Yapı Kredi bomontiada'da İki Yeni Sergi - ArtDog Istanbul

Yapı Kredi bomontiada’da İki Yeni Sergi

“Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi” sergisine ve Oylum Öktem’in bir bağ niteliğindeki “Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” adlı kişisel sergisi açıldı. İzleyicisini Cumhuriyetin sanatçı ailesinin sanat dolu yaşamına davet eden sergiler, Yapı Kredi bomontiada GALERİ ve 4. katta 30 Kasım'a dek görülebilir.

Yapı Kredi bomontiada, 30 Kasım’a kadar GALERİ ve 4. katta birbiriyle bağ kuran iki ayrı sergiye ev sahipliği yapıyor. Oylum Öktem’in yirmi yıl boyunca üzerinde çalıştığı; Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar, heykel, müzik, edebiyat ve resim sanatlarının gelişimine önemli katkılar sunan sanatçı ailesinin arşivi  ‘‘Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: “Işık Senfonisi’’ adlı sergiyle ilk kez görülebiliyor.

“Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi” sergisinden

Fotoğraflar, kristal lambalı piyano, tablolar, heykeller, eskizler ve arşiv belgelerinden oluşan sanatla örülü yüksek bir yolculuğa davet eden sergide, sanatla yükselen mücadelelerin tüm çağlarda yaşanacak değerler olduğu bilgisi yeniden hatırlanıyor. Öktem, aralarında uluslararası alanda tanınan iki heykeltıraşı, babası Tankut Öktem ve dayısı Haluk Tezonar’ı da yetiştirmiş anne ve baba tarafından ailelerin birleşen hikayesini, sergiye eşlik eden kitabıyla da okuyucularla buluşturuyor.

“Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi” sergisinden

Oylum Öktem’in ‘‘Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: “Işık Senfonisi’’ sergisiyle eş zamanlı açılan beşinci kişisel sergisi “Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” ise 25’i aşkın heykel, fotoğraf ve video çalışması sergileniyor.

“Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” sergisinden

Öktem iki sergi arasındaki bağı “Atalarıma geleceğe aktardıkları bilinçlerine bir bağ olarak her daim minnet duydum. Benim de yüzlerini görmeyeceğim gelecek kuşaklara aktarım çabamda sevincim kendimden öte, sonsuz akışa inançtan. Bu süreç, sanatın ve bilincin yüksek varlığını sürdürdüğünü gösterdi. Sergi ve kitabın var olması, bizim yaşam zamanımıza emanet edilmiş olan Işığın ve temel bilinçte var olan değerlerin ikinci yüzyılın şafağında gün yüzüne çıkma vakitleri gelmişti. Bu yüksek kanıtı saklayan arşiv kutuları 100 yıldır her kuşakta bir kişinin mutlak ilgisiyle saklanmış, barışa ulaşılacak savaş zamanlarını da aşmıştı. Kuşaktan kuşağa bugüne, bana, geleceğe ulaştı. Ne mutlu bize, hepimize…’’ şeklinde ifade ediyor.


“Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş”
adlı sergisinde Öktem, yaratım sürecinde imgenin bilinçdışında eyleme geçmesi ile bu kendinden kopup “Yeni Kendine” kanat açma; içkinliğin dünyasını aşkınlığa kavuşturduğu bilgisi eserleri aracılığıyla açığa çıkıyor.

‘‘Sanatçı heykelleri aracılığıyla tüm zamanları ve insanlığın yaşantısını kuşatan öz benliğimizle karşılaşmamızı istiyor. Bu eylem yıkıcı ve yapıcıdır. Bu aktif imgelemin asıl işlevi özgürleşmektir. Bu son bulma yeniden doğum ve yaratıdır,” diyen Öktem sergisini şu cümlelerle anlatıyor: 

“Bu sergide 19 ışık heykelleri, 7 varoluş boyutları, 4 katarsis, 2 video enstalasyon, 2 projeksiyon, Yüzüncü Yıl filmi ve yaşamı seçmekle ilgili bir soyut anlatım… bu serginin öznesinde ben sadece heykel yapan bir sanatçı değilim, yazı da yazıyorum. Çünkü dilin anlatım becerisinin de anıtsal olabileceğinin düşünüyorum. Bu eserleri yaparken babam Tankut Öktem’in ‘ben anıtlarımın kaidesine gizledim somut olan tarafı… Yolda anlayacaksın ben sana güveniyorum, o anahtarların yerlerini bulacaksın” sözleri bana ışık oldu.. ”

“Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” sergisinden

Yapı Kredi bomontiada GALERi’de ziyarete açılan ‘‘Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: “Işık Senfonisi’’ sergisi ile 4. katta yer alan “Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” sergisi 30 Kasım’a kadar ücretsiz gezilebilir.

Previous Story

2. Kommagene Bienali: İyileşmenin Ardındaki Emek

Next Story

“Sanat ve Dönüşüm” Sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde

0 0,00