Savaş ve Barış Şehir Tiyatroları’nda

İBB Şehir Tiyatroları Lev Tolstoy’un romanı Savaş ve Barış’ı sahneye taşıyor. İlk gösterim 4 Ekim'de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Lev Tolstoy’un romanı Savaş ve Barış’ı sahneye taşıyor. Oyunun ilk gösterimi 4 Ekim’de 20:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşiyor. Eva Mahkovic’in uyarladığı, Aslı Önal’ın çevirdiği ve Aleksandar Popovski’nın yönettiği Savaş ve Barış; bir aile destanı, tarih yazını ve felsefi bir eser olmanın yanı sıra; ihtiras ve değişimin, Avrupa ve savaşın, zenginliğin ve yoksulluğun, masumiyet ve yozlaşmanın bir arada olduğu bir yapıt olarak biliniyor.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde

Oyunun, dramaturgisini Başak Erzi, müziğini Kiril Djaikovski, dekor tasarımını Sven Jonke ve Vanja Magić, kostüm tasarımını Canan Göknil, ışık tasarımını Osman Aktan, efekt tasarımını ise Erhan Aşar üstleniyor. Oyunun fotoğrafları ise Nesrin Kadıoğlu tarafından çekildi. Savaş ve Barış’ta Ayşegül İşsever, Berfin Berber, Can Başak, Defne Gürmen Yüksel, Deran Özgen, Dilara Demirdüzen, Doğan Altınel, Ersin Bağcıoğlu, İlker Sami Kılıç, İpek Uğuz, Levent Üzümcü, Melisa Demirhan, Mesut Çırak, Murat Bavli, Mutlu Güney, Nevzat Sinan Taştan, Ogeday Erkut, Osman Kaba, Salih Şimşek, Sefa Turan, Taha Karakaş ve Yağmur Topçu rol alıyor. Oyun, 4-7 Ekim, 11-14 Ekim 2023 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde görülebilecek.

Oyunun yönetmeni Aleksandar Popovski konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’den İstanbul Şehir Tiyatroları’yla yeniden işbirliği yapma çağrısı aldığımda fazla düşünmeme gerek kalmadı. Bu tiyatroyla çok güzel anılarım ve iş birliklerim var. Oyuncularını ve onlarla çalışmayı seviyorum. Savaş ve Barış’ı yapma fikri bana çok cesurca geldi ve hemen kabul ettim. Tiyatroda genç seyirciye klasikleri modern bir şekilde tanıtma fikri benim için çok büyük önem taşıyor.

İlginizi çekebilir:  Rasim Öztekin, Kavuğu Şevket Çoruh’a Devrediyor

En heyecan verici anlardan biri de kitaptaki genç karakterler için yapılan seçmelerdi. Türkiye’nin dört bir yanından 370 oyuncu izledim, harika gençler. Sonucunda, tüm süreç boyunca beni memnun eden son derece yetenekli genç oyunculardan oluşan bir grup seçtim. Bu kadar iyi oyunculara sahip olmasaydım hiçbir şey olmazdı. Bazılarını daha önceden tanıyorum, bazılarıyla ilk kez tanışıyorum. Onlar olmadan hiçbir şey yapılamazdı. İki kuşağın birleşimi en çok sevdiğim ve en çok keyif aldığım şey oldu.

Savaş ve Barış zamanla ilgili bir hikâye, tüm romanı bir geceye sığdırmak neredeyse imkânsız. Bana önemli görünen bölümleri seçtim. Bu iki kelime, Savaş ve Barış, etrafımızda güçlü bir şekilde yankılanıyor. Yoko Ono ve John Lennon tarafından tutulan posteri sık sık görüyorum – Savaş Sona Erdi (War is over). Dünyada durum böyleyken, bana öyle geliyor ki bizim posterimiz “Barış Sona Erdi” diyor.

Previous Story

Yılın oyunu ‘1984’

Next Story

Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu: Yılın En Başarılı Oyunu “1984”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.