Sanatçı, yazar ve araştırmacı Tayfun Serttaş (1982), İstanbul ve Bodrum’da yaşıyor. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji programından 2004 yılında ‘kent antropolojisi’ alanında hazırladığı tez çalışmasıyla mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Disiplinlerarası Sanat programındaki yüksek lisansını, ‘Modernizm ve kültürel temsiliyet olguları bağlamında İstanbul’da fotoğraf ve azınlıklar’ konulu tez çalışması ile 2007’de tamamladı. 2000 yılından itibaren yurt içi ve dışında birçok akademik projeye katıldı. Eğitim hayatı boyunca farklı süreli yayınlar için ‘azınlıklar’ konulu yazı dizileri hazırladı. Çalışmakta ve üretmekte olduğu konular arasında; kent antropolojisi, toplumsal cinsiyet, ötekinin kültürel mirası, gündelik yaşam sosyolojisi, azınlıklar, post-kolonyalizm, kentsel dönüşüm, göç ve kültürel transformasyon ve minör politika yer almaktadır.
Tayfun Serttaş’ın enstalasyon odaklı çalışmaları görsel arşivler, bulunmuş objeler, heykel, video, fotoğraf, sanatçı kitapları ve belgesel temalara dayalı çizimler gibi farklı tekniklerin çok katmanlı birleşiminden oluşur. Çalışmalarında sosyal bilimler ve disiplinlerarası sanat metodolojileri arasındaki deneysel öykünmeden yararlanan sanatçı; yakın tarihin kesintileri ve bunun birey, kültür ve kimlik denklemi üzerinde yarattığı karmaşık etkiyi araştıran yeni bir görsel dil inşa etmek üzere çalışır.
Cité des Arts Guest Artist Program, Cité Internationale des Arts, Paris (2014), AIF Residency Program, Arab Image Foundation, Beyrut (2011), Accented Residency Program, The Delfina Foundation, Londra (2010), Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, İstanbul (2009) gibi kurumlarda sanatçı misafir programlarına katıldı. Solo sergileri arasında; ‘FLASHBLACK’, Pilevneli Gallery, İstanbul (2018), ‘Le Musée d’Histoire Naturelle de Constantinople’, Studio-X Istanbul, Istanbul (2015), ‘100 ans avant, 100 ans après’, Moments Artistiques, Paris (2015), ‘Cemetery of Architects’, Studio-X Istanbul, Istanbul (2014), ‘Foto Galatasaray’, FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam), Amsterdam (2013), ‘Bazan’, Pilevneli Project, Istanbul (2012), ‘Middle East Airlines’ ArtSumer, İstanbul (2012), ‘Foto Galatasaray’, SALT Galata, İstanbul (2011), ‘ReMap 3’, Kalfayan Gallery, Atina (2011), ‘Souvenir Trauma’ Zico House, Beyrut (2011), ‘Tailor’s Dream M&M’ Apartman Projesi, İstanbul (2011), ‘Studio Osep’, Delfina Foundation, Londra (2010) yer almaktadır. Yapıtları, başta İstanbul, New York, Londra, Paris, Varşova, Atina, Berlin, Frankfurt, Beyrut ve Busan olmak üzere birçok kentte gerçekleşen solo ve karma sergilerde kamuya açılmıştır.
Sanatçının ‘Stüdyo Osep’, Aras Yayıncılık, İstanbul (2009), ‘Foto Galatasaray – Studio Practice by Maryam Şahinyan’, Aras Yayıncılık, İstanbul (2011) ve ‘Issız Kent Üçlemesi’, GSAPP Books, New York (2014) başlıklı üç kitabı bulunmaktadır.