"Ulysses Çevirmek" Film Gösterimi ve Söyleşi - ArtDog Istanbul

“Ulysses Çevirmek” Film Gösterimi ve Söyleşi

Çeviride Âlemler: Aylin Kuryel ve Fırat Yücel ile Ulysses Çevirmek film gösterimi ve söyleşi 15 Şubat Perşembe akşamı Depo’da.

Tarihsel ve güncel sosyal meseleleri ele alan pratikler üzerine yoğunlaşan Depo,  29 Kasım – 27 Ocak tarihleri arasında ziyarete açılan Çeviride Âlemler sergisi kapsamında,  Ulysses Çevirmek adlı filmin gösterimi ve söyleşine ev sahipliği yapacak. Aylin Kuryel ve Fırat Yücel’in yönetmenliğini yaptığı filmin gösterimi ve söyleşisi 15 Şubat Perşembe, 19.00’da gerçekleştirilecek.

"Ulysses Çevirmek"
“Ulysses Çevirmek” 15 Şubat’ta Depo’da

Ulysses Çevirmek

Aylin Kuryel ve Fırat Yücel’in uzun metraj belgeselleri Ulysses Çevirmek, dünya prömiyerini 38. DOK.fest München’de yaptı. Çevirmen Kawa Nemir’in Joyce’un başyapıtı Ulysses’i ana dili Kürtçeye çevirme yolculuğunu konu alan filmin öyküsü ise şöyle:

Kawa Nemir ayaklı bir Kürtçe sözlük gibidir. Yeni bir kelime veya deyim duyar duymaz kaydını düşer ve katiyen unutmaz. Bu kolektif hafızayı yıllardır kağıda döken ve dünya edebiyatından pek çok klasiği Kürtçeye kazandıran Kawa’nın önünde yeni bir eşik vardır: Okuması en zor romanlardan biri kabul edilen James Joyce’un Ulysses’ini Kürtçeye çevirmek. Yıllarca bu romanın şifreleri üzerine kafa yoran Kawa, Türkiye’deki siyasi koşullar yüzünden Amsterdam’a taşınır ve bir edebiyat bursu ile Anne Frank’ın günlüğünü yazmaya başladığı eve yerleşir. Tıpkı sürgündeki Joyce gibi Kawa da anadilinin konuşulduğu topraklara uzaklardan bakmaktadır artık. Peki Kürtçe Ulysses ne zaman yayımlanacaktır?

2023 • yön. Aylin Kuryel, Fırat Yücel • Hollanda/Türkiye • 70 dk. • Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Hollandaca • İngilizce ve Türkçe altyazı

Yönetmenler Hakkında

Doktorasını Amsterdam Üniversitesi Literary and Cultural Analysis bölümünde milliyetçilik(ler) ve imaj politikaları üzerine yapan ve aynı bölümde akademisyen olarak çalışan Aylin Kuryel, Cultural Activism: Practices, Dilemmas and Possibilities (Rodopi Press, 2011), Küresel Ayaklanmalar Çağında Direniş ve Estetik (İletişim Yayınları,2015), Türkiye’de Yahudi Olmak: Bir Deneyim Sözlüğü (İletişim Yayınları, 2017) ve Sıkıntı Var: Sıkıntı Üzerine Denemeler (İletişim Yayınları, 2020) adlı kitapları derledi. Kuryel’in  belgeselleri arasında ise Bir Savunma (2021), Balkon ve Bizim Rüyalar (2020),  Cemile Sezgin (2020), Baştan Başa (2018) ve Hoşgeldin Lenin (2016) bulunuyor.

Filmin bir diğer yönetmeni Fırat Yücel ise Altyazı Sinema Dergisi’nin kurucuları arasındadır. Yücel şimdilerde Altyazı’nın ifade özgürlüğüne yoğunlaşan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema adlı yayınının editörlüğünü üstleniyor.  Yücel, sinema yazarlığının yanı sıra kurgucu ve yönetmen olarak belgesel çalışmalarını sürdürmektedir. Hoşgeldin Lenin (2016), Kapalı Gişe (2016), Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016), Baştan Başa (2019) ve 8 Mart 2020: Bir Günce (2023) gibi belgesellerde kurguculuk ve yönetmenlik yaptı. BAK’ın (basis voor actuele kunst, Utrecht) Fellowship for Situated Practice 2023/2024 programının katılımcıları arasında yer alıyor.

Çeviride Âlemler

Farklı coğrafyalarda ve zamanlarda gezen anlatılar ile çevirinin bir âlem kurma gücüne odaklanan Çeviride Âlemler sergisi, Türkiye’den ve yurtdışından 15 sanatçının eski ve yeni üretimlerini  29 Kasım 2023 – 27 Ocak tarihleri arasında Depo’da bir araya getirdi. Küratörlüğünü Milan Vukašinović  ve Nilüfer Şaşmazer’in üstlendiği sergide Alev Ersan, Allora & Calzadilla, Annabelle Binnerts, Cansu Çakar, Daniel Otero Torres, Dejan Kaludjerović, Elsa Sahal, Fikos, Lika Tarkhan-Mouravi, Lucie Kamuswekera, Mercedes Azpilicueta, Rehan Miskci, Setareh Fatehi, Stephanie Misa ve Walid Siti’nin üretimleri yer aldı.

Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgi için Depo’nun web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Previous Story

Füruzan: 1939-2024

Next Story

Antik Roma’da Halüsinatif Buluntu

0 0,00