Venedik Bienali’nde 331 Sanatçı - ArtDog Istanbul
Venedik Bienali Küratörü Adriano Pedrosa. Fotoğraf: Daniel Cabrel, Museu de Arte de São Paulo izniyle.

Venedik Bienali’nde 331 Sanatçı

20 Nisan’da başlayacak 60. Venedik Bienali'nin "Yabancılar Her Yerde" temalı sergisindeki sanatçılar bienalin küratörü Adriano Pedrosa tarafından açıklandı.

/

“Sanat dünyasının olimpiyatları” olarak bilinen Venedik Bienali’nin 20 Nisan-24 Kasım arasındaki 60. edisyonuna katılacak 331 sanatçı ve kolektif açıklandı.

Venedik’te dün Bienal Küratörü Adriano Pedrosa‘nın katılımıyla yapılan basın toplantısıyla açıklanan sanatçı listesine göre bu yılki bienale katılım 331 sanatçı ile 2022 edisyonundaki 213 sanatçının çok çok üzerinde.

60. edisyondaki 331 sanatçı arasında Beatriz Cortez, Olga De Amaral, Hito Steyerl (Disobedience Archive aracılığıyla), Simone Forti, Samia Halaby, Lauren Halsey, Rindon Johsnon, Bouchra Khalili, Teresa Margolles, Ahmed Morsi, Puppies Puppies (Jade Guanaro Kuriki), Zilia Sánchez, Ana Segovia, Yinka Shonibare, Superflex, Salman Toor, Kay WalkingStick ve WangShui gibi kariyerlerinin başlarında ya da farklı dönemlerinde olan birçok isim yer alıyor.

Ayrıca sergide Pacita Abad, Etel Adnan, Huguette Caland, Tarsila do Amaral, Carmen Herrera, María Izquierdo, Frida Kahlo, Wifredo Lam, Judith Lauand, Tina Modotti, Tomie Ohtake, Diego Rivera, Freddy Rodriguez, Jewad Selim, Joaquin Torres-García ve Rubem Valentim gibi tanınmış, önemli, tarihe geçmiş sanatçılar ve yakın zamanda vefat eden sanatçıların eserleri de  görülebilecek.

Louis Fratino, Metropolitan, 2019.Sikkema Jenkins & Co., New York izniyle.

Yabancılar Her Yerde

Bienalin küratörü Adriano Pedrosa, Haziran ayında bienalin temasını, Palermo merkezli Fransız sanatçı kolektifi Claire Fontaine’in “Stranieri Ovunque – Yabancılar Her Yerde” işinden aldığını açıklamıştı.

Basın toplantısında konuşan Pedrosa, Claire Fontaine’in eserlerinin “insanların ülkeler, uluslar, bölgeler ve sınırlar arasındaki hareketleri ve varoluşlarıyla ilgili krizlerle dolu bir dünyaya hitap ettiğini ve bunların da dil, milliyet, ırk, kimlik, milliyet, cinsiyet, cinsellik, özgürlük ve zenginlik tarafından koşullandırılan farklılıkları ve eşitsizlikleri ifade eden tehlikeleri ve tuzakları yansıttığını” söyledi.

İlginizi çekebilir:  Hauser&Wirth "Geleceğin Sanatı"nı Hazırlıyor

Pedrosa şöyle devam etti: “Bu noktada ‘Yabancılar Her Yerde’ ifadesinin birkaç anlamı var. Her şeyden önce, nereye giderseniz gidin ve nerede olursanız olun, her zaman yabancılarla karşılaşacaksınız. Onlar-biz-her yerdeyiz. İkincisi, kendiniz nerede olursanız olun, her zaman gerçek anlamda ve derinlerde bir yerde yabancısınızdır.  Yine de bu ifadeyi bir slogan, bir eylem çağrısı, bir heyecan, sevinç ya da korku çığlığı olarak da düşünebilirsiniz: ‘Yabancılar Her Yerde’.”

Claire Fontaine, Foreigners Everywhere – Spanish, 2007, enstalasyon. Claire Fontaine and Mennour, Paris izniyle.

İki Ana Bölüm

Pedrosa, bir önceki bienal gibi bu yılki bienal sergisinin de çağdaş çalışmalar için “Nucleo Contemporaneo” ve tarihe geçmiş çalışmalar için ise “Nucleo Storico” adıyla iki bölüme ayrıldığını açıkladı.

São Paulo Sanat Müzesi’nin  başına geçtikten sonra yerliler, kadınlar, queer’ler, Afro-Atlantiklerin bilinmeyen hikayelerinin yer aldığı “Historias” isimli çok ses getiren bir sergiye imza atan Pedrosa, bienalin kendisi için de kişisel bir deneyim olduğunu söyledi: “Sergide yer alan tema, kavram, motif ve çerçevelerin birçoğuna ben de kendimi çok yakın hissediyorum. Hayatım boyunca yurtdışında yaşadım ve çok seyahat etme şansına sahip oldum. Ancak, hiçbir zaman bir mülteci olmamama ve aslında Küresel Güney’in en geçerli pasaportlarından birine sahip olmama rağmen, benim gibi bir üçüncü dünya yabancısına reva görülen muameleyi de sık sık tecrübe ettim.”

Öte yandan bienal bir süredir iptallerin gölgesinde kalıyordu. Yeni Zelanda’nın bienaldeki ülke pavyonunu iptal etmesi ve Polonya’nın sanatçı değişikliğine gitmesinin ardından  Fas Kültür Bakanlığı da daha önce bienale katılacağı açıklanan sanatçıların ve küratörün katılımını iptal etmişti.

Previous Story

İstanbul Tasarım Müzesi’nde “Müze” Nerede?

Next Story

İstanbul Modern, National Geographic’in Listesinde

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.