Yapı Kredi Galeri’de “Portiko Okumaları" - ArtDog Istanbul

Yapı Kredi Galeri’de “Portiko Okumaları”

Yapı Kredi Galeri’nin yeni kamusal programı “Portiko Okumaları ve Performansları” 9 Ağustos’ta başlıyor.

İstiklal Caddesi üzerindeki Yapı Kredi Galeri, binanın girişinde bulunan ‘portiko’ adlı mekânda “Portiko Okumaları ve Performansları” adlı yeni bir kamusal programa ev sahipliği yapıyor. Ayda iki kez Çarşamba günleri 18:00’de yapılacak programın ilki 9 Ağustos’ta sanatçı Eda Gecikmez ile başlıyor. İki ayrı odağı olan program bir yandan günümüz performans sanatından örnekleri sokakla buluştururken bir yandan da sesli okumanın ve dikkatle dinlemenin ne anlama geldiğini sorguluyor.

“Portiko Okumaları” adlı programın ilki sanatçı Eda Gecikmez’in eserlerine ilham olan ve sanatsal araştırmalarında referans verdiği “Dünyanın Sonundaki Mantar: Kapitalizm Enkazlarında Yaşam İmkânı Üzerine” isimli kitaptan seçtiği bölümlerin okunmasıyla başlıyor. Amerikalı antropolog Anna Lowenhaupt Tsing’in yazdığı ve Yapı Kredi Yayınları’ndan yakın zamanda çıkan kitap 21. yüzyılın antropoloji klasikleri arasında yer alıyor. Sanatçı aynı kitaptan yola çıkarak 2018 yılında Sevil Tunaboylu ile birlikte “Güneş Yerinde” adlı bir sergi hazırlamıştı.

Sanat, bilim, felsefe, psikoloji, antropoloji, ekonomi ve siyaset teorileri, edebiyat, şiir gibi disiplinleri içeren programa, performans sanatçıları özellikle mimari ve kamusal alanla ilişkilenen çalışmalarıyla davet ediliyor. Okuma programında sanatçı, yazar, şair, editör, araştırmacı ve kültür çalışanlarının kendi yazdıkları ya da onlara ilham veren metinler irdeleniyor.

Fotoğraf: Koray Şentürk

Galeri ve müze dışındaki mekânları kullanan program, beden ve performans üzerinden farklı ses, dil ve düşünceleri bir araya getiriyor. Editörlüğünü Fisun Yalçınkaya’nın küratörlüğünü ise Burcu Çimen ve Didem Yazıcı’nın üstlendiği “Portiko Okumaları” ile ilgili basın bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

“Uygarlığın temel ilkelerinin ötesine geçen gerçek hikâyeler anlatmanın yeni yollarını bulma vakti geldi. İnsan/Doğa ayrımından kurtulduğumuzda, tüm varlıklar yeniden hayat bulabilir, kadınlar ve erkekler dar görüşlü bir akılcılığın sınırlarına hapsolmaksızın kendilerini ifade edebilir.”

Program Tarabya Kültür Akademisi’nin işbirliği ile Almanya’dan İstanbul’a misafir sanatçı programıyla gelen kültür çalışanlarını da ağırlayacak.

Eda Gecikmez Hakkında

Resim, çizim, kolaj ve performans gibi mecralardan yola çıkarak, çeşitli failler aracılığıyla şekillenen, parçalanan ve yeniden üretilen bedenler ve mekânları araştıran sanatçı, işlerinde feminist ve sürrealist gelenekten beslenen bir görsel dil kullanır.  Tarihsel, metinsel, gündelik, mitik ve politik olanı birbirinden ayırmadan, aralarında oluşan ilişkilerin izini sürdüren Eda Gecikmez, çalışmalarına İstanbul ve Ankara’da devam ediyor.

Previous Story

Bir Mutluluk Çağrısı

Next Story

Haber Doğru Olmayınca

0 0,00