Türkiye’nin Yeni Gerçeği: Kalabalık Yalnızlık - ArtDog Istanbul
Görsel ArtDog Istanbul tarafından ChatGpt kullanılarak üretilmiştir.

Türkiye’nin Yeni Gerçeği: Kalabalık Yalnızlık

Türk Dil Kurumu, 2024 yılının kelimesi olarak "kalabalık yalnızlık" kavramını seçti. Dijital çağın bireyleri, artan sosyal medya kullanımı ve yüzeysel ilişkiler nedeniyle, kalabalık ortamlarda bile yalnızlık duygusuyla karşı karşıya.

/

Türk Dil Kurumu (TDK), 2024 yılının kelimesini ve kavramını belirlemek için Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) ile birlikte bir çalışmaya imza attı. Alanında uzman isimlerden oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından seçilen 7 kelime ve kavram, TDK’nın internet sitesinde halk oylamasına sunuldu.

Halkın Seçimi: “Kalabalık Yalnızlık”

Yaklaşık bir milyon kişinin katıldığı oylama sonucunda, “kalabalık yalnızlık” 2024 yılının kelimesi ve kavramı olarak seçildi. Değerlendirme Kurulu, bu kavramın son yıllarda insanların kalabalıklar içinde giderek daha fazla yalnız hissettiğini gösteren araştırmalarla bağlantılı olduğunu belirtti.

Açıklamada, “yalnızlık” ve “kalabalık” gibi birbirine zıt görünen kavramların aynı anda var olabildiğine dikkat çekilerek, bu durumun sosyolojik, psikolojik ve iletişimsel nedenlerle açıklanabileceği ifade edildi. “Kalabalık yalnızlık”, bireylerin günlük yaşamlarında ve ilişki biçimlerinde kendini gösteren yaygın bir his olarak tanımlandı.

İlginizi çekebilir:  ABD'de 360 derece Refik Anadol

Dijital Teknolojilerin Etkisi

Açıklamada, sosyal medya ve dijital teknolojilerin artan kullanımının yalnızlık hissini derinleştirdiği vurgulandı. “Takipçi ve beğeni sayılarının önem kazandığı sosyal medya ortamları, kalabalık bir çevre hissi yaratsa da, bu durum yalnızlık duygusunu hafifletmek yerine artırmaktadır” denildi.

Dijital dünyanın yüzeysel ve geçici ilişkiler sunduğu, bu durumun da bireylerin derin bağlar kurmasını zorlaştırdığı ifade edildi. Ayrıca toplumsal bağların zayıflaması ve modern yaşamın hızının, bireylerin kalabalıklar içinde bile yalnız hissetmelerine neden olduğu belirtildi. Örneğin, aynı evde yaşayan aile bireylerinin bile aynı masada otururken yalnızlık hissedebileceği dile getirildi.

Previous Story

“Çocuk Odaklı Şehir”de Bir Eşitlik Arayışı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.