Mutlu Aksu, İstanbul Rembrandt değil, daha kişisel 130 x 135 cm, Tuval üzeri akrilik boya, 2023

Taksim Sanat’ta Genç Sanatçılar

İBB Kültür A.Ş.’nin düzenlediği Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması’nda ilk 20’ye giren eserler, Taksim Sanat’ta sergileniyor. Sergiyle eş zamanlı olarak başlayan halk oylaması ise 30 Temmuz’a kadar devam edecek. Oylama sonucunda “Halk Ödülü” nün sahipleri belirlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş.’nin genç sanatçılara özgür bir ortamda sanat pratiklerini sergilemeye ve hikâyelerini anlatmaya teşvik etmek amacıyla düzenlediği “Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması”nda dereceye giren ilk 20 eser Taksim Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor.

Ayça Selcen Korgun, Kendisi geçiyor, anısı kalıyor, 100 x 120 cm, Tuval üzeri yağlı boya, İstanbul, 2023

“Bellek ve An” temalı resim yarışmasına Türkiye’nin bir çok şehrinden 700’ün üzerinde lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi/mezunu başvurdu. Çelenk Bafra, Eda Kehale Argün, İnci Eviner, Osman Erden ve Oya Delahaye’den oluşan seçici kurul tarafından titiz bir değerlendirme süreci ardından 700 başvuru içerisinden belirlenen 20 eser, Taksim Sanat’ta sergilenmeye başladı. Belirlenen eserler sergiyle eş zamanlı olarak halk oylamasına sunuldu. İlk üç eser, Radar İstanbul mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirilen halk oylamasıyla belirlenecek.

Yasin Canlı, İsimsiz, 100×110 cm, tuval üzeri yağlı boya, Kahramanmaraş, 2023

Dereceye giren genç isimler Aliye Akman, Ayça Selcen Korgun, Ayşe Uluçay, Bahar Ata, Batuhan Daşdemir, Burak Baş, Emincan Kale, Eren Bayezit, Gülcenur Özdemir, Havva Nur Büyükdikmen, Lena Demirhan, Mahmut Başkurt, Mutlu Aksu, Nuray Çiçek, Özge Akdeniz, Raife Tokyürek, Sefer Tan, Sema Nur Karadeniz, Yasin Canlı ve Zeynep Sude Can’ın eserleri 30 Temmuz’a kadar Taksim Sanat’ta görülebilecek.

Emincan Kale,  İsimsiz, 50 x 70 cm, Akrilik ve yağlı boya karışık teknik, Kütahya, 2023

“Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması”nı ve sergi sürecini serginin proje direktörü Banu Seyhan ile konuştuk.

  • “Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması” nasıl ortaya çıktı?

Aslında tüm hikâye, “Genç sanatçılara kendilerini daha özgür hissettikleri bir alan yaratarak sanat pratiklerini göstermeleri ve hikâyelerini anlatmaları için teşvik edebilir miyiz?” sorusu ile başladı. Sonra birkaç fikir üzerine yoğunlaşırken en olası yaklaşımlardan birinin yarışma olabileceğini düşündüm. Ama sadece bir yarışmanın ötesinde ikinci bir soru da vardı kafamda: “İzleyici ile nasıl doğrudan iletişim kurulabilir? Bir sanat eserini incelerken ve seçerken izleyici doğrudan bir katkıda bulunabilir mi?’

İBB Kültür AŞ ile yollarımız ikinci kez kesişti böylelikle. Onlara bu projeden bahsettiğimde en az benim kadar heyecan ve istekle yaklaştılar. Sonrasında gerçekleşen toplantılar ve beyin fırtınaları sonucunda Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması’nın tüm çerçevesi ve içeriği belirlendi. Genç sanatçılara alan sunma, onların görünürlüğünü artırma, izleyiciyi genç sanatçılarla bir araya getirme niyetiyle; Hangikredi’nin de ana destekleriyle yola çıkmış oldu yarışma projemiz.

  • Genç sanatçılara ulaşmayı nasıl başardınız?
İlginizi çekebilir:  Göçü Yaşayan Nesiller

Burada Kültür AŞ ve İBB tüm kanallarından ilerletti süreçleri. Duyurular, sosyal medya, basın aracılığı ile yarışma duyurusu Türkiye’nin dört bir yanına ulaştı ve ülkenin dört bir yanından da beklentimizden fazla başvuru aldı.

Raife Tokyürek, Ada Hikayeleri, 150 x 200 cm, Tuval üzeri akrilik boya, Adana, 2023
  • Resim yarışmasına, 700’ün üzerinde lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi başvurdu. Nasıl bir eleme süreci yaşadınız, zorlandığınız noktalar oldu mu?

Değerli seçici kurulumuzu oluşturan isimler; Çelenk Bafra, Eda Kehale Argün, İnci Eviner, Osman Erden ve Oya Delahaye titizlikle çalıştı. Seçici kurulumuzla yarışma süresince sürekli konuşma halindeydik. Zaten hepsi birbirinden değerli ve yaptığı işi tutkuyla yapan isimler olduğu için bu projeye de maksimum özen gösterdiler. Onların sayesinde finalist 20 eseri belirlemiş ve sergi sürecini başlatmış olduk.

  • Projeye başladığınızda bir sergi oluşturma fikri var mıydı?

Tabii. Proje zaten bir yarışma projesinden farklı olarak genç sanatçılara alan yaratma fikriyle birlikte yol alıyordu. Onlara nasıl bir alan yaratabilir ve nasıl daha görünür kılabiliriz motivasyonları ile yola çıktığımız için en başından itibaren sergi ve yarışma tek bir çatı altında ilerledi. Amacımız finalist 20 eseri sanatseverlerle, koleksiyonerlerle ve sanat çalışanları ile buluşturmaktı.

Bahar Ata, İsimsiz,140 x 120 cm, Tuval üzeri karışık teknik, Ankara, 2023
  • Sergileme sürecinde neler yaşadınız? Nasıl bir çalışma yürüttünüz?

Seçici kurulumuzun seçtiği finalist eserleri Taksim Sanat’ta bir araya getirip artık bir sergileme kurgusu üzerine çalıştık. Zaten eserler bir tema altında yapıldığı için asım sürecinde zorlanmadık ve eserler Taksim Sanat’ta kendiliğinden yerini buldu diyebilirim.

  • Bu çalışmanın size geri dönüşü nasıl oldu? Sonuçlarından memnun musunuz?

Ben kişisel olarak eserleri gördüğümde zaten çok mutlu olmuştum. Hem bu kadar başvurunun gelmesi ve titiz bir çalışma ile bir takım olarak projeyi ilerletmek hem de Türkiye’nin neredeyse her şehrinden başvuru almak ve böylece birbirinden kıymetli sanatçılar tanımak müthiş bir deneyimdi. Tüm bu süreçte, hepsi birbirinden değerli çok güzel geri dönüşler aldık. Bu geri dönüşler ve başvurularla birlikte her yıl tekrarlamak üzere başlattığımız “Gençlere Açık Alan: Resim Yarışması” gelişerek ve büyüyerek devam edecek gibi görünüyor.

*Gençlere Alan Açık Resim Yarışması’nda ilk 20’ye giren eserler https://yarisma.radar.istanbul/ adresinden oylanabilir. 

Previous Story

Bu sergi köpekler için: “DOGS, DOGS, DOGS”

Next Story

550 Müzisyen A Capella Festival’de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights