St. Pauli Bunker. Fotoğraf © Frank Schulze Kommunikation

Savaşın Simge Binası Turizm Merkezi Oldu

Almanya'da 2.Dünya Savaşı sırasında hava saldırılarına karşı sığınak olarak kullanılan bina, restorasyonun ardından oteli, restoranları ve çatısında yer alan yeşil parkı ile bir turizm merkezine dönüştü.

/
İlginizi çekebilir:  Mimari Meraklıları için Emre Arolat Architects'ten İki Kitap

Hamburg’un St. Pauli bölgesinde yer alan ve 1940’lı yıllarda hava saldırısı sığınağı olan Feldstraße Bunker isimli bina, restore edilerek yeniden ziyarete açıldı. “Yeşil Dağ” konseptiyle yeniden tasarlanan binada restoranlar, etkinlik alanları ve otel yer alacak. Çatıda ise artık yeşil bir kent parkı bulunuyor. Almanca “Hochbunker,” yani “Yüksek Sığınak” olarak adlandırılan ikonik mekân, ziyarete açılmasının ardından kısa sürede kültürel bir odak noktası haline geldi.

St. Pauli Bunker. Fotoğraf © Frank Schulze Kommunikation

Duvarların Kalınlığı 3.5 Metre

2.Dünya Savaşı sırasında Hitler komutasında saldırılara karşı inşa edilen bina 1942 yılında tamamlandı. 18 bin kişi için tasarlanan sığınak 75 x 75 metre ölçülerinde ve 35 tavanı metre yüksekliğinde. Sağlam bir malzeme ile yapılan ve duvar kalınlığı 3.5 metre olan “Hochbunker”, Almanlar için 2. Dünya Savaşı’nın en önemli simgeleri arasında yer alıyor. Restorasyon öncesinde de konserler gibi çeşitli etkinlikler için kullanılan bina, yeni düzenleme ile daha çok ilgi çekeceğe benziyor.

İlginizi çekebilir:  Maketin Taş Ustası

Projenin en dikkat çeken özelliği olan çatı-park kısmında 4700 bitki yer alıyor. Bu bitkilerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için iklim özelliklerini algılayan 80 sensör yerleştirilmiş. Hamburg şehrine panaromik bir bakış sağlayan çatı-parkta Nazi kurbanları için bir anıt da yer alıyor. Ayrıca sergi gibi etkinlikler için ayrılan alanlar da çatıdaki bu özel alanda bulunuyor.

 

Previous Story

Polonya’nın Yeni Müzik Akademisi

Next Story

Zaha Hadid’den Irak Merkez Bankası

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.