Kül, Ada Müzik etiketiyle yayımladığı Ait ve Dair albümünde yer alan Deliler Gemisi adlı parçayı, yapay zeka teknolojilerinin desteğiyle tamamen dijital verilerle işlenmiş, hikâye örgüsü ve görselliğiyle büyüleyen bir video klip eşliğinde dinleyicilerle buluşturdu. Studio Bigger ve yönetmen Necmi Deniz Akıncı’nın elinden çıkan bu video, teknolojinin sınırlarını zorlayan etkileyici görselliği ve dikkat çekici anlatımıyla izleyenlerin ilgisini hemen çekecek türden.
“Hafıza Üçlemesi”nin İlk Adımı
Ait ve Dair albümünün açılışını yapan ve “Hafıza Üçlemesi” olarak adlandırılan serideki üçüncü şarkı olan Deliler Gemisi’ne ait bu klip, aynı zamanda bu üçlemenin tamamını kapsayan, şarkılar etrafında şekillenen bir video serisinin ilk adımı. Albümde Yabancı ve Çölde Bir Konak şarkıları ile başlayan bu unutulmaz serüven, Deliler Gemisi ile görsel dünyada da derinleşiyor. Söz ve müziği Kül’e ait olan şarkının düzenlemesi de yine grup tarafından yapılmış. Yönetmen koltuğunda Necmi Deniz Akıncı’nın oturduğu bu yaratıcı iş, Kül’ün sanatında ne denli yenilikçi ve iddialı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
Yönetmenin Gözünden: Sanat ve Eleştiri
Yönetmen Necmi Deniz Akıncı; bu görsel çalışmayı, yapay zekanın soğuk verilerinin, insan ruhundaki derin ve gerçek duygulara nasıl dokunabileceğini göstermesi açısından önemli bir deney olarak görüyor. Kendi sözleriyle durumu şöyle ifade ediyor:
Yozlaşmış ve çürümüş bu düzende, artık insanlığı Nuh’un Gemisi bile kurtaramayacak. İnsanlığın kendini kurtarılmaya değer görmesi illüzyonu, doğadan üstün olduğunu sanması, sonunu yine doğanın elinden getirecek. O kadar çürüdük ki, artık hayatı paylaştığımız canlılarla çatışır, birbirimizi öldürür hale geldik. Sonun geldiği o an, hiçbir pişmanlık fayda etmeyecek; artık hiçbir kural olmayacak, ezilenlerin adaleti bir kılıç gibi kafamızın üzerinde sallanacak.
Şarkının sözleri de Akıncı’nın görüşleriyle aynı doğrultuda ilerliyor. Kliple tam bir uyum içinde akan sözler, birbirine ve kendine yabancılaşan insanların yaşadığı bu postmodern toplumdaki hakikat kaybına odaklanıyor:
hep birlikte bu yola çıkmışken
ne önemi var ki şimdi kim olduğumuzun
çoktan demir aldık, çok yol aldık
bu karanlık denizde, aynı gemide
yelkenler yakılıp yıkılmışken
kaderimiz aynı şimdi, sonumuz belli
kimisi efendi kimisi köle
bu gemide herkes yolcu, herkes yabancı birbirinedalgalar yetmiyor bu ateşi söndürmeye
git gide büyüyor gözlerimin önünde
yolu kimse bilmiyor, bu gemi sürükleniyor
bu gemi yanıyor
batıyor
Yapay Zeka ile Distopik Görseller
Akıncı, bu projeyi günümüz dünyasının bir yansıması olarak değerlendiriyor ve yapay zekanın ürettiği rüya gibi görsellerle distopik bir dünya tablosu çizdiğini belirtiyor. Yönetmen, Deliler Gemisi klibini, tüm bu duyguların ve eleştirilerin yoğunlaştığı bir önizleme olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Günümüz dünyasını eleştiren, hayattan kesitler sunan, iyilerin ve kötülerin aynı anda var olduğu; ne kadar ikiyüzlü olduğumuz gerçeğini yüzümüze vuran, bireysel olarak hissettiğim tüm isyanları ve duyguları genel resimlerle yansıtmaya çalıştığım bir film—17 dakikalık bir serüven adeta! Umarım izleyenler, müziğin ve şarkı sözlerinin içinden çıkan bu hikayeyi içselleştirebilirler.” Akıncı, bu video klibi; sanat ile toplumsal eleştirinin kesiştiği bir nokta olarak görüyor ve izleyicileri bu karanlık yolculuğa davet ediyor.