Sarkis’in ‘UNTITLED’ Sergisi Dirimart’ta

Sarkis’in “UNTITLED” sergisi 10 Eylül’de Dirimart’ta açılıyor. 25 Ekim’e dek sürecek sergi “UNTITLED”, ışık, cam, ahşap, iplik gibi çeşitli malzemenin; fotoğraf, neon, video ve vitray gibi tekniğin birbirine geçtiği yerdir.

Gelecek oluşmaya başlar ama parçalar halindedir; bu parçaları Sarkis, Japon kintsugi tekniğinden ilham alarak oluşturduğu bir teknik yardımı ile kurşun kullanarak tamir eder ve birleştirir.

Üç Melek Figürü

Sarkis İstanbul duvarlarında rastladığı üç melek figürünün fotoğrafını çeker, kırmızı filtreden geçirir, onları işaretlediği yerlerden parçalara ayırıp yeniden birleştirir. Buluntu bir İstanbul fotoğrafında büyük bir patlama veya depremi andıran bir yıkımdan sonrasını görür, alt üst olmuş bir araba, sokaklara dağılmış kağıtlar ve tüm bunun ortasında sigara içen bir adam kamerayı bakıyordur. Farklı kültürden insanların ikamet ettiği bir mahallede rastladığı binaların birbiri ile kurduğu paradoksal ilişkiyi yakalar.

Aliye Berger’in, atölyesi yanarken ortaya çıkan görüntüden çok etkilenerek heyecanla yaptığı ve Munch’un Çığlık (1893) tablosunu çağrıştıran Yangın tablosu da Sarkis’in vitraylarından birisi olur. Bir diğer vitrayın içinde yan yana dizilmiş karikatürize figürler ağzını açar ve kapar; belki de çığlık atıyorlardı. Sarkis, çektiği İstanbul görüntülerinden oluşturduğu ve kırmızı bir filtreden geçirdiği vitrayları önceki bir sergisi Sarkis’in Hareket eden Vitrayları (Galerie Nathalie Obadia, Paris, 2019)’ndan bir enstalasyon görüntüsünün yine kırmızı filtreden geçmiş fotoğrafının karşı duvarına yerleştirir. Bu yerleştirme fotoğrafındaki vitraylara Sarkis savaş ganimetlerini, başlangıçları, nefesi, 19380-19920-20200’ı, Çaylak Sokak’ı, bellek Tanrıçası Mnemosyne’i taşımıştır ve fotoğrafın üzerine yedi renkli bir neon iliştirerek karşısındaki Kırmızı seri ile yeni bir diyalog başlatır. Tüm bu kırmızı hem bir yangını hem bir alarm anını çağrıştırır.

Tarihten Taşıdığı Hikâyeler

Belleğin bu yeni oluşumun en başında yer aldığı sergisinde Sarkis, tarihten taşıdığı hikayeler üzerinden gündeme bakma imkanı sunar. Kırmızı punctum (2019)’daki yara kanamaya başlar. Başlangıçta, kâğıt üzerine ıslak fırçanın değmesi ile başlayan ve kurumaya doğru çok yavaş seyreden hareketi kaydedilen kırmızı sulu boya işarete Morton Feldman’ın 1976 yılında Sasani imparatoru 1. Hüsrev için yapıldığını öğrendiği ve Hüsrev’in İlkbaharı isimli şaşaalı bir bahçeyi tasvir eden kayıp halıdan ilham alarak bestelediği yaklaşık on beş dakikalık parçası eşlik eder. Videonun önünde, içinde çeşitli hayvan ve ağacın olduğu bir İran halısı serilidir. Ekrana kırmızı bir göz gibi yerleşmiş işaret de sergiyi izler.

1992’de ortaya çıkan 19380-19920-20200 isimli yapıtını onlara yeni katmanlar ekleyerek sergiler. Altında tekerleklerle harekete hazır halde bekleyen yanık bir kasanın bir yüzünde Sarkis’in doğum tarihinin sonuna bir sıfır eklenerek sarı neon harfler ile 19380 yazılmıştır. İlk defa 1992 yılında Maçka Sanat Galerisi’nde sergilenen yanık kasanın diğer yüzünde yapıtın doğduğu yıl 19920 yazılıdır; bugün, 19920, 20200’a dönüşmüştür. Sarkis Kırmızı vitraylar serisinden no: 3 Cam, kurşun, çelik, LED (üretim: Charlie) 49 x 65.3 x 10 cm 2020 2 + 1 a/p DİRİMART NİŞANTAŞI Abdi İpekçi Caddesi 7/4 34367 Nişantaşı İstanbul +90 212 291 34 34 DİRİMART DOLAPDERE Irmak Caddesi 1-9 34440 Dolapdere İstanbul +90 212 232 66 66 [email protected] dirimart.com

İlginizi çekebilir:  “Unutulmuş Düşler Mağarası” Labirent Sanat’ta

Birbirinden Bağımsız Gibi Duran Toplumsal ve Kültürel Konular

Kasanın üst kapağında içindeki suda biri yeşil biri kırmızı sulu boya ile boyanmış iki ev olan mavi seramik bir kase döner ve böylece renkler birbirine karışır. Her parça bir diğerini hatırlatır, destek verir veya ona yaslanır: bir bütün olur. UNTITLED bellekten dikkatle seçilen parçaların bir zaman ve mekan içine yerleşmiş halidir.

Sanatçı, birbirinden bağımsız gibi duran toplumsal ve kültürel konuların günümüzde oluşturduğu belirsiz atmosferi anlatan sergisine kırmızı ve büyük harflerle UNTITLED ismini verir.

Sarkis Hakkında

Sarkis (d. 1938, İstanbul). Eğitimini İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamladı, ilk sergisini 1960 yılında İstanbul Sanat Galerisi’nde açtı. Daha sonra Paris’e yerleşti. Sanatçının eserleri, aralarında Centre Georges Pompidou, Paris; Guggenheim Müzesi, New York; Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris; Kunst-und- Austellungshalle, Bonn; Museé du Louvre, Paris; Bode Müzesi, Berlin; Fondazione MAXXI, Roma ve Kunsthalle Düsseldorf’un bulunduğu birçok kurumda sergilendi. When Attitudes Become Form, Kunsthalle Bern (1969); documenta VI, documenta VII, Kassel (1977, 1982) ile Venedik, Sidney, Şangay, São Paulo, Moskova ve İstanbul bienalleri Sarkis’in katıldığı önemli sergiler arasında yer almaktadır. Sarkis’in son dönem kişisel sergileri ve grup sergileri arasında, Saat Kaç?, Arter, İstanbul (2019), Ayna, Dirimart Dolapdere, İstanbul (2017); Sarkis avec Paradjanov, Villa Empain-Fondation Boghossian, Brüksel (2016); Il Grido, Galerie Nathalie Obadia, Brüksel, 2016; Istanbul. Passion, Joy, Fury, Fondazione MAXXI, Roma (2015); Tuzlu Su, 14. İstanbul Bienali (2015); Respiro, 56. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu (2015); Armenity, 56. Venedik Bienali Ermenistan Pavyonu grup sergisi (2015); Sarkis – Cage/Ryoanji Yorumu, ARTER, İstanbul (2013) sayılabilir. Sanatçının işleri pek çok müze ve özel koleksiyonda yer almaktadır. Sanatçı yaşamını ve çalışmalarını Paris’te sürdürmektedir.

Previous Story

​İBB Kültür Sanat Platformu Danışma Kurulu Belirlendi

Next Story

3 Ton Ağırlığındaki Tarihi Hereke Halısı Restore Ediliyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.