Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu Bugün Açılıyor

//

Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden Venedik Bienali’nin 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi bugün (22 Mayıs) açılıyor. 21 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan serginin Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Neyran Turan’ın küratörlüğünde “Ölçü Olarak Mimarlık” başlıklı proje yer alıyor.

NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle. Fotoğraf RMphotostudio.

İKSV’nin koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’ndaki proje, mimarinin iklim krizi ışığında nasıl yeni bir bakış sunabileceğini araştırıyor. Proje, fiziki enstalasyonu ve sürekli güncellenen web sitesiyle, Türkiye’de inşaattan bakıma, kaynak kullanımından tedarik zincirine uzanan süreçlerin çevreyle ilişkisine odaklanıyor. Projenin çıkış noktası ise, “Tasarımın rolünü basitçe iklim değişikliği sorununa çözüm üretmeye indirgemek yerine mimarlığı, çevrenin yeniden tahayyül edildiği bir ölçü olarak düşünebilir miyiz?” sorusu.

NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle. Fotoğraf RMphotostudio.

Türkiye Pavyonu’nda yer alan dört odalı Ölçü Olarak Mimarlık yerleştirmesi, “Dört Diyorama” adını taşıyor. Sergi amacıyla yapılmış üç boyutlu büyük tablo olarak da tanımlanabilecek diyorama, gerçek veya kurgu bir olayın, ânın veya hikâyenin üç boyutlu olarak modellenmesi anlamına geliyor.

Dört Diyaroma

Taşocağı, Lojistik, Bakım ve Onarım ve İnşaat başlıklı diyoramalardan her biri, Türkiye’de geçen kurmaca bir hikâyenin belirli mizansenlerini jenerik birer mimari sahada, sıradan ayrıntılarıyla canlandırıyor. Ziyaretçiler, bir mimari modelin içindeymişçesine diyoramalar arasında gezebiliyor. Taşocağı Diyoraması‘nda, çağlar boyu kaynak çıkarıldıktan sonra terk edilen bir mermer ocağı görülüyor. İzleyici açık hava müzesine doğru bir manzarada antik zamanlara ait inşaatların çıkarım faaliyetlerine tanıklık ediyor. Lojistik Diyoraması, pek çok farklı türün yeni bir ülkeye doğru çıktığı muazzam göçün rotası üzerinde bulunan büyük bir depo. Burada antik eserler ve sayısız insandan-öte yerleşimci, yapacakları nihai yolculuğu bekliyor. Bakım ve Onarım Diyoraması, binaların ve insandan-öte yerleşimcilerin düzenli olarak ilgi ve bakım gördükleri bir onarım sahası iken İnşaat Diyoraması ise Dünya’nın gelecekteki yerleşimcilerini barındırmaya yönelik bir rekonstrüksiyon alanı olarak karşımıza çıkıyor.

İlginizi çekebilir:  border_less ARTBOOK DAYS 12-15 Mayıs'ta
NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle. Fotoğraf RMphotostudio.

Olağandışı Bir Yılda Temsil Sağlanıyor

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye Pavyonu’yla ilgili olarak “…İKSV olarak bu olağandışı yılda da ülkemizin Venedik Mimarlık Bienali’ndeki temsilini sağlayabildiğimiz için de mutluluk duyuyoruz” açıklamasında bulunurken, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise, “Venedik Bienali’ndeki ülkemizin katılımı 1991 yılından bu yana Bakanlığımızca destekleniyor. Venedik Bienali’ndeki sergilerimiz ve Türkiye Pavyonu kültür ve sanat alanında kamu, özel sektör ve sivil toplumun iş birliği ve ortak girişimleriyle başarılabilecek işlere çok iyi bir örnek teşkil ediyor… ” dedi ve serginin bütün dünyadan çok sayıda insana ulaşmasını dileyerek, emeği geçen herkesi kutladığını belirtti.

NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle. Fotoğraf RMphotostudio.

Web Sitesinden İçerikler

Ölçü Olarak Mimarlık projesinde fiziki enstalasyonun yanı sıra, turkiyepavyonu21.iksv.org adresi üzerinden tüm dünyadan erişilebilen çevrimiçi söyleşiler, makaleler, hikâyeler ve araştırma süreçleri de bulunuyor. Projenin küratoryal ekibi ve davet edilen katılımcılar tarafından sunulan içerikler yıl boyunca düzenli aralıklarla web adresi üzerinden yayımlanacak.

Architecture as Measure / Ölçü Olarak Mimarlık başlıklı projenin yer aldığı Türkiye Pavyonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Previous Story

Superblue Miami’de Kapılarını Açtı

Next Story

NFT Furyasına Uffizi de Katıldı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.