Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), 1-11 Mayıs tarihleri arasında seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 19. kez düzenlenecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dünyanın dört bir yanından başvurulan toplam 353 film arasından seçilen 46 yerli ve 28 yabancı filmi seyircilerle buluşturacak.
Altın Portakal’da Yasaklanmıştı
Geçtiğimiz yıl Altın Portakal Film Festivali’nde tartışma yaratan ve festival programından çıkarılan yönetmen Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” adlı belgeseli de festival kapsamında izleyici ile buluşacak. Belgesel, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyor. Film, 2 Mayıs tarihinde Ankara’da açılış filmi olacak; 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da 2 kez gösterilecek. Ayrıca 3 Mayıs günü filmin gösterimi sonrasında “Festivallerde Sansür” üzerine bir söyleşi de gerçekleşecek.
Festivalin Mekânları
Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ile Anadolu yakasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Ankara’da ise gösterimler Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği’nde yapılacak.
16 Ülkeden 74 Film
Festivalin İstanbul açılış filmi, işçi filmlerinin usta yönetmeni Ken Loach’un son filmi olan “Umudunu Kaybetme/The Old Oak” olacak. Film, 2 Mayıs Perşembe akşamı Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek olan açılış gecesinde seyirci ile buluşacak. Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki’nin retrospektifi kapsamında “Ariel, Kibritçi Kız” ve “Cennetteki Gölgeler” filmlerinin yanı sıra yönetmenin son filmi “Sararmış Yapraklar” da festivalde gösterilecek.
Hüseyin Cevahir’i anlatan “Aşkla Sana”, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i anlatan “Komünist Osman”, Tufan Şimşekcan’dan “Ceylin”, Fırat Yücel ve Aylin Kuryel’in “Ulysses Çevirmek”, Hırvatistan’dan “Ne Yapmalı?” ve işçiler tarafından ele geçirilen bir fabrikanın hikâyesini anlatan “İşçilerin Fabrikası”, sinema emekçisi Necip Sarıcı’nın hayatını anlatan “Makineler Arasında Sinema: Necip Sarıcı”, Hatay Akademi Orkestrası’nın öyküsünü beyaz perdeye aktaran “Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek” ve Sinematek’i anlatan “Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar“ festival kapsamında gösterilecek filmlerden bazıları. Tüm filmlerin ücretsiz gösterileceği festival programına buradan ulaşabilir.