Evren Sungur’un ”Tanrı Kompleksi” adlı beşinci kişisel sergisi Art On İstanbul’da 7 Aralık’a kadar devam ediyor. Evren Sungur bu sergisinde çok tanrılı dinler döneminde yaşamış medeniyetlerin inanışlarından yola çıkarak doğa, inanç ve iktidar kavramlarına odaklanıyor. Sanatçı, inanç kavramının çok tanrılı dinler döneminde aldığı farklı görünümlerden günümüze doğru gelindiğinde lider kültü anlayışına evrilişine dair eleştirel bir perspektif sunuyor.
Sungur’a göre, geçmişte egemen sınıf, kendisinden daha büyük bir gücü benimseyerek toplumsal düzeni oluşturdu, günümüzde ise bu uygulama liderlerin ve daha sonra bireylerin tanrılaştırılmasına neden oluyor. Sungur, serginin ana konusu olarak gösterdiği “abartılı bireysellik” konusuna, resimlerin merkezinde bulunan ilahi ve heybetli figürlerle yaklaşıyor. İbrahim Cansızoğlu’nun ”Evren Sungur’un Tanrı Kompleksi Sergisi Üzerine Bir Deneme” başlıklı yazısında; sanatçı beyanlarının sanatçıların belirli bir dönem için ürettikleri eserlerle ilgili içgörülerini anlamak için başvurulması gereken ilk kaynaklar olduğunu ve Sungur’un beyanında ise trajediyi genel bir kavram olarak ele aldığını belirtiyor. Cansızoğlu ayrıca, Sungur’un sonraki sergilerinde resmindeki farklı unsurları farklı biçimlerde olgunlaştırarak sunacağını ve her yeni sergisi için yeniden keşfettiği sürpriz boyutunun da kaybolmayacağını düşündüğünü ifade ediyor.
Evren Sungur resminde zemini kuran peyzaj, arka planda belirgin biçimde sürerken, kalabalık figürler ve yoğun kompozisyon elemanları, bu sergi ile birlikte yerini büyük lekelere, tekli figüre ve espasa bırakıyor.
”Tanrı Kompleksi”, Art On’da 7 Aralık tarihine kadar görülebilir.