Labirent Sanat, sanatçı Emre Celali’’nin, “Prytaneion” isimli ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Antik şehirlerde devlet yapısı ya da meclislerde bulunan, halkın istediği zaman kullanabildiği ateş olan ve aynı zamanda kentin kalbini tanımlayan “Prytaneion”dan adını alan sergi 12 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.
“Prytaneion” sergisi, insan doğa ilişkisinden yola çıkarak, toplumun doğayı kendine göre şekillendirmesini ve doğanın yapay olana karşı dönüşümünü mesele ediniyor. Ateşi tüm bu dönüşüm ve tahakküm kurma sürecinin başlangıcı olarak ele alan sanatçı, bizi de sürecin şimdiki katmanında yer alanlar olarak gösteriyor.
Toplum Psikolojisinin Manzarası
Emre Celali’nin resimlerinde “bir nevi toplum psikolojisinin ne yönde gittiğinin manzarasına bakıldığı” belirtilirken, bu manzaraları bizlerin birer otoportresi olarak yorumlamanın mümkün olduğu dile getiriliyor. Sanatçının manzaralarında, günlük yaşam çalışmalara sızıyor. Yollar, araziler, yerleşim yerleri, ulaşım araçlarının tasviri, yaşamın nasıl hissettirdiğine dair bir atmosfer ve bakışı sunarken; çalışmalar dinginlik ve gerilim, tehdit ve güven gibi tezatlık oluşturan, hissedilir durumları barındırıyor.
Farklı Zamanlar Arasında
Öte yandan resimlerde çevre ve imge yaşam izlerine sadık kalırken, dünyaya ve zamana dair geniş bağı ortaya çıkarıyor; izler farklı zamanlara dikkat çekiyor. Çalışmalarda fark edilen antik buluntuları bizlerin de iz olarak geleceğe kalacağının işareti gibi okumak mümkünken, serginin kavramsal çerçevesini oluşturan ateş, bu bağların ilk ilmeği ve bizim de son olmadığımızın göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Sergide yer alan manzaralar kentin kalbini besleyen büyük arazileri, kentlerin etrafında insanın ateşi kontrol altına aldığı gibi doğayı da kontrol altına alışını ortaya koyuyor. Kutsal ateşten uzaklaştıkça doğanın etkili atmosferine girerken; kentin kalbinden doğaya doğru hem dinginlik hem de tekinsizlik duyulur.
Emre Celali’nin son dönem işlerinin yer aldığı “Prytaneion” isimli ilk kişisel sergisini 12 Mart’a kadar Labirent Sanat’ta görebilirsiniz.