamandır kendimi inşa etmeye odaklıyım. Bir sanatçı olarak doğduğuma inanıyorum” diyen Kusama, imzası niteliğindeki puantiyelerinden de bahsediyor. Puantiyelerle ilk kez çocukluk döneminde gördüğü halüsinasyonlarda karşılaşan sanatçı, bu konudaki bir anısını da anlatıyor.

Courtesy of Louis Vuitton

“Puantiyelerle Büyülenmiştim”

1975 yılında puantiyelerini gören, ismini açıklamadığı bir Fransız sanatçının kendisini küçümsediğini söylüyor. Sanatçının kendisine, “Dışarı daha çok çık ve diğer sanatçıların işlerine bak” dediğini anlatan Kusama’nın cevabı ise, “Puantiyelerle büyülenmiştim. Bana meydan okuyun, Picasso, Matisse ya da kim olursa olsun… Ben de size tek bir puantiyeyle meydan okuyacağım” oluyor. Bu hikâye, Kusama’nın kitapta yer verdiği kendi yazılarından birinde geçiyor. Kitabın bu bölümü sanatçının kaleme aldığı yazılar, denemeler, manifestolar ve şiirlerden oluşuyor.

Louis Vuitton Tokyo mağazası. Courtesy of Louis Vuitton

“Karamsar ve Son Derece Şüpheci Bir Çocuk”

1950’li yıllara kadar giden yazılardan “Ivan the Fool” başlıklı olanında sanatçı kendisini “kolayca sıkılan, karamsar ve son derece şüpheci bir çocuk” olarak tarif ediyor. 2007’de yazdığı bir şiirde ise yaşlanmayı konu ediniyor. 1960’lı yıllarda ABD’ye yerleşen sanatçı New York’ta eşcinsel hakları için ve Vietnam Savaşı karşıtı protesto gösterileri düzenlemişti.

Retrospektif için yayımlanan kitap ““Yayoi Kusama: 1945 to Now”
Previous Story

Decollage Art Space’te Yeni Sergi: “Amorphe”

Next Story

Duvarlarla Konuşmak

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights