UNESCO’dan Kültür Krizi Uyarısı - ArtDog Istanbul
Photograph: Woody Li. Source: Instagram / @metmuseum

UNESCO’dan Kültür Krizi Uyarısı

//

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) kültür sektöründe eşi benzeri görülmemiş bir kriz yaşandığı konusunda uyarıda bulundu. UNESCO’nun konuyla ilgili hazırladığı rapor, bu krize pandeminin yol açtığını ortaya koydu. “Re|shaping policies for creativity: addressing culture as a global public good” başlıklı raporda, dünya genelinde pandemi sürecinde yaratıcı sektörlerde 10 milyon kişinin işini kaybettiği belirtildi.

Binlerce işin de tehlikede olduğu vurgulanırken, krizin başlıca sebeplerinden biri olarak pandemi sürecinde hükümetlerin sanata ayırdığı bütçeyi kısması gösterildi. ARTnews’in haberine göre raporda, “Birçok ülkede sosyal güvenlik ağı sanatçılar için zaten yetersizdi ama pandemi kültürel ve yaratıcı sektörlerde çalışanların ne kadar savunmasız olduğunu ortaya çıkardı” cümlesi yer aldı.

erracotta group of women playing knuklebones. Capua, Campania, Italy. 330-300 BC. Source: Instagram / @britishmuseum

En Hızlı Büyüyen Ekonomilerden Biri

Raporda, kültür sektörünün dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğuna dikkat çekildi. Ancak sektörün aynı zamanda çok savunmasız olduğu da belirtildi.

Müze ve galerilerin yüzde 90’ının pandemi sürecinde aylarca kapalı kalmak zorunda kaldığı hatırlatılırken; UNESCO yetkilisi Ernesto Ottone konuyla ilgili olarak, “Dünyanın her yerinde toplum için hayati rol oynayan kültür ve sanat profesyonelleri için daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı inşa etmeye çalışmalıyız” dedi.

Metropolitan Museum of Art. AP PHOTO/ MARY ALTAFFER. Source: news.artnet.com

Ücret, Emeklilik ve Sağlık Güvencesi

UNESCO’nun kültür sektörünün iyileştirilmesine yönelik önerileri arasında kültür işçileri için asgari bir ücret belirlenmesi, daha iyi emeklilik imkanları ve sağlık güvencesi sağlanması yer alıyor. Ayrıca raporda yüksek gelirli streaming platformları ile dijital mecrada içerik üreten yaratıcı sektör temsilcileri arasındaki gelir uçurumuna vurgu yapılırken, bu uçurumun kapatılması için adımlar atılması öneriliyor.

©Musée Louve / Nicolas Guiraud. Source: Instagram / @museelouvre

“Re|shaping policies for creativity: addressing culture as a global public good” başlıklı UNESCO raporuna link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Previous Story

“Mina’nın Çocukları” Projesi Trabzon’da

Next Story

Berlinale’de Gümüş Ayı Meltem Kaptan’ın

0 0,00