Illustration: Max-o-matic / The Verge

Yapay zeka ve telif hakkı tartışmasında son karar

ABD mahkemesi, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkı alamayacağına hükmetti. Eserin yalnız insan tarafından oluşturulduğunda telif hakkı ile korunabileceği belirtildi.

/

Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi Yargıcı Beryl A. Howell, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkına tabi tutulamayacağına karar verdi. Karar, Stephen Thaler adlı bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Ofisi’ne yaptığı bir başvurunun reddedilmesi üzerine açtığı dava sonucunda alındı.

Thaler, kendi geliştirdiği “Creativity Machine” adlı algoritma ile üretilmiş bir yapay zeka eseri için telif hakkı başvurusunda bulunmuştu. Ancak Telif Hakkı Ofisi, bu başvuruları defalarca reddetmişti. Ofis’in son ret kararı üzerine Thaler, kararın “keyfi, rastgele ve yasa ile uyumsuz” olduğunu iddia ederek bir dava daha açmıştı.

Yargıç Howell, kararında telif hakkının, “herhangi bir insan elinin rehberliği olmadan” üretilen eserlere verilemeyeceğini belirtti. Howel, “insan elinin değmesi, telif hakkının temel bir gerekliliğidir” ifadeleriyle, sanat eserlerinin ancak insan tarafından oluşturulduğunda telif hakkı ile korunabileceğine hükmetti.

Karara itiraz edilecek

Öte yandan dava sahibi Stephen Thaler, karara itiraz etmeyi planladığını belirtti. Thaler’ın avukatı Ryan Abbot, mahkeme kararının Telif Hakkı Kanunu’nda belirtilen hükümler ile çeliştiğini öne sürerken; Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Ofisi ise mahkeme kararının doğru olduğu görüşünü paylaştı.

İlginizi çekebilir:  Hitit Kraliçesini Tanıtacak

Geçtiğimiz günlerde, ünlü komedyen Sarah Silverman’ın da aralarında bulunduğu bir grup içerik üretici ve yazar, Meta ve OpenAI’nın sohbet robotlarını eğitmek için telif hakkıyla korunan materyalleri kullandığını iddia ederek bu şirketlere toplu dava açmıştı.

Hollywood’a mesaj niteliğinde

Hollywood stüdyolarına da mesaj var: Öte yandan, Hollywood’da düşük ücretlere razı gelmeyen oyuncular ve yazarlar da 100 günü aşan grevleri sırasında stüdyolardan yerlerine ‘yapay zeka oyuncu, yazar’ konulabileceği yönünde ürkütücü tehditlere maruz kalmıştı. Federal yargıcın yapay zeka ve telif ilişkisi kararının yazarlar ve oyuncuları yapay zeka tehdidi ile geri adım atmaya zorlayan Hollywood stüdyolarına da önemli bir mesaj verdiği düşünülüyor.

 

Previous Story

Napolyon Vakfı’ndan Ridley Scott’a: Bu ne cüret!

Next Story

British Museum’daki hırsızlık skandalı asırlık mücadeleyi bitirir mi?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights