Pandemi öncesinde de birçok ‘göçebe’ oluşum ya da mekandan bağımsız işleyen online platform var olsa da, koronavirüs salgını bu tarz oluşumları daha da gün yüzüne çıkardı.
Geçtiğimiz yıl kurulmuş olan nom-studios da bağımsız sanatçıları atölye ziyareti ve röportajlar üzerinden tanıtan, seçili eserlerini hızlı ve kolay bir şekilde koleksiyonerlerle buluşturmayı amaçlayan online bir sanat galerisi. İsmini Latince göçebe anlamına gelen ‘nomas’ kelimesinden alan online galeri; sabit bir mekanı olmaması, bünyesindeki sanatçıların da tek bir coğrafyaya ait olmayıp, kendilerinin ve stüdyolarının dünyanın farklı yerine ‘dağılmış’ olmalarından dolayı ismiyle bütünleşiyor.
Sanatçı Söyleşileri ve Stüdyo Ziyaretleri
2019 senesinde kurulmuş olan nom-studios’da yer alan sanatçılar arasında ise Sırma Aksüyek, Gökhan Tanrıöver, Maria Mavropoulou, Meltem Şahin, Zeynep Kaynar, Deniz Beşer, Ahmet Deniz, Yasemin Öncü, Tuğçe Evirgen, Deniz Bayoğlu, Belmin Pilevneli, Mehmet Üskül, Seda Gecü Ahmet Özcan, Selin Uyar, Mehveş Leliç, Leyla Kefeli ve Didem Erbaş’ı saymak mümkün. Aralarında Patricia Hickman ve Ahmet Ertuğ’un yer aldığı sanatçıların 50 senelik sanat hayatlarına detaylı bir bakış sunan konuk sanatçı röportajlarına yer veren online galerinin stüdyo ziyaretleri pandemi döneminde duraklamış olsa da, nom-studios kurucusu Yonca Keremoğlu sanatçı söyleşileriyle sanat diyaloglarını devam ettirmenin koleksiyonerlerin yeni ortaya çıkmakta olan, bağımsız sanatçıları tanıması adına önemli olduğuna vurgu yapıyor.
18 Sanatçının 140’tan Fazla Eseri Yer Alıyor
Sanatseverlerin online olarak keşfettiği nom-studios’un galeri bölümünde katılımcı sanatçıların farklı disiplinlerde ürettikleri seçili sanat eserleri satışa açık sunuluyor. Bu sayede, yeni ortaya çıkmakta olan, kariyerinin başında ve ortasındaki bağımsız sanatçıların eserlerinin sanat koleksiyonlarında yer almasını hedefleniyor. Keremoğlu galeri bölümündeki limitli sayıda üretilmiş edisyon işlerin sanatın daha uygun fiyatlarla geniş kitlelerle buluşmasını amaçladığını belirtiyor. Galeri bölümünde 18 sanatçının fotoğraf, resim, illüstrasyon, çizim ve GIF’in aralarında sayılabileceği farklı sanat disiplinlerinden seçilmiş 140’tan fazla eseri bulunuyor.
“Online ve Fiziksel Satışların Beraber İlerleyeceğini Düşünüyorum”
Yonca Keremoğlu, farklı ülkelerdeki sanatçılarının işlerine seyahat etmeden ulaşmasını sağlayabilmenin günümüzdeki önemine dikkat çekerken “Pandemi sürecinde sergileri ve fuarları dijital olarak deneyimleyebilmek sanat dünyasındaki her bir figür için önemli alternatif yarattı. Online satışların, sanatçı ve koleksiyonerler için fiziksel satışlara bir alternatif oluşturduğunu ve ikisinin ileride beraber ilerleyeceğini düşünüyorum” diyor. nom-studios da shopify altyapısıyla oluşturulmuş uluslararası e-ticaret sistemi ile dünyanın farklı noktalarına sanat eseri gönderimi yapıyor.
Galeri Bölümünde Sanatçı Kitapları da Sunulacak
Online galerinin yakın gelecekteki planları arasında yeni sanatçıların profil ve söyleşilerine yer vermenin yanı sıra galeri bölümünde sanatçı kitaplarını sunmak var. Sanatçı kitaplarının koleksiyonerliğin önemli bir parçası ve daha kolay satın alınabilir bir formu olduğuna dikkat çeken Keremoğlu, online ve fiziksel bir sergi projesi için görüşmelerinin devam ettiğini söylüyor. nom-studios hakkında ayrıntılı bilgiyi web sitesi https://www.nom-studios.com/‘dan elde edebilirsiniz.