"Senin de Yaran, Rosa" - ArtDog Istanbul
Kurtuluş Rum İlkokulu, Fotoğraf: Pınar Gediközer.

“Senin de Yaran, Rosa”

/

Bu yıl 15 Eylül-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 17. İstanbul Bienali‘nin paralel etkinliklerinden biri olarak Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu’nda “Senin de Yaran, Rosa” başlıklı sergi ziyaretçilerle buluşacak.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Pelin Uran, bu serginin kavramsal öncülü olarak 2018’de Galeri Nev İstanbul’da gerçekleştirdiği ‘Böyle olacağını bilmediğimiz de bir o kadar kesin’ sergisini gösteriyor.

Sergi, başlığını Romanya’da doğmuş olmasına rağmen II. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki Alman şiirinin önde gelen temsilcilerinden Paul Celan’ın bir şiirinden alıyor. “Senin de yaran, Rosa” yaralanabilir ve kırılgan hallerden doğan yeni olasılıkları keşfetmek ve irdelemek için bu soruları ele alan sanatçıların işlerinden oluşan iki aşamalı bir sergi.

Sergi ve Kitap

İlki, Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu’nda 15 Eylül-24 Ekim 2022 tarihleri arasında izleyiciye açık olacak olan sergi, ikincisi ise bir kitap. Sergide yer alan sanatçıların yazı pratiklerinden yola çıkarak Minerva Projects iş birliği ile yayına hazırlanan kitabın görsel tasarımını Ali Cindoruk gerçekleştiriyor. New York menşeili Minerva Projects, Ofset Matbaa tarafından basılacak kitabın dağıtımını da üstlenirken; metinleri İngilizceden Türkçeye çeviren isim ise Elif Ersavcı.

Kurtuluş Rum İlkokulu, Fotoğraf: Pınar Gediközer.

“Senin de Yaran, Rosa” sergisinde işleri görülebilecek sanatçılar Gregory Whitehead, Gordon Hall, Jang Minseung, Johanna Hedva (kitap), Lata Mani – Nicolas Grandi, Adelita Husni-Bey, Amal Kenawy, Alev Ersan, Gamze Hakverdi ve Özgür Demirci. Seçkide işleriyle yer alan yabancı sanatçılar ise aynı zamanda Türkiye’de ilk kez izleyici karşısına çıkacaklar.

Yaranalabilirlik Üzerine

Sergi ‘yaralanabilirlik’ kavramını ele alan feminist teorinin belli açılarını vurguluyor ve şunları soruyor: Görsel sanatların görünürü algılama ve ifade etme biçimlerini değiştirme potansiyeli hassaslık, açıklık ve dolayısıyla farklı duyarlıklar uyandırabilen yaralanabilir hal ve özneleri keşfe çıkabilir mi? Etkileri ne kadar derine işleyebilir?

Sergiye ev sahipliği yapan Tatavla semti ilk yerleşiminden itibaren bir Rum yerleşkesi olmuştur. ‘Tatavla Merkez Mektebi’ bugünkü adıyla ‘Kurtuluş Rum İlkokulu’nda eğitim 1887 yılında başlamış ve 2003 senesine kadar okul olma özelliğini korumuştur. O tarihten beri kullanılmayan yapı ait olduğu Aya Dimitri Vakfı’nın girişimleriyle renovasyon geçirmiştir.

Pelin Uran Hakkında

İstanbul’da yaşayan bağımsız küratör Pelin Uran, lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümünde, lisansüstü eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde 2001 yılında tamamladı. 2000 yılında Erol Akyavaş Retrospektif sergisinde küratör asistanı olarak çalıştıktan sonra New York’ta bulunan CCS Bard College, Küratöryel Çalışmalar Bölümü’nde ikinci lisansüstü eğitimine başladı. 2005’teki mezuniyetinin ardından İtalya’nın Torino şehrinde bulunan Fondazione Sandretto Re Rebaudengo’da çalıştı. Son yıllarda çalışmalarına bağımsız olarak devam eden Uran’ın küratörlüğünü yaptığı sergiler arasında, ‘endgame’ Seul, Kore, 2009; ‘a forest and a tree’ Kunsthalle Exnergasse, Viyana, Avusturya; ‘An Artist Who Cannot Speak English is No Artist’ Artists Space, New York, 2006 yer alıyor.

2010 yılında ‘This Story is not ready for its Footnotes, Roma; 2009 yılında ‘Transit’, Napoli ve İstanbul; 2008 yılında ‘Dai Tempo al Tempo’, Torino; 2007 yılında İstanbul Bienali ‘nigtcomers’ sergilerinin ise eş-küratörlüğünü gerçekleştirdi.  Pelin Uran küratöryel çalışmalarının yanı sıra uluslararası dergilerde sanat yazıları ve sanatçıların sergi katalog metinlerini kaleme alıyor.

Previous Story

“Anne” ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda

Next Story

Asya Pazarının Yükseleni: Singapur

0 0,00