Birleşmiş Milletler, çevre sorunlarının en önemli nedenlerden olan plastikle mücadeleyle ilgili önemli bir adım attı. Plastik krizini çözüme kavuşturmak için oluşturulacak uluslararası anlaşmanın müzakerelerine yakında başlanıyor.
BM’ye üye ülkeler plastikle mücadele için küresel bir anlaşma hazırlayacak. Anlaşmada, plastiğin üretimi, kullanımı ve ortadan kaldırılması için küresel ölçekte uygulanması zorunlu olacak yeni kurallar yer alacak. Nairobi’deki BM Çevre Konferansı’nda alınan karara göre 175 üye ülke, uluslararası ölçekte plastik üretimi ve kirliliğini düzenleyecek bir anlaşma oluşturmak üzere karar aldı.
“Paris İklim Anlaşması’ndan Bu Yana En Önemli Anlaşma”
BM Çevre Programı Direktörü (UNEP) Inger Andersen konuyla ilgili olarak, “Bu, Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana yapılan en önemli çevre anlaşması. Bu jenerasyon ve gelecek jenerasyonlar için bir sigorta poliçesi. Böylece plastikle yaşayabilecek ama ona mahkûm olmayacaklar” dedi.
“Plastik Kirliliği Sınır Tanımaz”
Dezeen’e konuşan Ellen MacArthur Foundation’dan Iulia Strat ise “…Dünyada gördüğümüz tüm bu acımasızlığın ortasında gerçekten harika bir haber” dedi ve ekledi: “Plastik kirliliği sınır tanımaz. Bu kirlilikle mücadele etmek için mükemmel bir planı olan bir ülke olabilirsiniz ama yine de diğer ülkelerden gelecek olan atıklarla ilgili elinizden hiçbir şey gelmez.”
Taslak 2024 Sonunda Tamamlanacak
Bu yıl oluşturulmaya başlanacak anlaşmanın taslağı 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Bundan sonra ise anlaşma tüm ülkelerin imzasına açılacak.
Bugüne dek dünya üzerinde üretilen 7 milyar tonu aşkın plastik atığın sadece yüzde 9’u geri dönüştürüldü. Yüzde 12’si yakılarak atmosfere salındı ve küresel ısınmaya katkıda bulundu. Geri kalan yüzde 79’u da çöplüklerde birikiyor, çevre kirliliğine yol açıyor ve deniz yaşamını tehdit ediyor. Plastik kirliliği 2040 itibariyle bugünün 3 katına çıkmış olacak.