Millî İstihbarat Teşkilâtı‘nın 97. kuruluş yıldönümüne ithafen AKM‘de gerçekleştirilen “Temas İstanbul” istihbarat ve strateji temalarını içeriyor. “Vatan“, “Gelenek“, “Gelecek” ve “Gurur“dan oluşan dört kavram seti ile nesnel ve görsel anlatım dili üzerinden kurum kültürünü ve istihbaratı şekillendirip yönlendiren küresel olaylarla birlikte savunma, teknoloji ve dijital dönüşümü anlatıyor.
MİT Sergisinin Küratörü Zihni Tümer
Dijital “Temas İstanbul” sergisinin küratörlüğünü CerModern ve Sinemardin Film Festivali’nde koordinatörlük tecrübeleri bulunan Zihni Tümer yapıyor. Açılışta konuşan Tümer, sergiyi “Vatan, bu topraklarda istihbarat geçmişini 1000 yıl kadar geriye götürebileceğimiz bir sürece işaret ediyor. Gelenek ise tarihimiz, hafızamız, bütün bilgilerimizin derlendiği bir nokta. Gelecek bölümü ise çocuklarımıza neler anlatabileceğimizle alakalı. Çünkü kurumun genel misyonlarından bir tanesi müreffeh bir ülke ve vatana giden yolda emniyet ve müdafaa faaliyetleridir. Bütün bunları bir araya getirdik. Gurur bölümünde ise Türkiye’nin küresel ölçekte oyun bozucu ve oyun kurucu olmasını gösterdik. Son dönemde MİT’in bu noktada nelere aracı olduğu noktasındaki bir bölümü sunduk” diyerek özetliyor.
Temas İstanbul’da Çağdaş Sanat da Var
Sergide sanat ve teknoloji bağlamında benzer algoritmaların kullanıldığı, birbirinden bağımsız işler bir araya getirilmiş. Mesela “Dama Odası” Türk daması olarak tanımlanmış bir başlığın altını çizmek için orada. İçinde berabere kalma fonksiyonunu içeriyor. Tümer, “Bu bir centilmenlik anlaşması. Bugünkü karşılığı ‘kazan-kazan’ olan bir şeyin bir oyun içerisinde nasıl fonksiyon kazandığını göstermeye çalıştık” diyor.
Temas İstanbul sergisinde iç ve dış görevlerde çeşitli operasyonlarda ele geçirilmiş birçok obje ve nesne de bulunuyor.
Sergi 11 Şubat’a kadar Pazartesi hariç her gün 11.00 – 20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.