Teknoloji ile İstanbul Buluşursa... - ArtDog Istanbul

Teknoloji ile İstanbul Buluşursa…

/

19 yaşındaki Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi Orkan Çelikhisar, @art.ificialgallery Instagram hesabı üzerinden teknoloji ve sanatı buluşturarak İstanbul’u farklı açılardan görmek isteyenler için “Istanbul Latent Walk” adlı çalışmasını paylaşıyor.

Projeyi  hayata geçirme motivasyonunu “Sebebi, dünyada New York, Tokyo gibi bazı şehirler üzerinde benzeri yapay zeka algoritmaları kullanılarak üretilen çalışmalar bulunmasına rağmen, İstanbul gibi görsel ve manevi değer açısından muazzam nitelikte bir şehrin böyle bir çalışmasının bulunmamasıydı. Bu sayede yapay zeka yardımıyla bir şehri olabildiğince farklı açıdan, olabildiğince farklı özellikleriyle inceleyebildim” diye anlatıyor.

İstanbul’un sembolik mekanları başrolde

“Çalışmada yaklaşık 1600 farklı fotoğraf kullanıldı. Fotoğrafların bir kısmı bağımsız fotoğrafçıların şahsi arşivlerinden (Instagram: @istanbullmanzaralari , @istanbul_photography1 , @istanbulunduvarlari gibi…) bazıları ise bağımsız web sitelerinden (Pinterest, Gettyimages, Unsplash vb) geliyor” diyen Çelikhisar,  İstanbul Latent Walk’ta 1900’lerin başlarında çekilen ilk siyah-beyaz İstanbul fotoğraflarından günümüze kadar geniş bir dönemden fotoğraflar kullanmış. Projede tarihi yarımada, Beyoğlu, Taksim ya da Kız Kulesi gibi İstanbul’un sembolleşmiş mekanları ve Avrupa yakası ağırlıkta olsa da, şehrin hemen hemen her semtinden fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca çalışmada çeşitliliğin esas olduğunu vurgulayarak “Bebek sahilinde bir çay fincanı fotoğrafından Kapalıçarşı’daki bir baharatçının standına kadar, her renk skalasında, doğal ve beşeri imgelerin incelendiği fotoğraflar kullandım” diye ekliyor.

“Çalışma için tamamıyla kendi eriştiğim fotoğraflar ile oluşturduğum database’im aracılığıyla, kendim trainlediğim bir Image Synthesis Generative Adversarial Network (GAN) kullandım. Bunun için kullandığım platform ise RunwayML” diye açıklayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin bütün fotoğrafları toplayıp çalışmayı bitirmesi yaklaşık iki ay sürmüş. Fakat işin arka planında yaklaşık bir senelik yazılım ve tekniği kullanmayı öğrenme, haşır neşir olma süreci var. Teknoloji imkanları el verdiği müddetçe de Çelikhisar çalışmalarına devam edecek gibi görünüyor: “Sentezlediğim videoların bir zaman sınırlaması yok. Trainlenmiş bir şekilde yazılım modeli elimde bulunduğundan, sınırsız uzunlukta ve asla kendini tekrar etmeyen bir Latent Walk üretebilmem mümkün.”

Previous Story

Osman Hamdi Bey Tablolarının Konservasyon Süreci, Google Arts & Culture Platformunda

Next Story

Sanatçıların Karantina Günlükleri – 13 – Deniz Erkan Sancak

0 0,00