Eğer Türkiye’ye ayda yılda bir sergileri gelmezse çoğunun yapıtlarını, ömrü hayatımızda görmemiz, hatta dokunmamıza imkân yok. Pek çoğunun eseri, alınamayacak kadar yüksek fiyata satılıyor. Sanat çoğunlukla erişilmez – bu da tartışma götürmüyor.
Ama söz konusu çocuk kitabı olduğunda evinize Andy Warhol’dan Yayoi Kusama’ya kadar pek çok sanatçının çizimleri girebiliyor. Hatta bu çocuk kitapları sadece çocukları değil, yetişkinleri de mutlu ediyor. Çizimleri sanatçılar tarafından yapılmış çocuk kitaplarını derledik.
Yaprakları tanırken kolaj da öğrenin
Fotoğraf sanatçısı Jason Fulford ve illüstratör Tamara Shopsin’in, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi işbirliğinde çıkardığı ‘A Pile of Leaves’ adlı kitap, sadece ağaç isimlerini öğretmekle kalmıyor, aynı zamanda bir tasarım tekniği olarak kolajı üzerine odaklanıyor. Kitap çocuklara ‘nesneleri arama ve bulmayı’ öğretiyor, yetişkinlerse sayfalar arasına kendi resimlerini ekleyerek denemeler yapabiliyor. Kitap Whitney Müzesi’nin sanata yaklaşımından ilham alıyor.
Şiirsel eylemin ABC’si
Sanat kitaplarını, fotoğrafı ve performansı sanatı için bir raç olarak kullanan ABD’li sanatçı David Horvitz’in ‘Touch the sky with your eye’ adlı suluboya çocuk kitabı, okura İngilizce ve Fransızca 26 kelime ve kavramı sunuyor. Kitap aynı zamanda, bir mektup için şiirsel araçların bir koleksiyonunu yapma denemesine giriyor. Bu nedenle kitabın iddiası, “şiirsel eylemler ABC’si” olmak.
Kavramsal eylem kitapları geleneğinin bir parçası olarak David Horvitz, yetişkinleri de çocukların hayal dünyasına çekecek ve doğaya yakından bakmalarını sağlayacak uzun bir şiir öneriyor. Kelimeler ve kavramlar David Horvitz’ın 26 suluboya resmiyle birlikte sunuluyor.
Andy Warhol’dan boa yılanı Noa’nın aşırı trajik hikâyesi
Boa yılanı Noa, moda sektörünün bir kölesidir. Bazen Jackie Kennedy’nin deri çizmesi olur, Bo Bo Rockefeller’in şapkası, Elizabeth Taylor’ın mücevheri, Coco Chanel’in bluzundaki düğme olur. Çizimleri Andy Warhol tarafından yapılan ‘The Autobiography of a Snake’ isimli bu çocuk kitabının sadece çocuklar için olduğunu söylemek mümkün değil. Yetişkinlerin doğayı lüks tüketim uğruna nasıl talan ettiğini gösterdiği için aynı zamanda yetişkilere de hitap ediyor.
Yayoi Kusama ve Marina Abramović çizdi
Danimarka’daki Louisiana Modern Sanat Müzesi’nin Hans Christian Andersen’den yayınladığı iki ayrı kitap çağdaş sanatın iki ismini bir araya getirdi. ‘Küçük Deniz Kızı’ adlı kitabın çizimlerini Yayoi Kusama yaparken, ‘Çirkin Ördek Yavrusu’ masal kitabının ilüstrasyonlarını ise Marina Abramović yaptı.
Anlattığına göre çocukluğunda Abramović de kendini çirkin ördek yavrusu zannederdi. Kitabın Önsözü’nde de “Çok genç yaşlardan beri kendimi uyumsuz gibi hissettim” diye yazarak şöyle devam ediyor sanatçı: “Günlüğüme kendimi çirkin, şişman ve istenmeyen hissettiğimi yazmışım. Bu nedenle genç yaşlarım, umutsuzca garip ve mutsuzdu. Sıska bacaklarım, ortopedik ayakkabılarım ve çirkin gözlükleri vardı. Annem saçımı kulağımın üstünde keserdi, ağır yünlü elbiselerle giydirdim. İnanılmaz bir burnu olan bir bebek yüzüm vardı. Bana göre okulumun en çirkin çocuğuydum.”