Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de sokak hayvanlarının geleceğini derinden sarsacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirerek 81 ilin valiliklerine sahipsiz hayvanların sokaktan toplanmasıyla ilgili bir yazı gönderdi. Yazıda, belediyelerin hayvanları toplamayı 2028 yılına kadar erteleyemeyeceği vurgulandı ve rehabilitasyon işlemi tamamlanmış olsa dahi sahipsiz bir hayvanın sokağa geri bırakılması durumunda belediyelere hayvan başına 72 bin lira para cezası uygulanacağı bildirildi.
Bakanlık tarafından valiliklere gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:
“5199 sayılı Kanun ile nüfusu 25 bini aşan belediyelere hayvan bakımevi kurmak ve mevcut bakımevlerini iyileştirmek için 31.12.2028 tarihine kadar süre tanınmakla birlikte; hayvanların toplanarak hayvan bakımevlerine götürülmesi ve köpeklerin hayvan bakımevlerinde tutulması ile ilgili hükümlerin Kanunun yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olması sebebiyle hayvanların toplanması maksadıyla 2028 yılının beklenmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.
Rehabilitasyon işlemi tamamlanmış dahi olsa, yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında herhangi bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin geri bırakılması Kanun’un 14. maddesi ile yasaklanmıştır. Söz konusu Kanun maddesine aykırılığın tespiti halinde, hayvan başına 2025 yılında 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanması gerekmektedir.”
Yasal Katliam
Bu karar, halihazırda yetersiz barınaklarda hayatta kalmaya çalışan binlerce köpek ve kedi için ölüm fermanı anlamına geliyor. Bu adım, sahipsiz hayvanları toplama adı altında yok etmek için kurgulanan bir katliam planı.
Bugüne kadar Türkiye’de pek çok belediye, barınaklara alınan hayvanları aç bırakarak, hastalığa mahkûm ederek ya da zehirleyerek öldürdü. Şimdi bu sürecin yasallaşmış bir şekilde hızlandırılması planlanıyor.