22 Mayıs-21 Kasım 2021 tarihleri arasında 17. kez düzenlenecek olan dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamında sanatseverlerin karşısına çıkacak Türkiye Pavyonu’nun web sitesi yayına girdi.
Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından yürütülüyor. Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, mimar ve akademisyen Neyran Turan’ın küratörlüğünü üstlendiği Architecture as Measure / Ölçü Olarak Mimarlık” projesine ev sahipliği yapacak.
2021 Yılı Boyunca Yenilenecek
Projenin küratöryel ekibi ve davet edilen katılımcılar tarafından sunulan içerikler 2021 yılı boyunca düzenli aralıklarla http://www.turkiyepavyonu21.iksv.org web adresinde yayınlanacak. “Ölçü Olarak Mimarlık” başlıklı web sitesi, serginin ana yayın platformu olarak yayına açıldı.
Serginin küratörü Neyran Turan’ın yeni yayımlanan İngilizce kitabı “Architecture as Measure“ı (Ölçü Olarak Mimarlık) teorik bir çıkış noktası olarak ele alan sergi, mimarlık üzerine düşünmeye davet ediyor. Serginin fiziksel bileşeni, çeşitli mimari sahalara odaklanan dört diyoramadan oluşuyor. Sergi, enstalasyona ek olarak ana yayın platformu işlevi gören web sitesine uzanıyor. Evrak İşleri, Kesitler, Söyleşiler ve Makaleler olmak üzere çeşitli konu başlıklarına dört ana formatta odaklanan web sitesi, pavyonun küratöryel ekibi ve katkı sunan davetlilerden içerikler sunacak. Bu içerikler ise bienal süresince belirli aralıklarla yayımlanacak.
Enstalasyon, Web Yayını ve Hikayeler Aracılığıyla
Bir enstalasyon, web yayını ve hikâye anlatımı aracılığıyla sunulan Türkiye Pavyonu projesi, Ölçü Olarak Mimarlık, ilk bakışta sıradan gibi görünen mimari inşa manzaraları ve sahalarının politik boyutuna ve nüanslarına odaklanırken Türkiye sınırları içinde ve dışında kalan maden çıkarım coğrafyaları, tedarik zincirleri, bakım ve onarım süreçleri gibi gezegensel suretleriyle yan yana getiriyor.
İklim Değişikliği ve Tasarım
İklim değişikliği bağlamında, Ölçü Olarak Mimarlık, mimariyi, Dünya’da edindiğimiz yere ve birlikte yaşadıklarımızla ilişkili rolümüze değer biçmeye yardımcı olabilecek alternatif bir gezegensel tahayyülü harekete geçirecek bir ölçü olarak konumlandırıyor. Mevcut iklim krizinin ışığında mimarlık, çevrecilik ve teknolojik determinizmin ötesinde farklı diyaloglara olanak tanıyacak alternatif bir çevre ve gezegen tasavvuruna ne gibi katkılar sunabilir? Tasarımın rolünü basitçe iklim değişikliği sorununa çözüm üretmeye indirgemek yerine mimarlığı çevrenin yeniden tahayyül edildiği bir ölçü olarak düşünebilir miyiz? Bu noktada, “Ölçü Olarak Mimarlık”, iklim değişikliğinin yenilenmiş bir mimari bakış gerektiren kültürel ve politik bir fikir olduğunu öne sürüyor.
Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 22 Mayıs-21 Kasım 2021 tarihleri arasında “Birlikte Nasıl Yaşayacağız? (How Will We Live Together?)” başlığı altında düzenlenecek. Bienalde küratörlüğünü Hashim Sarkis’in üstlendiği ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardini’de, Türkiye Pavyonu’nun da aralarında bulunduğu ülke sergileri yer alacak.