Gili Avissar, Ünal Bostancı, Sinem Sezgin Bozkurt, Esra Karaduman, Maral Taşkırıcı, Özgür Yaz Taşçı ve Merve Tuna’nın işlerini bir araya getiren “Seduction” (Baştan Çıkarma), 3 Aralık-7 Ocak tarihleri arasında Ferda Art Platform Ana Salon‘da izleyicilerle buluşuyor. Baştan çıkarma arzusu etrafında şekillenen sergi; cinsellik, toplumsal cinsiyet rolleri, fetişizm ve arzu gibi kavramlarla seyirciyi cinsiyetler üstü ve disiplinlerarası erotik bir oyuna davet ediyor.
Sergide sanatın değeri ve işlevi konularına ikonoklastik bir tavırla yaklaşan sanatçı Merve Tuna’nın işlevsel heykelleri, sanat eseri ve yetişkin oyuncağı arasında gidip gelen bir ikilem sunuyor. Nakış işlerinde mazoşizm ve obje fetişizmi kavramlarını çocukların psikoseksüel gelişim evrelerindeki dönemlerde arayan sanatçı, bu araştırmayı kendine has sembol ve formülasyonlar ile grafikleştirerek haritalandırıyor.
Kimlik, Cinsellik ve Temsiliyet
Esra Karaduman, klasik murakka formatını güncel bir dille yorumlamanın yanı sıra erotik voyöristik bir hikâye tasvir ediyor. Özgür Yaz Taşçı’nın resimlerindeki bedenler alternatif bir cennette gerçekleşen bir zevk şölenini betimleyerek; özgürleştirilmiş arzu kavramını queer bedenlerle irdeliyor. Öte yandan, Ünal Bostancı ise işlerinde, kimlik, cinsellik ve temsiliyet kavramlarını soyutlaştırarak ve malzemelerin kullanım formlarını yeniden yorumlayarak kişisel bir yüzleşme sunuyor.
Maral Taşkırıcı’nın seramik eserleri kırılgan görünüşünün aksine güçlü, cinselliği ile barışık ve bunu göstermekten çekinmeyen kadınları hikâyeleştiriyor. Gili Avvisar’ın ipten yaptığı cinsiyetsiz yaratıkları ziyaretçileri olağandışı queer bir hayal gücünün dünyasına çekiyor. Sinem Sezgin Bozkurt ise farklı estetik anlayışlarını katmanlar halinde sunarken cinsellik ve muhafazakârlık arasındaki çatışmayı vurguluyor.
Cinsel İtkinin Rolü
Küratör Cihan Yıldız sergiye dair; “Sanatın üretiminde, sergilenmesinde ve hatta sanatın satın alınmasında cinsel itkinin rolü ve önemi özellikle psikanalitik ve modern sanat teorilerinde uzun yıllardır tartışılan bir konu. Sanat tarihi kitaplarından aşina olduğumuz 60’lar ve 70’lerdeki insan hakları ve beden odaklı akımlarda cinsellik özellikle kadın ve queer sanatçılar tarafından sıklıkla işlendi, çoğu zaman bedenin sınırlarını zorlayan formlarda performatif bir şekilde ele alındı. Zaman içinde idealist, aktivist ya da modernist söylemlerden sıyrılarak daha öznel konulara, mikro kültür ve deneyimlere doğru evrilen güncel sanat libido ile olan temel bağlantısını farklı tür, malzeme ve söylemlerle çoğaltarak sürdürmeye devam etti” diyor.
Bir baştan çıkarma ve çıkma evreni sunan “Seduction”, seyirciyi voyöristik bir konuma çekerken aynı zamanda seyircinin kendi cinsel dünyalarına ayna tutmayı deniyor.
“Seduction”, 7 Ocak’a kadar Ferda Art Platform’da görülebilir.