Sanat İyileştirir; Temenni Değil, Bilimsel Gerçek

/

Avustralya’da bulunan Canberra Üniversitesi tarafından, araştırmacı Nathan D’Cunha öncülüğünde yürütülen araştırma; demans hastalığına yakalanan kişiler için sanat müzelerini ziyaret etmenin ve genel olarak sanatsal faaliyetlerde bulunmanın hastalık üzerinde iyileştirici etkilerini ortaya koyuyor. Araştırma, Avustralya Ulusal Galerisi’ni (National Gallery of Australia) ziyaret eden kişilerin ”sanat müzesini ziyaret etme” aktivitesinin  depresyon semptomlarını hafifletmeye ve stres seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

Demans, insanların hafızasını ve aynı zamanda nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini etkileyen bir hastalık. Sanatın insanların ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisi araştırmacılar tarafından giderek daha fazla kabul edilmesine rağmen, Canberra Üniversitesi tarafından yakın zamanda yayımlanan bir çalışma, demans ile yaşayanlar için sanatın önemli faydalarını ortaya koyuyor. Journal of Alzheimer’s Disease’de 12 Kasım 2019  tarihinde ”Psychophysiological Responses in People Living with Dementia after an Art Gallery Intervention: An Exploratory Study” başlığı ile yayımlanan araştırmanın bulgularına göre; Avustralya Ulusal Galerisi’nde özel bir programa katılan demans hastalarında düşük depresyon seviyeleri ile yaşam kalitesinin yükseldiği ve bilişsel fonksiyonlarının geliştiği bildirildi. Her biri bakıcı veya aile üyesi tarafından desteklenen 28 kişilik bir grup, 12 hafta boyunca takip edilen altı haftalık programda yer aldı. Resim, heykel ve tekstil karışımını içeren eserler; yeni düşünce ve sanat algılarını teşvik etmek ve grup içinde farklı tartışma türlerini ortaya çıkarmak için seçildi.

İlginizi çekebilir:  JR'dan Roma Sarayının Tarihine Gönderme

Araştırmacılar, araştırmaya katılan kişilerin kortizol (stres hormunu) seviyelerini test etmek için tükürük örnekleri toplayarak bir ilki gerçekleştirdiler. Elde edilen sonuçlara göre, insanın merkezi strese müdahale sistemi olan “HPA-ekseni işlevi” (HPA-axis) demans ile yaşayan insanlar için özel bir programa katılmalarının ardından değiştirildi. Canberra Üniversitesi’ndeki Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan ve araştırmaya liderlik eden Nathan D’Cunha, yaşlı katılımcılarda kayda değer gelişmeler olduğunu söyledi. “Katılımcıların bazıları yaşlı bakım merkezlerinde görevliler tarafından özellikle depresyon semptomları gösterdikleri için seçildi, ancak Avustralya Ulusal Galeri’ye yalnızca ilk ve ikinci ziyaretlerinden sonra onların bu kadar konuşkan ve hareketli olmalarını beklemiyorduk” dedi.

D’Cunha araştırmanın bulgularına dair şunları ekliyor: “Avustralya’da yaşlı bakım merkezlerinde anti-depresanların kullanımı oldukça yaygın. Bu merkezlerden çıkarak Avustralya Ulusal Galerisi’ni ziyaret eden yaşlıların ise, depresyon belirtileri azaldı. ” Bazı katılımcılar için müze ziyaretlerinden sonra “çarpıcı” bir fark olduğunu söyledi. Avustralya’nın Ulusal Sanat Müzesi, 2007 yılından bu yana Alzheimer ve benzeri bellek ve zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile ilgili hastalıklardan muzdarip kişiler için müze koleksiyonunu ziyaret edebilecekleri özel turlar düzenlemektedir.

Previous Story

Mozart’ın Çocukluk Portresi

Next Story

SENA’nın ”7 Dip” Sergisi Evliyagil Dolapdere’de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.