Vivienne Westwood 1941’de Cheshire’da doğdu ve moda dünyasına punk tarzının önemli bir figürü olarak damgasını vuran bir isim olmayı başardı. Westwood, 1967’de evlendiği moda tasarımcısı ve müzisyen Malcolm McLaren ile birlikte Londra’daki Kings Road’da, Let it Rock’tan Seditionaries’e (bugün Worlds End olarak faaliyet göstermeye devam ediyor) kadar çeşitli isimler altında faaliyet göstermiş bir moda butiği işletti.
McLaren’ın 1975’ten itibaren kurduğu ve yönettiği punk grubu Sex Pistols‘ın üyeleri, çarpıcı tasarımların kadını Westwood‘un ürettiği çok sayıda kıyafeti hem sahnede hem de sahne dışında giydi. Bu Haziran ayında Christie’s London, İngiliz moda tasarımcısı Vivienne Westwood’un kişisel gardırobundan 200’den fazla parçayı canlı ve online müzayedede satışa sunacak.
“Bir İsyan Yaratmaya Çalışıyordum”
Westwood’un marjinal bulunan tasarımları, insanlara kimi zaman mizah amaçlı üretildiği izlenimini verdi. Fakat Vivienne, sanat ve politikayı birbirinden ayrı görmüyordu ve yaptığı şeyden oldukça emin bir tavrı vardı. Vermek istediği mesajlar çok net, tasarım ve üretim süreçlerinde benimsediği misyon belliydi. 1970’lerde sistemi yıkmaya kararlı bir anarşist olarak punk dönemi için şöyle demişti: ”Yaşlılığa karşı gençlikti. Bir isyan yaratmaya çalışıyordum.”
1980’lerde Westwood, geleneksel formları en yeni yöntemlerle harmanladığı koleksiyonlarında, korsanlardan cadılara kadar alt kültürleri araştırmaya devam etti. Çabalarından dolayı Britanya İmparatorluk Nişanı ödüllerinin kategorilerinden OBE (Officer) ve DBE’ye (Dame Commander) layık görüldü.
Moda Sektörü vs İklim Aktivizmi
2000’li yıllara gelindiğinde Westwood, bir iklim aktivisti olarak faaliyetlerini cesurca sürdürdü. Her ne kadar tüketime yönlendiren bir sektörde üretim yaptığının farkında olsa da tüketimin standartlarını iyileştirmek için kampanyalar organize etti. Müşterilere, “Daha az satın alın, iyi seçin, uzun süre dayanmasını sağlayın” diyerek “yavaş modaya” teşvik etti ve genç tasarımcıları da geri dönüştürülmüş kumaşlar kullanmaya yönlendirdi. Dame Westwood, 2022 yılında öldüğünde, isyankâr ve ikonik tasarımlarıyla İngiltere’nin en tanınmış tasarımcılarından biriydi.
Westwood’un gardırobundan seçilmiş 200 parça aksesuar, mücevher ve kıyafet, Westwood’un 29 yıl evli kaldığı üçüncü eşi ve markasının kreatif direktörü Andreas Kronthaler tarafından açık artırmaya çıkarıldı.
Müzayededeki kıyafetler 40 yıllık bir zaman dilimini kapsıyor; en eski kıyafet, Westwood’un ilk defilesinden sadece iki yıl sonra, 1983-84 Sonbahar/Kış sezonuna ait. İki parçadan oluşan takım, Westwood’un büyücülükten ve Keith Haring‘in grafik tasarımlarından ilham alan “Witches” (Cadılar) koleksiyonundan geliyor. Westwood ve McLaren bu ikonik koleksiyonda Keith Haring ile işbirliği yapmıştı.
Müzayedede öne çıkan diğer ürünler arasında Westwood’un Sonbahar/Kış 1998/99 “Dressed to Scale” koleksiyonunda yer alan bir korse elbise ile tasarımcının en açık politik dönemlerinden biri olarak kabul edilen Sonbahar/Kış 2005/06 “Propaganda” koleksiyonundan bir kıyafet yer alıyor.
Christie’s özel ve ikonik koleksiyonlar direktörü Adrian Hume Sayer şunları söylüyor:
“Vivienne Westwood’un aktivizm, sanat ve moda anlayışı, yarattığı her bir parçaya sinmiş. Christie’s’deki ön satış sergisi ve müzayedeler, onun yalnızca kariyerinde değil, kişisel yaşamında da önemli anlara işaret eden bir seçki ile onun olağanüstü vizyonunu kutlayacak.”
Satıştan elde edilen gelir; aralarında uluslararası insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) ve Westwood tarafından 2019 yılında iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve küresel kapitalizmi protesto etmek amacıyla kurulan The Vivienne Foundation‘ın da bulunduğu çeşitli hayır kurumlarına aktarılacak.
Vivienne’in Oyun Kartları
Müzayedede ayrıca Vakfın, Westwood’un bir aktivist olarak mirasını onurlandırmak ve Greenpeace’e fayda sağlamak amacıyla hazırladığı THE BIG PICTURES – Vivienne’s Playing Cards (Büyük Resimler – Vivienne’in Oyun Kartları) adlı projesi de yer alıyor. Anarşik moda tasarımcısı, 2017 yılında, iklim krizi, sosyal eşitsizlik ve insan hakları gibi insanlığın karşı karşıya olduğu güncel konulara değinen bir dizi oyun kartı tasarlamıştı.
Vivienne’in Oyun Kartları, Westwood’un hiciv estetiğine özgü kes-yapıştır tarzında sloganları görsel imgelerle bir araya getiriyor. Christie’s Londra, sınırlı sayıda üretilen bu oyun kartlarını 10 adet özel portföy halinde satışa sunuyor. İlki 25 Haziran’da satışa sunulacak ve tahmini fiyat 37 bin ila 62 bin dolar olarak belirlendi.
Greenpeace İngiltere’nin bir önceki yönetici müdürü John Sauven, Vivienne’in Oyun Kartları için şu ifadeleri kullanıyor:
“Aktivizm Vivienne’in hayatıydı. Moda burada, mücadele de şurada diyerek aktivizmi ayrıştırmazdı. Aslında her zaman her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu söylerdi. Moda. Sanat. Eğitim. Aktivizm. Ve hepsini olağanüstü şekillerde bir araya getirmeyi başardı. Vivienne bize, fikirlerinin hepimizin içinde yaşayabilmesini sağlayan önemli bir sanatsal eser olan oyun kartlarını bıraktı.”
Müzayede, 25 Haziran’da canlı ve 14-28 Haziran tarihleri arasında online olmak üzere iki ayrı bölüm olarak gerçekleştirilecek. Westwood’un gardırobundan parçalar 14-24 Haziran tarihleri arasında Christie’s’in Kings Street’teki merkezinde düzenlenecek “Vivienne Westwood: The Personal Collection” adlı ücretsiz sergide kamuya açılacak.