Türkiye Pavyonu Füsun Onur’un

/

Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu için eser üretecek sanatçı açıklandı. Mayıs-Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sergideki Türkiye Pavyonu çağdaş sanatçı Füsun Onur’u ağırlayacak. Serginin küratörlüğünü, İKSV’de İstanbul Bienali’nin ve tüm güncel sanat projelerinin direktörü olan Bige Örer üstlenecek. Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla, Arsenale’de 2014-2034 dönemi için tahsis edilen uzun süreli mekânda gerçekleşecek.

Türkiye sanatında öncü rol üstlendi
Serginin ağırlayacağı usta sanatçı Füsun Onur; resim, heykel ve yerleştirme sanatında sınırları zorlayarak bu alanların gelişimine öncülük etmesiyle Türkiye sanat tarihinde önemli bir yere sahip. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde ve Hadi Bara Atölyesi’nde eğitim alan Füsun Onur, 1960’ta Fulbright bursu kazanarak Maryland College of Art’ta heykel bölümünde eğitimini sürdürdü. İlk kişisel sergisini 1970’te Taksim Sanat Galerisi’nde gerçekleştiren sanatçı, sanat hayatına Paris’teki 7. Genç Sanatçılar Bienali (1971) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin düzenlediği “Açık Hava Sergileri” (1974 ve 1977) ile devam etti, bunları takip eden pek çok sergiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Yakın tarihe baktığımızda Onur, Augarten Contemporary, Viyana (2010), İstanbul Modern (2011), Maçka Sanat Galerisi, İstanbul (2012) ve ARTER, İstanbul (2014)’ün aralarında sayılabileceği müze ve sanat mekânlarında kişisel ve karma sergilere katıldığını görüyoruz. Sanatçının eserleri, Kunsthalle Baden-Baden (2001), ZKM, Karlsruhe (2004) ve Van Abbemuseum, Eindhoven’daki (2005) karma sergilerin yanı sıra İstanbul Bienalleri (1987, 1995, 2011, 2015), Moskova Bienali (2007) ve dOCUMENTA(12), Kassel’de (2012) sergilendi.

İlginizi çekebilir:  Meksika Asıllı Amerikalıların Sanatına Özel Müze

Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu üyelerinin Füsun Onur’un Türkiye Pavyonu sanatçısı olarak davet edilmesi hakkındaki açıklaması şöyle: “Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu olarak sergiyi Füsun Onur’a teslim etmekten büyük bir onur ve heyecan duyuyoruz. Füsun Onur yalnızca yapıtlarıyla değil, yaşam biçimiyle de hayat ve sanat arasında kurduğu şiirsel ilişkiyi yaşayan ender sanatçılardandır. Onur, kavramsal sanatın temel yönelimlerini kendi şiirinden yola çıkarak keşfeder. Havaya saçtığı sözcükler, günlük yaşam parçacıkları ve masallar, kendiliğinden kurdukları ilişkilerin ürünü olan, kırılgan nesneler olarak çıkar karşımıza. Sanat, onun için büyük söylemlerin ifadesi değil, varlığı ile yeryüzü arasındaki biricik alanda doğan sınırsız bir yaratıcılık kaynağıdır. Füsun Onur’un yerleştirmeleri kimlik, kültür, dil gibi evrensel olarak tanımladığımız sınırları silme ve belirli bir yer ve mekâna bağlı olmaksızın canlı varlıklar içinde bir nota olarak yaşamlarını sürdürme becerileriyle öne çıkarlar.”
Danışma kurulunda Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Serhan Ada, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, sanatçı İnci Eviner, küratör ve Fiorucci Art Trust Direktörü Milovan Farronato ve Sanat Dünyamız dergisi editörü, sanat yazarı Fisun Yalçınkaya yer alıyor.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen Venedik Sanat Bienali Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı yürütüyor. Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’nde ana serginin küratörlüğünü üstlenen isimse Cecilia Alemani.

Previous Story

Kafka, İspanyol Gribine Yakalandığında

Next Story

Hauser&Wirth “Geleceğin Sanatı”nı Hazırlıyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.