Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında Taşta başlığıyla gerçekleştirilen konserler, Berlin merkezli uluslararası yaylı çalgılar dörtlüsü Varyon Quartet’in performansıyla devam etti. Birinci kemanda Emiri Kakiuchi, ikinci kemanda Kyota Kakiuchi, viyolada Arda Aykut ve viyolonselde Syon Najman’ın yer aldığı topluluk, Antik Taş Ocağı’nda klasik müzikseverlerle buluştu. Quartet, gecede W. A. Mozart ve J. Brahms’ın yaylı çalgılar için bestelediği birer eseri sahneye taşıdı.
Genç Dörtlü Ayakta Alkışlandı
Yalnızca bir yıl önce kurulmasına rağmen Japonya ve Almanya’da kazandığı birincilik ödülleri; Almanya, Japonya ve Türkiye’yi kapsayan turne programları ve farklı projeleriyle klasik müzik dünyasına hızlı bir giriş yapan Varyon Quartet, festival sahnesindeki performansına Wolfgang Amadeus Mozart’ın bir eseriyle başladı.
Gecenin ilk yarısında Mozart’ın String Quartet No. 19 in C major, K. 465, ‘Dissonance’ adlı eseri seslendirildi. Dört bölümden oluşan eser; I. Adagio – Allegro, II. Andante cantabile, III. Menuetto and Trio. Allegro ve IV. Allegro molto bölümlerinden oluşuyordu.
Verilen aranın ardından gecenin ikinci yarısında Varyon Quartet, Johannes Brahms’ın bir eseriyle programına devam etti. Topluluk, Brahms’ın dört bölümden oluşan String Quartet No. 1 in C minor, Op. 51, No. 1 adlı yapıtını yorumladı. Eser; I. Allegro, II. Romanze. Poco adagio, III. Allegretto molto moderato e comodo — Un poco più animato ve IV. Allegro bölümlerinden oluşuyordu. Konserin sonunda izleyiciler tarafından ayakta alkışlanan genç dörtlü, klasik müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.
Konser Programları Avrupa’da da Sürecek
Varyon Quartet, 2025 yılında Berlin Sanat Üniversitesi’nde (Universität der Künste Berlin) kuruldu. Topluluk, Japonya’da gerçekleştirilen 5. Munetsugu Hall Quartet Yarışması’nda hem Birincilik Ödülü’nün hem de İzleyici Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca Almanya’da düzenlenen 10. Alice Samter Vakfı Oda Müziği Yarışması’nda Birincilik Ödülü’nü kazanan dörtlü, elde ettiği bu başarılarla kısa sürede uluslararası klasik müzik çevrelerinde tanınırlık kazandı.
Aynı yıl ilk Japonya turnesine çıkan topluluk, ardından Berlin’de düzenlenen kazananlar gala konseriyle konser faaliyetlerine başladı. Varyon Quartet ayrıca, Çaykovski Uluslararası Yarışması’nın kazananlarından Andrei Ioniță ile birlikte sahne aldığı Konzertleben e.V. oda müziği serisinde de yer aldı. Dörtlü, Şubat 2027’de 5. Munetsugu Hall Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Yarışması kazananlar konserini de içeren ikinci Japonya turnesine çıkmaya hazırlanıyor.
2026 yaz sezonu için Berlin Crescendo Müzik Festivali’ne ve Villa Musica Rheinland-Pfalz tarafından düzenlenen konser serisine davet edilen Varyon Quartet, uluslararası konser programına farklı ülkelerde devam edecek. Berlin Philharmonie Lunch Concert ve Japonya turnesinin de aralarında bulunduğu etkinliklerle, sezon boyunca ve sonrasında Almanya, Türkiye ve Japonya’nın yanı sıra Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde müzikseverlerle buluşacak.
Kumda Piyano 2 Konseri Gümüşlük Sahilde
23. Gümüşlük Müzik Festivali, Kumda Piyano 2 konseriyle devam ediyor. 12–22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen masterclass programında piyanistler Craig Sheppard, Nicolas Bringuier ve Gülsin Onay eğitmen olarak yer aldı.
Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında sahne alan virtüözlerden ustalık dersleri alma fırsatı bulan genç müzisyenler, Gümüşlük Festival Akademisi sayesinde deneyimlerini artırırken müzikal birikimlerini de geliştirme imkânı buldu. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çeşitli eğitim kurumlarından gelen 14 genç piyanist, 12–22 Ağustos tarihleri boyunca edindikleri bilgi ve becerileri, 10 Ağustos’ta Kumda Piyano 1 konseri kapsamında Gümüşlük sahilindeki Toprak Ev’de izleyicilerle paylaştı.
En genci 14, en büyüğü 23 yaşında
Akademinin bu sezon piyano alanında ikinci kez düzenlediği masterclass programına katılan 14 genç yetenek, Kumda Piyano 2 konseriyle 22 Ağustos Cumartesi akşamı saat 20.30’da Toprak Ev’de dinleyicilerle buluşacak. Sonrasında ise genç müzisyenler, eğitmenlerin de katıldığı konserin ardından sahnede bir araya gelerek sertifikalarını eğitmenlerinden teslim alacak.
Yaşları 14 ile 23 arasında değişen öğrenciler; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Hochschule für Musik Karlsruhe, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Weimar Hochschule für Musik, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Musica Mundi School gibi farklı eğitim kurumlarından geliyor. Festival boyunca genç müzisyenler konserde J. S. Bach, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy, Prokofiev, Rahmaninov, Debussy, Ravel, Mozart ve Chopin gibi önemli bestecilerin eserlerine yer verdi.
Bugüne kadar Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinden 2 bin 500’ü aşkın gence sertifika veren Gümüşlük Festival Akademisi (GFA), genç müzisyenleri desteklemeyi sürdürüyor. Akademi kapsamında düzenlenen konserlerden elde edilen gelirler, bir sonraki yılın öğrenci fonuna aktarılıyor.
Gümüşlük Müzik Festivali ayrıca, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) tarafından hayata geçirilen ve Avrupa Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu’nun desteğini alan EFFE Label 2026–2027 “Avrupa’nın en seçkin festivalleri” etiketiyle onurlandırıldı.





