Sokak Sanatçılarından Guess'e Telif Davası - ArtDog Istanbul

Sokak Sanatçılarından Guess’e Telif Davası

Graffiti sanatçıları Nekst ve Bates, imzalarını ürünlerinde kullanan Guess'e ve bu ürünleri satan Macy's mağazalarına dava açtı. Mahkemeye sunulan belgelerde tişörtlerin üzerinde sanatçıların imzaları net bir şekilde görülüyor.

/
İlginizi çekebilir:  Az Bilinen Bir Rönesans Dehası: Pesellino

İşlerini “Bates” imzasıyla üreten Danimarkalı sanatçı Robin Ronn ve “Nekst” mahlasını kullanan müteveffa Sean Griffin’ın kardeşi Patrick Griffin, telif ihlali gerekçesiyle Los Angeles Federal Mahkemesi’ne başvurdu.

Nekst, 1990’ların ortalarında Houston’da faaliyetleriyle dikkat çeken, üretken bir isimdi. Daha sonra New York’taki Mad Society Kings’e katıldı. 2013’teki ani ölümü bir gizem olarak kaldı. Nekst, çalışmaları “The History of American Graffiti” gibi kitaplara girmesiyle de evrensel anlamda sokak sanatının öncüleri arasında sayılan bir isim. Bates‘in de ona yakın bir tanınırlığı var.

Mahkeme kayıtlarına göre Guess, tasarımlarında sanatçıların imzalarını kullanmakla, Macy’s ise imzalı kıyafetlerin mağazalarındaki satışından gelir sağlamakla itham ediliyor. Guess ve Macy’s’in sattığı tişörtlerde grafiti sanatçıları Nekst ve Bates’in imzaları görülüyor.

Sanatçıların avukatı Jeff Gluck, “Bu gerçek sanatçı imzalarının mekanik ve birebir çoğaltılması” diyor. Sanatçılar ise itibarlarından endişeli. İmzalarının markalar tarafından ticari kullanımı yüzünden sanatsal bağımsızlıklarını ve güvenilirliklerini para karşılığında takas edebileceklermiş gibi gösterildiğinden şikayetçiler.

İlginizi çekebilir:  Az Bilinen Bir Rönesans Dehası: Pesellino

Guess, Banksy’yi de Kızdırmıştı

Marka daha önce de yine sokak sanatçısı Banksy‘nin bir işini vitrinlerinde izinsiz kullanarak gündeme gelmişti. Banksy, olay üzerine Instagram hesabından Guess markasının Londra Regent Street mağazasından bir fotoğraf yayınlamış ve şubeye hırsızları davet etmişti.

Guess ihtiyatî tedbir kararı gönderilmesine rağmen Nekst ve Bates’in etiketleriyle ürün satışına devam etti. Ancak, mahkemeye  dosyanın sunulmasından sonra her iki zincir de bu ürünleri satmayı durdurmuş gibi görünüyor. Sadece bazı tişörtler halen ikinci el satış sitelerinde görülüyor.

Previous Story

Sevda Ferdağ: 1942-2024

Next Story

BAFTA Ödülleri’nin Yıldızı “Oppenheimer”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.